Κοροναϊός : Χαραμάδα ελπίδας για αποκλιμάκωση της πανδημίας – Πότε θα «αναπνεύσουν» τα νοσοκομεία
Στην επαναλειτουργία βασικών δραστηριοτήτων της αγοράς και βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις πρώτες μέρες του Απριλίου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Στην επαναλειτουργία βασικών δραστηριοτήτων της αγοράς και βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις πρώτες μέρες του Απριλίου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το άνοιγμα της αγοράς φαίνεται να περιλαμβάνει το λιανεμπόριο και την εστίαση υπό συγκεκριμένους κανόνες, ενώ κάποιες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, αφήνουν χαραμάδα ελπίδας για μεσοπρόθεμη αποκλιμάκωση της διασποράς του κοροναϊού.
Κυβέρνηση και επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διενέργεια των ατομικών διαγνωστικών τεστ από μαθητές, εκπαιδευτικούς, και εργαζόμενους σε κάθε είδους επιχειρήσεις γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας και αναλόγως να πράττουν.
Την ίδια στιγμή η διεύρυνση του εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ταχύτερα στην ανάπτυξη του τείχους ανοσίας. Ωστόσο η κατάσταση επί του παρόντος μόνο ρόδινη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς τα νοσοκομεία, ιδίως στην Αττική, έχουν υπερβεί τα όρια τους, ο αριθμός των νεκρών δεν μειώνεται, των διασωληνωμένων αυξάνεται, και τα κρούσματα τρομάζουν με την αρνητική δυναμική τους.
Καλύτερη εικόνα
Το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» όπου και συνομίλησε με ασθενείς που είχαν προσέλθει στην εφημερία, γιατρούς και νοσηλευτές επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Όπως δήλωσε ο ίδιος η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καλύτερη από την προηγούμενη φορά. «Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς αυτό, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Βλέπετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται και με το παραπάνω και εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων: των ιδιωτικών Θεραπευτηρίων και των στρατιωτικών Νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών. Σε αυτή τη μάχη για να σωθεί έστω και μια παραπάνω ανθρώπινη ζωή, δεν περισσεύει κανείς», είπε ο υπουργός Υγείας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν δείξει υπομονή και για πολλούς-πολλούς μήνες προσπαθούν να βοηθήσουν με αλληλεγγύη ο ένας τον άλλον να τα καταφέρουμε, αξίζουν τα πάντα«, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «θέλω για ακόμη μια φορά να τους ευχαριστήσω και να πω ότι η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει το τεράστιο αυτό έργο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους, να είστε καλά».
«Ανοιγμα με μέτρα»
Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο άνοιγμα της αγοράς και την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, τονίζει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με ταυτόχρονη λήψη μέτρων κατά του κοροναϊού.
«Εχουμε συνεχώς εισαγωγές και νομίζω ότι έχουν και τα άλλα νοσοκομεία. “Ευαγγελισμός” και “Αττικό” ήταν καλύτερα στην τελευταία τους εφημερία. Περιμένουμε να δούμε και την αυριανή εφημερία πώς θα πάει. Το “Λαϊκό” στη χθεσινή εφημερία είχε περιστατικά, είχε πίεση αρκετή, αλλά κι εμείς στο “Σωτηρία, με το που αδειάζει κρεβάτι, υπάρχει άνθρωπος που περιμένει ήδη να μπει. Άρα η πίεση στα νοσοκομεία υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά αν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν και τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα θα πάνε καλά”.
Στην ερώτηση αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει στις 5 Απριλίου επισήμανε προς τον ΑΝΤ1: “Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να είναι λίγο πολύ σταθεροποιημένος ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία γενικά. Οι Μονάδες θα εξακολουθήσουν να πιέζονται για τις επόμενες μέρες. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Όσο, πάντως, με προσοχή βγαίνουμε και με συντεταγμένο τρόπο, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους”.
Μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή παρουσίασε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.449 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
Ωστόσο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα λίγα τεστ που έγιναν το Σάββατο, που αγγίζουν τις 22.000. Αυτό σημαίνει πως η θετικότητα ανέρχεται στο ποσοστό του 6,8%, αρκετά υψηλότερη από το όριο του 4%.
Για ακόμη μια ημέρα, η Αττική καταλαμβάνει την αρνητική πρωτιά, καθώς από τα 1.449 κρούσματα, τα 607 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, το κέντρο φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να καταγράφει 161 μολύνσεις.
Επιπλέον, 122 κρούσματα δίνει ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, 101 η Ανατολική Αττική, 72 ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, 67 ο Νότιος Τομέας Αθηνών και 54 ο Πειραιάς.
Στις 8 Απριλίου η μέγιστη τιμή των κρουσμάτων
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη στις 8 Απριλίου θα έχουμε τη μέγιστη τιμή στα κρούσματα, κοντά στα 3.700, οπότε και θα είναι η τελευταία μέρα κορύφωσης και μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει η καμπύλη. «Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η τρίτη Λυκείου, θα μπορούσε να ανοίξει το λύκειο. Μετακίνηση από νομό σε νομό δεν θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμη. Υπάρχει επιμόλυνση σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικά στελέχη. Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί λίγο παραπάνω, 750-760 μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα περάσουμε σε φάση σταθεροποίησης». Σύμφωνα με τον καθηγητή «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα του εμπορίου στις 5 Απριλίου και θα έπρεπε να το εξετάσουμε για τις 12 Απριλίου».
Αποσυμπίεση σε 15 μέρες;
Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος για τα εμβόλια και τα ατομικά διαγνωστικά τεστ.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεγάλος, αλλά αν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων την επόμενη βδομάδα, τότε αυτή θα αντανακλάται σε ουσιαστική αποσυμπίεση του συστήματος υγείας σε τουλάχιστον 15 μέρες.
Για το πιθανό άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απρίλη, είπε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η εξέλιξη της κατάστασης από Δευτέρα.
Για τους εμβολιασμούς ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι αν και γίνονται σε αργούς ρυθμούς, με τον Απρίλη υπάρχει η ελπίδα ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί. «Ο τουρισμός πραγματικά θα ανοίξει όταν έρθει ο κόσμος και ο κόσμος θα έρθει όταν δει χαμηλό αριθμό κρουσμάτων», υπογράμμισε. «Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις