Επιστροφή στις διερευνητικές – Απρίλιος «φωτιά» για διμερείς διαβουλεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Μέσα στον επόμενο μήνα (Απρίλιο) αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τρίτο ραντεβού (63ος γύρος των διερευνητικών επαφών) των διπλωματικών αντιπροσωπειών Αθήνας και Άγκυρας. Στις 14 Απριλίου το τετ α τετ Δένδια - Τσαβούσογλου.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποτελεί πλέον παρελθόν και με την Αθήνα να εμφανίζεται ικανοποιημένη από το ισοζύγιο του κειμένου συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς διαβουλεύσεις και διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας ξαναμπαίνουν σε πρώτο πλάνο.
Ακόμα ένα τρίμηνο διμερών διαβουλεύσεων
Μέσα στον επόμενο μήνα (Απρίλιο) αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τρίτο ραντεβού (63ος γύρος των διερευνητικών επαφών) των διπλωματικών αντιπροσωπειών Αθήνας και Άγκυρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης γνωστοποίησε σήμερα ότι η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα γίνει πριν από το Πάσχα, το οποίο φέτος πέφτει στις 2 Μαΐου.
Μέσα στον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Νίκο Δένδια στην Άγκυρα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαφοροποιούν το κατ’ αρχάς «ναι» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών γι’ αυτή τη συνάντηση.
Υπογραμμίζεται δε, ότι από την τουρκική πλευρά το ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ έχει παρουσιαστεί περίπου ως προάγγελος συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, κάτι που η Αθήνα επισήμως τουλάχιστον δεν δείχνει να συμμερίζεται.
Η Γερμανία θέλει χαμηλούς τόνους
Η τακτική που έχει ακολουθηθεί ως τώρα για τις απευθείας συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας δεν φαίνεται να διαφοροποιείται καθώς η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μετέθεσε για ακόμα μια φορά ένα τρίμηνο αργότερα τις «οριστικές αποφάσεις» της για την Τουρκία.
Μένει απλώς να φανεί αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να κρατάει χαμηλούς τόνους σε διάφορες κινήσεις της Τουρκίας όπως έκδοση Navtex, παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου κλπ, κινήσεις τις οποίες ουδέποτε εγκατέλλειψε η Άγκυρα ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες αν και από την πλευρά της υπήρξαν σαφώς χαμηλότεροι τόνοι σε σχέση με την συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του 2020.
«Η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και βεβαίως κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, προφανώς θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα. Δεν δίνεται, δηλαδή, λευκή επιταγή» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη σκιαγραφώντας με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο των εξελίξεων από εδώ και πέρα.
«Η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου του 2021 να έχει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία. Και ο Μακρόν δε θα συγκρουστεί με τη Γερμανία, από τη στιγμή που η Γερμανία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους» εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο MEGA.
Ικανοποιημένοι όλοι
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο χτεσινός συμβιβασμός στην ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις οδήγησε σε συμπεράσματα «ρεαλιστικά» και «ισορροπημένα», ενώ και η Τουρκία παρά την όποια δυσαρέσκεια για το τελικό κείμενο, δεν κρύβει την ικανοποίησή της μέσω της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ότι οι Βρυξέλλες προέταξαν τη «θετική ατζέντα» στις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση οι διμερείς συζητήσεις που –πλην συγκλονιστικού απροόπτου- θα συνεχιστούν κανονικά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σαφές ότι η Άγκυρα θέλει να πιέσει την Αθήνα και να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να ανάγει τα διμερή θέματα με την Τουρκία σε ευρωπαϊκά.
Ουσιαστικά η Άγκυρα εκλαμβάνει ως ανοχή τη στάση της ΕΕ και κυρίως τη στάση της Γερμανίας για την οποία μόνο καλά λόγια έχει να λέει η τουρκική ηγεσία ανταποδίδοντας τη στάση της κας Μέρκελ που και χτες επαναλάμβανε ότι αυτό που προέχει είναι οι καλές σχέσεις με μια χώρα όπως η Τουρκία που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Αμερικανική προτίμηση
Μέσα σε αυτό το κλίμα μένει να φανεί πως θα λειτουργήσει η προτίμηση που δείχνει ο Τζο Μπάιντεν στον παράγοντα Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την κυβέρνηση μιλούν για ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας, επισημαίνουν το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ και την πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί –πανδημίας επιτρέποντος- μέσα στο 2021 το Λευκό Οίκο και το αντιπαραβάλλουν με το γεγονός ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει κάνει με τον Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μπάιντεν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις