Lockdown : «Παράθυρο» για τις διαδημοτικές μετακινήσεις – Τέσσερα υπουργεία ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων
Στο τραπέζι, επίσης, των ειδικών συζητείται η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με τους λοιμωξιολόγους, ωστόσο, να διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις.
Παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με τις αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να μετατίθενται για μια εβδομάδα αργότερα με την 5η Απριλίου να είναι η ημερομηνία ορόσημο για το άνοιγμα των καταστημάτων.
Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η επιτροπή έχει δεχθεί αιτήματα από τέσσερα υπουργεία για χαλάρωση του lockdown και άνοιγμα των καταστημάτων.
Στο τραπέζι, επίσης, των ειδικών συζητείται η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με τους λοιμωξιολόγους, ωστόσο, να διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για τον εάν πρέπει να επιτραπεί στην παρούσα φάση
Οι πρώτοι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης και εφόσον παραμείνουν σταθεροί και την ερχόμενη εβδομάδα τότε η χώρα αναμένεται να εισέλθει σε στάδιο αποοσυμπίεσης με αποτέλεσμα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ανάβει το πράσινο φως για το ενδεχόμενο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς με προσεκτικά βήματα.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν διαπιστωθεί 9.236 νέα κρούσματα της νόσου Covid: 2.588 νέοι ασθενείς ανακοινώθηκαν στις 25 Μαρτίου, 3.062 στις 24 Μαρτίου και 3.586 κρούσματα την Τρίτη 23 Μαρτίου.
Τηρώντας μεγάλες επιφυλάξεις, ειδικοί αναφέρουν επιπλέον ότι τις τελευταίες ημέρες το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων ασθενών με Covid από τα νοσοκομεία της χώρας έχει ισορροπήσει.
Ο πρόδρομος δείκτης της εξισορρόπησης του ισοζυγίου εισαγωγών και εξόδων από τα νοσοκομεία δημιουργεί αισιοδοξία ότι το επόμενο 10ημερο ενδέχεται να δούμε σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κοροναϊού.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που είναι επιφορτισμένα με τη νοσηλεία ασθενών με Covid παραμένει πολύ δύσκολη. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ και το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δύσκολου κύματος της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στην επικράτεια και ιδίως στην περιφέρεια Αττικής.
Στην εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια στα νοσοκομεία αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πώς από δύο εφημερίες, που γνωρίζω, χθεσινές, στο «Αττικόν» νοσοκομείο είχαμε 60 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν και πάνω από 100. Στον Ευαγγελισμό 44 ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν επίσης γύρω στις 100. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, την παρακολουθούμε και όλα αξιολογούνται.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου ο οποίος είπε ότι το ιικό φορτίο την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα εμφάνισε για πρώτη φορά μια μείωση, ενώ την προηγούμενη φορά είχε 87% αύξηση. Αυτό αρχίζει να φαίνεται και στον ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χθες, για παράδειγμα στο Αττικό υπήρχε μια μικρή μείωση σε σχέση με τις άλλες φορές. Βλέπουμε ότι τα νέα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Η θνητότητα είναι μισή απ’ ό,τι ήταν τον Νοέμβρη, επισήμανε ο καθηγητής και όπως πρόσθεσε «σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι εδώ και λειτουργεί».
Οι προτάσεις του για άνοιγμα του λιανεμπορίου
Όπως είπε, αυτό πρέπει να μειωθεί και ο ίδιος προτείνει: «Να ανοίξει, χωρίς να λέγεται «ανοίγω», γιατί περνάει το λάθος μήνυμα, ότι έχω τελειώσει και ανοίγω, να επιτρέψουμε τη λειτουργία του λιανεμπορίου, μόνο στις μικρές επιχειρήσεις. Γιατί εκεί είναι απίθανος ο συνωστισμός. Με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και τρίωρος κόφτης στο 1332. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας, οι δε πελάτες ή μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα . Έτσι, η μετάδοση στα μαγαζιά θα είναι ελάχιστη ως μηδενική, ενώ όλοι αυτοί οι άνθρωποι, θα ήταν σε κάποιο σπίτι και η μετάδοση θα ήταν πολύ πολύ μεγαλύτερη».
Επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» κι εξήγησε: «Όταν βλέπουμε ότι ένα lockdown δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε, πρέπει να ερμηνεύουμε το γιατί. Δεν μπορεί να έχουμε κλειστό το ψάρεμα και το κυνήγι γιατί δήθεν θα κολλήσω κοροναϊό; Από ποιον; Από τον κυνηγό που θα πάμε μαζί για κυνήγι; Μα αν δεν πάμε εκεί με τον φίλο μου, θα πάω στο σπίτι του, να πιω καφέ ή να φάμε. Κι αντί να είμαι σε εξωτερικό χώρο, θα είμαι στον εσωτερικό. Τώρα, από τον λαγό αποκλείεται να κολλήσω κοροναϊό, άρα ασφαλές μου φαίνεται εμένα να είμαι πάνω στο βουνό. Στη θάλασσα πώς θα κολλήσω; Αν δεν πάω, θα πάω στην πλατεία, να μαζευτούμε χιλιάδες εκεί».
«Πρέπει να καταλάβουν ότι οι περιορισμοί είχαν νόημα όταν όλοι τους τηρούσαν. Τώρα δεν τους τηρεί ο κόσμος», υπογράμμισε.
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για άρση μέτρων
Η πιθανότερη ημερομηνία για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 5η Απριλίου, χωρίς όμως η ημερομηνία αυτή να έχει κλειδώσει.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί γνωρίζουν πως η αποκλιμάκωση θα γίνει με αρκετό αργό ρυθμό, έτσι δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατεθεί ακόμη μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Απριλίου.
Από εκεί και πέρα είναι κατανοητό πως εφόσον θα καθυστερήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα πάνε πίσω και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αμέσως μετά σκοπός είναι να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στη συνέχεια η εστίαση.
Χρονικός ορίζοντας μέχρι το Πάσχα
Το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως στόχος είναι να η αγορά και η εστίαση να είναι ανοιχτή το Πάσχα, καθώς θεωρεί πως τότε οι εμβολιασμοί θα έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο είναι σαφές πως θα έχουμε μπροστά μας και ένα δύσκολο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως οι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη σχετικά με το πότε θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση και η αγορά.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών Μ. Παγώνη η οποία είπε μιλώντας στο MEGA ότι η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις