Εστίαση : Τα κύματα της πανδημίας πνίγουν τον κλάδο που «απειλείται» με αφανισμό
Όλο και πιο πίσω δείχνει να πηγαίνει το πλάνο της κυβέρνησης για restart της οικονομίας, αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας μας δεν επιτρέπουν κανενός είδους άνοιγμα, παρά το γεγονός ότι ήδη ξεκίνησε μια μικρή χαλάρωση μέτρων, η οποία ωστόσο είχε ξεκάθαρο χαρακτήρα ψυχολογικής αποσυμπίεσης των πολιτών
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Όλο και πιο πίσω δείχνει να πηγαίνει το πλάνο της κυβέρνησης για restart της οικονομίας, αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας μας δεν επιτρέπουν κανενός είδους άνοιγμα, παρά το γεγονός ότι ήδη ξεκίνησε μια μικρή χαλάρωση μέτρων, η οποία ωστόσο είχε ξεκάθαρο χαρακτήρα ψυχολογικής αποσυμπίεσης των πολιτών.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε πως από την προσεχή Δευτέρα 29/3 θα άνοιγε το λιανεμπόριο και θα ακολουθούσαν τα σχολεία, ενώ στη συνέχεια σειρά θα έπαιρνε η πολύπαθη εστίαση.
Κάθε μέτρο που είτε σχεδιάζεται, είτε αποφασίζεται, είτε λαμβάνεται, είτε αίρεται τον καιρό της πανδημίας επαναξιολογείται κάθε μέρα και τροποποιείται βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει την εκάστοτε περίοδο η Ελλάδα. Έτσι, ο σχεδιασμός για επανεκκίνηση της οικονομίας πηγαίνει -τουλάχιστον- μια εβδομάδα πίσω, αφού τόσο η αύξηση των κρουσμάτων, όσο και τα συνεχόμενα ρεκόρ των διασωληνωμένων, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, δεν επιτρέπουν την υλοποίησή του.
Πλέον, η επόμενη ημερομηνία που κοιτάζουν άπαντες είναι η 5η Απρίλιου και αν θα αυτή θα σημάνει τελικά την έναρξη κάποιων δραστηριοτήτων. Το σίγουρο πάντως είναι πως η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να έχει ξεκινήσει το σχέδιο ανοίγματος σε τουρισμό και εστίαση πριν το Πάσχα, καθώς και όταν ανοίξει η χώρα να μην ξανακλείσει.
Και αυτό διότι θέλουν, πανδημίας επιτρέπουσας, να ξεκινήσει φέτος η τουριστική περίοδος στις 15 Μαΐου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κυρίως μία περίοδος προεργασίας.
Υποφέρει η… αδικημένη εστίαση
Όλες τις παραπάνω εξελίξεις παρακολουθούν με «κομμένη» την ανάσα οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» από την πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που έκλεισαν τον Νοέμβριο του 2020, δεν έχουν ανοίξει… ούτε για μια μέρα.
Σε αντίθεση με το λιανεμπόριο, τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες άνοιξαν -έστω για λίγο- και στη συνέχεια ξαναέκλεισαν, η εστίαση παραμένει κλειστή για περίπου έξι μήνες.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν την επόμενη μέρα…
Οι υπόλοιποι που περιμένουν πως και πως να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και να πάρουν μια οικονομική «ανάσα» μετά από τόσους μήνες, βρίσκονται στα «κάγκελα».
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης («ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ») προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη, η πρόσφατη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, κατά το σκέλος εκείνο που αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.).
Ζητούν άμεση επαναλειτουργία
Το Σωματείο, που εκπροσωπεί σαράντα χιλιάδες μέλη, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) και αυτό, γιατί επιτρέπει την λειτουργία των εστιατορίων που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων.
Παράλληλα, ζητεί το Σωματείο την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, κ.λπ., με αυστηρά πρωτόκολλα, για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο πληρεξούσιος δικηγόρος του «ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ» Γεώργιος Λαφαζάνος αναμένεται να καταθέσει στο ΣτΕ, για το ίδιο θέμα αίτηση αναστολής της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, όπως θα καταθέσει και αίτημα προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά η επίμαχη απόφαση.
Εστίαση και τουρισμός… πάνε μαζί
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι τουρισμός και εστίαση πάνε πακέτο και πρέπει να ξεκινήσουν, έστω και σε δοκιμαστικό στάδιο πριν από το Πάσχα, ούτως ώστε να προλάβουν να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Μαΐου που έχει σχεδιαστεί το άνοιγμα του τουρισμού.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει και να υλοποιήσει τους επόμενους μήνες, όπως είπε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο υπουργός: «Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα του κλάδου λόγω της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης της κυβερνήσεως».
Ο ΥΠΑΝΕ @AdonisGeorgiadi συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με το Προεδρείο και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα του κλάδου λόγω της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης της Κυβερνήσεως pic.twitter.com/g4IvUpkf7w
— Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (@MinDevGR) March 23, 2021
Πρόγραμμα στήριξης για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αφορά στην εστίαση, μέσω του ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού, για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έγιναν γνωστές.
Πρόγραμμα στήριξης και για τον τουρισμό
Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδιάζεται και για τον τουρισμό, ενώ στον σχεδιασμό βρίσκεται και ένα ακόμη πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είπε ότι θα εξεταστεί σε κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου, το θέμα της επανεκκίνησης της εστίασης, ενώ ανέφερε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι, μετά τις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και κατ´ επέκταση και στην εστίαση.
Σχετικά με την απαλλαγή ενοικίων για τις επαγγελματικές μισθώσεις, είπε ότι σχεδιάζεται να διατηρηθεί το μέτρο για όσο χρόνο μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις, με κρατική εντολή.
Τέλος, σε ό,τι αφορά σε θέματα άλλων υπουργείων επισημάνθηκε από τον κλάδο το πρόβλημα σχετικά με την απαλλαγή τελών και ηλεκτροφωτισμού, καθώς, όπως ειπώθηκε, από τους 332 δήμους μόνο οι 80-90 έχουν προχωρήσει σε απόφαση δημοτικού συμβουλίου και ρύθμιση.
- Διαβάστε επίσης: Αισιοδοξία για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού – Από ποιες χώρες περιμένουμε τουρίστες
«Να ανοίξει η εστίαση» προτείνουν οι ειδικοί
Στο άνοιγμα της εστίασης δείχνουν να συμφωνούν και οι επιστήμονες της χώρας μας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ζήτησε το άνοιγμα της εστίασης.
Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να μπούμε σε ένα σύστημα με συγκεκριμένους όρους. «Όχι κλείνουμε τα πάντα, ανοίγουμε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων ο καθηγητής έδωσε τη δική του πρόταση σχολιάζοντας πως «δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα».
Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε να ανοίξουν περιορισμένα δραστηριότητες, δηλαδή τα μαγαζιά σε μεγάλες πόλεις με ραντεβού, όχι click away, σε μικρές πόλεις ελεύθερα, η εστίαση μέχρι κάποια ώρα να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και να ανοίξουν όλα τα σχολεία με αυστηρά μέτρα.
«Ο σκοπός όμως δεν είναι να ανοίξουμε έτσι. Ο σκοπός είναι να ανοίξουμε προσεκτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δραστηριότητες των πολιτών, οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται τώρα και αυξάνονται τα κρούσματα, να τις διοχετεύσουμε σε πιο συντεταγμένο τρόπο όπου τα μέτρα εφαρμόζονται» επεσήμανε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις