Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Αίγυπτο για να αποκολληθεί το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει μπλοκάρει εδώ και τέσσερις ημέρες τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η Ουάσινγκτον προτίθεται να στείλει ομάδα ειδικών του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ γρήγορα στην περιοχή, ανέφεραν σήμερα πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Προσφέραμε τη βοήθειά μας στις αιγυπτιακές αρχές για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο ήδη σχεδιάζει αποστολή

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), Μπιλ Έρμπαν, σημείωσε ότι το Πεντάγωνο ήδη σχεδιάζει μια πιθανή αποστολή. «Προσφέραμε βοήθεια στην Αίγυπτο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και θα εξετάσουμε κάθε συγκεκριμένο αίτημα που θα λάβουμε», είπε.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε όσον αφορά κάποια συγκεκριμένη βοήθεια επί του παρόντος» εξήγησε.

Η Κεντρική Διοίκηση, που καλύπτει την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι υπεύθυνη και για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή αυτήν.

Αν η Αίγυπτος ζητήσει βοήθεια, οι Αμερικανοί ειδικοί θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και αύριο, Σάββατο, από το Μπαχρέιν όπου εδρεύει ο 5ος Στόλος. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν συμβουλές για θέματα ασφαλείας στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα αποφασίσουν να αποφύγουν τα πλοία τους το Σουέζ και να περιπλεύσουν την Αφρική.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα περάσουν από ζώνες όπου δρουν πειρατές. Όμως, ούτε ο 5ος Στόλος, ούτε η Ναυτική Επιχειρησιακή Δύναμη, ένας διεθνής ναυτικός συνασπισμός που εδρεύει επίσης στο Μπαχρέιν, είναι σε θέση να συνοδεύσουν όλα τα πλοία που έχουν μπλοκαριστεί στο Σουέζ.

«Μπορούμε σίγουρα να τους συμβουλεύσουμε, αλλά όχι και να τα συνοδεύσουμε όλα», σημείωσε ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Το Ever Given, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μήκους 400 μέτρων, έχει κλείσει από την Τρίτη τη Διώρυγα, απ’ όπου περνάει σχεδόν το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP