Κοροναϊός : Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία – Νέο θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων
Υπό το βάρος αυτών των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται δεδομένη η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
- SciArt: Πώς η ρομποτική τέχνη μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους σε ένα γραφείο πιο παραγωγικούς
- Καθηλώθηκαν δεκάδες πτήσεις της British Airways - Τι συνέβη
Την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού κορυφώνεται, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιεστική, χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, με ανθρώπους να πεθαίνουν σε ράντζα περιμένοντας το νοσοκομείο και το προσωπικό να εκπέμπει SOS για ενίσχυση του ΕΣΥ, έστω και την τελευταία στιγμή.
Χθες καταγράφηκαν άλλα 2.588 κρούσματα, έγιναν 511 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφθασαν τους 706, 52 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακρά λίστα των θυμάτων της επιδημίας που μέσα στον Μάρτιο αριθμεί 1.197 άτομα.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο το άνοιγμα της αγοράς εντός των δύο επόμενων εβδομάδων.
Υπό το βάρος αυτών των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται δεδομένη η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Κατά τη σημερινή της τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή θα αξιολογήσει όπως κάθε Παρασκευή τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα εισηγηθεί το άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ακόμη κι αν σταματήσει η άνοδος της καμπύλης, σημάδι ότι το κύμα της επιδημίας έφθασε στο peak, δηλαδή στην κορύφωσή του, θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να σταθεροποιηθεί, να «επιπεδωθεί» πριν αρχίσει να πέφτει η επιδημιολογική καμπύλη και συνεπώς να μειώνονται τα κρούσματα.
Το υψηλό ποσοστό θετικότητας – που χθες έφτασε το 6% – ανησυχεί τους επιδημιολόγους, οι οποίοι στρέφουν όλη τους την προσοχή στην εβδομάδα που έρχεται. Παράλληλα, συνεχίζεται και η διασπορά των μεταλλάξεων του ιού.
Η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς όμως να κλονιστεί το σύστημα υγείας και για οποιαδήποτε επόμενη απόφαση θα σταθμίσει πρώτα την επιδημιολογική εικόνα.
Πότε θα έχουμε μείωση κρουσμάτων
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορoναϊου, τι θα γίνει το Πάσχα, και πώς θα προχωρήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Σήμερα θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς ξεκινήσαμε πριν 200 χρόνια και που έχουμε φτάσει. Δεν είναι κακή η αυτοκριτική, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Φτάσαμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, όσο και να κάνουμε κριτική για τις παθογένειές μας», είπε ο κ. Θωμαΐδης με αφορμή το σημερινό εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
«Μετά από 200 χρόνια είμαστε πάλι σε πόλεμο, με έναν αόρατο εχθρό τον οποίο πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, είναι ένας επικίνδυνος εχθρός», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
«Τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική λένε τα εξής: Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε με μία ύφεση 27%. Πρέπει να δούμε αν συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα αυτή η τάση. Εμείς βλέπουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η ύφεση, ώστε να υπάρξει τάση», είπε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με την κατάσταση με τη διασπορά του ιού στην Αττική αυτή τη στιγμή.«Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Υπό πίεση τα νοσοκομεία
Την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής περιγράφει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Αττικό» όπου ασθενείς μεταφέρονται από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρουν οξυγόνο.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο στο «Αττικό» δεν επαρκεί το οξυγόνο εξαιτίας του ότι οι μολυσμένοι από covid ασθενείς που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τους 250.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακινούνται οι ασθενείς από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρεθεί οξυγόνο για να τους χορηγηθεί.
«Αυτό δεν το λες σχεδιασμό» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Ο θάνατός σου η ζωή μου
Στο μεταξύ οι εικόνες με τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων καλά κρατούν.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το «Αγία Όλγα» που εφημερεύει τώρα έχει κατειλημμένες όλες τις κλίνες κοροναϊού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 18 ράντζα για να ανταπεξέλθει στην εφημερία.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Γιαννάκου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ (σε ότι αφορά τον αριθμό τους και τις ημέρες αναμονής για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ) το έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κοροναϊού.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Νίκαιας όπου έχει 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία που διαθέτουν δικές τους ΜΕΘ όταν αδειάζει κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ δεν το δίνουν στο ΕΚΑΒ και εξυπηρετούν κυρίως δικούς τους νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις