Κοροναïός – ΗΠΑ : Χιλιάδες νεκροί και μισό εκατ. κρούσματα εξαιτίας των διακοπών ύδρευσης
Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πολιτείες που ανέστειλαν τις διακοπές νερού σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, είδαν τα κρούσματα και τους νεκρούς τους να μειώνονται
Ένα από τα ισχυρότερα διδάγματα της πανδημίας είναι, φυσικά, η βαθύτατη σύνδεση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας, η οποία αποδεικνύεται διαρκώς, κάθε φορά και με έναν νέο τρόπο. Τώρα, νέα έρευνα ανέδειξε μια ακόμη φονική διάσταση της έλλειψής του, αφού διαπίστωσε ότι αν οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει εθνικό μορατόριουμ στις διακοπές νερού, θα είχαν αποτρέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο κρούσματα κοροναϊού και θα είχαν καταφέρει να σώσουν τουλάχιστον 9.000 ανθρώπινες ζωές.
Η σωματική υγιεινή αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρόληψης απέναντι στον νέο κοροναϊό.
Για αυτό και, μετά από πιέσεις ειδικών δημόσιας υγείας και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες πάροχοι νερού, αλλά και αρκετές πολιτείες, ανέστειλαν τις διακοπές εξαιτίας ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα νοικοκυριά θα είχαν τρεχούμενο νερό – επομένως και τη δυνατότητα να πλένουν καλά τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τον χώρο τους.
Δυστυχώς, όμως, ελλείψει ομοσπονδιακής απόφασης για εθνικό μορατόριουμ, αυτό δεν ίσχυσε για όλους, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, αρκετές εταιρείες άρχισαν να προχωρούν σε διακοπές. Μέχρι το τέλος του 2020, 211 εκατ. Αμερικανοί – ανάμεσά τους και ένας δυσανάλογα υψηλός αριθμός μειονοτικών νοικοκυριών – αντιμετώπισε την απειλή της έλλειψης νερού, εν μέσω της χειρότερης κρίσης δημόσιας υγείας, αλλά και της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας.
Η αποσπασματικότητα των μέτρων προστασίας των πολιτών, κόστισε χιλιάδες ζωές Αμερικανών στο διάστημα μεταξύ του Απριλίου και του Δεκεμβρίου της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με έρευνα του Cornell University και της εθνικής ομάδας υπεράσπισης δικαιωμάτων, Food & Water Watch (FWW).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πολιτείες που έβαλαν παύση στις διακοπές ύδρευσης, είδαν τα κρούσματα και τους νεκρούς της πανδημίας να μειώνονται σε σύγκριση με τις πολιτείες που δεν εξέδωσαν αντίστοιχες εντολές. Η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στις πολιτείες που είχαν εκδώσει ενιαίες απαγορεύσεις διακοπών, που κάλυπταν όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Αν αντίστοιχες πολιτικές είχαν υιοθετηθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, το μοντέλο που χρησιμοποίησε η μελέτη δείχνει ότι τα κρούσματα κοροναϊού θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί κατά 4% και οι θάνατοι κατά 5,5% στις 41 πολιτείες που δεν αποφάσισαν μορατόριουμ.
«Αυτή η έρευνα μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πόνος που προκλήθηκε από την πανδημία επιδεινώθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες που δεν έλαβαν φράση προκειμένου οι οικογένειες που αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες να μην βρεθούν χωρίς νερό», τονίζει η Γουενόνα Χότερ, εκτελεστική διευθύντρια της FWW.
Τα ευρήματα ήρθαν στο φως εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από αξιωματούχους της πολιτείας του Μίσιγκαν και της Νέας Υόρκης, που επιδιώκουν να επεκτείνουν τα μορατόριουμ που έχουν επιβάλει και τα οποία λήγουν στο τέλος του Μαρτίου. Αν δεν τα καταφέρουν, άλλοι 27 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ύδρευση εξαιτίας ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες περί τρίτου κύματος.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν τον Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει σε κινήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να καταστήσει το νερό προτεραιότητα στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τις υποδομές.
Έρευνα του Guardian, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ανακάλυψε ότι εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετώπιζαν υπέρογκους λογαριασμούς ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι απαρχαιωμένες υποδομές, οι δράσεις για τον καθαρισμό οικοσυστημάτων, οι δημογραφικές μεταβολές και η κλιματική κρίση έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής στις ΗΠΑ σχεδόν σε κάθε τομέα.
Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα συστήματα ύδρευσης έχει καταποντιστεί, μετά την κορύφωσή της στο μακρινό 1977.
Η Μίλντρεντ Γουόρνερ, καθηγήτρια τοπικής αυτοδιοίκησης στο Cornell University, δήλωσε στον Guardian: «Αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία της εγγυημένης εθνικής πρόσβασης στο νερό, ιδιαιτέρως για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος».
«Η πανδημία του κοροναϊού έχει αποκαλύψει αμέτρητες δομικές ανισότητες στο εσωτερικό των κοινωνιών μας, και η πρόσβαση στο πόσιμο νερό ανήκει σε εκείνες που απαιτούν την άμεση προσοχή μας».
Με πληροφορίες από Guardian
- Η ιστορία της εγκύου τουρίστριας που έπεσε σε χαράδρα στην Πρέβελη
- Πεναρόγια για Ερτέλ: «Δύσκολη μέρα, επικεντρώνομαι μόνο σε όσα γίνονται στο παρκέ»
- Στις 4 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κώδικα Βraille – Η ιστορία και η σημασία της
- Συρμός του μετρό ακινητοποιήθηκε στον σταθμό «Μοναστηράκι» – Αποσύρθηκε το τρένο
- Λειψυδρία: Η Ευρώπη έχει βάλει στο συρτάρι τα μέτρα για έναν τεράστιο κίνδυνο που την απειλεί άμεσα
- Ο Τζο Μπάιντεν τιμά τον Λιονέλ Μέσι με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας