Μαγιορκίνης : Πώς εξηγείται η μεταδοτικότητα του Βρετανικού στελέχους
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρεται στο άρθρο "Estimated transmissibility and impact of SARS-CoV-2 lineage B.1.1.7 in England" που δημοσιεύτηκε στο Science πρόσφατα.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Διευκρινίσεις σχετικά με τη μετατοδικότητα του βρετανικού στελέχους έδωσε ο ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρεται στο άρθρο «Estimated transmissibility and impact of SARS-CoV-2 lineage B.1.1.7 in England» που δημοσιεύτηκε στο Science πρόσφατα.
Σύμφωνα με αυτό, υπολογίζεται μία διαφορά στο Rt με τα προηγούμενα στελέχη (στο ίδιο χρονικό διάστημα) της τάξης 43-90%.
«Η θεωρία προβλέπει ότι η αύξηση της μετάδοσης του ενός στελέχους μειώνει αυτόματα την μετάδοση του δεύτερου στελέχους όταν τα 2 ανταγωνίζονται τους ίδιους ξενιστές και είναι αμοιβάια αποκλειώμενα.
»Στην ουσία μία αύξηση μετάδοσης κατά 20% μπορεί να δημιουργήσει ένα χάσμα στα Rt που να είναι φαινομενικά πολύ μεγαλύτερο. Με αυτό το φαινόμενο μπορεί να δικαιολογηθεί η σημαντικά χαμηλότερη μετάδοση που φαίνεται στις μελέτες attack rates των στενών επαφών που έδειξαν αύξηση της τάξης 20-30%» αναφέρει ο κ Μαγιορκίνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις