Τουρκία : Δύο σε ισόβια για τον φόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ
Πρόκειται για τον τότε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ένα διοικητή, ενώ η ετυμηγορία χρεώνει ουσιαστικά τη δολοφονία στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.
- Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
- Τα 10+1 «μυστικά» για το επίδομα θέρμανσης που δίνουν έως 1.200 ευρώ στα νοικοκυριά - Οι δικαιούχοι
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα δουν χιόνι
Δύο πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας καταδικάστηκαν σήμερα σε ισόβια ως αυτουργοί της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, το 2007 στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον τότε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, Αλί Φουάτ Γιλμαζέρ και τον διοικητή Ραμαζάν Ακιουρέκ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται το δίκτυο του (αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, από το 1999) ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίος είχε καταφέρει να διεισδύσει στα σώματα ασφαλείας, τον στρατό και τον κρατικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν χρεώνουν στον Γκιουλέν την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουνίου 2016 και έχουν εξαπολύσει πογκρόμ κατά των υποστηρικτών του.
Η δολοφονία του Ντινκ – εκδότη της δίγλωσσης εφημερίδας Agos και πολύ γνωστού στο εξωτερικό, ειδικά για τις προσπάθειές του να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους χριστιανούς Αρμένιους και τους μουσουλμάνους Τούρκους – είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των συμπατριωτών του στην Κωνσταντινούπολη. Για την υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί σε 23 χρόνια φυλάκισης ο δολοφόνος, ο οποίος τότε ήταν μόλις 17 ετών, καθώς και σε ισόβια ένας ακόμη συλληφθείς που κρίθηκε ένοχος για την οργάνωση της εκτέλεσης.
Μήπως υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι;
Συνολικά, στο εδώλιο βρέθηκαν για την υπόθεση Ντινκ 76 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 13 διαφεύγουν της σύλληψης – ανάμεσά τους και ο Γκιουλέν. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε υποχρεώσει την Τουρκία να καταβάλει 100.000 ευρώ στην οικογένεια του δολοφονηθέντος, χρεώνοντας στις αρχές της ότι δεν τον προστάτευσαν ενώ ήταν γνωστό ότι αποτελούσε στόχο των ακραίων εθνικιστών.
Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο ανάμεσα σε αυτούς που σχεδίαζαν να τον βγάλουν από τη μέση να είναι και ο σημερινός εταίρος του Ερντογάν και πρώην επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Προφανώς, όμως, το σενάριο της ενοχής του Γκιουλέν βολεύει περισσότερο…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις