Τσουκνίδα – ένα φυτό με πολλές …ιδιότητες
Προϊόντα προστιθέμενης αξίας από την ξεχασμένη καλλιέργεια Urtica dioica, κοινώς γνωστή ως τσουκνίδα.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση βιοδραστικών συστατικών και η ταυτόχρονη ζήτηση για «βιολογικά τρόφιμα» ωθεί την έρευνα προς την κατεύθυνση της ανακάλυψης παραδοσιακών φυτών για καινοτόμες χρήσεις. Η τσουκνίδα που συλλέγεται άγρια ή καλλιεργείται μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για οργανικά πρόσθετα στον εμπλουτισμό τροφίμων, αφού είναι κατάλληλες για επεξεργασία ως λειτουργικές σκόνες και εκχυλίσματα. Παράλληλα, η τσουκνίδα είναι πλούσια σε ευεργετικές για την υγεία ενώσεις, όπως καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα ερευνητών Sus Org Plus εργάζεται σε διάφορες γνωστές καλλιέργειες όπως λυκίσκος, τσουκνίδα, τσάι και ντομάτες για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των οργανικών και βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για την παραγωγή λειτουργικών πρόσθετων.
Ο στόχος της ομάδας είναι να αναπτύξει καινοτόμα αποξηραμένα προϊόντα και εκχυλίσματα από τα επιλεγμένα φυτικά υλικά, χρησιμοποιώντας τεχνικές ξήρανσης και εγκλεισμού για χρήση ως φυσικά πρόσθετα (χρώματα και γεύσεις), λειτουργικά και θρεπτικά συστατικά.
Τσουκνίδα και οφέλη
Το Urtica dioica L., κοινώς γνωστό ως τσουκνίδα είναι ένα πολυετές βότανο από την οικογένεια Urticaceae. Οι τσουκνίδες ουσιαστικά είναι ζιζάνια, όμως σε μερικές περιοχές κάποια είδη έχουν μεγάλη οικονομική σημασία. Για παράδειγμα, από ένα είδος τσουκνίδας στην Ασία λαμβάνονται κλωστικές ίνες από τον βλαστό για την παραγωγή υφασμάτων ενώ αποξηραμένες τσουκνίδες δίνονται σαν τροφή σε ζώα.
Η ευρεία ανάπτυξη αυτής της καλλιέργειας σε εύκρατα έως τροπικά κλίματα της Ευρώπης και η ευκολία του πολλαπλασιασμού της καλλιέργειας, την καθιστά κατάλληλη στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας με βιώσιμες αποδόσεις.
Αυτά τα φυτά έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σούπας και αφεψημάτων σε όλη την Ευρώπη αλλά και ως …λαϊκό φάρμακο.
Η προστιθέμενη αξία αυτής της καλλιέργειας δεν έγκειται μόνο στο δυναμικό της για την παρασκευή προϊόντων, αλλά και στα περιβαλλοντικά της οφέλη, βελτιώνοντας την ποικιλομορφία των καλλιεργειών και ως εργαλείο για τη φυτοθεραπεία, δηλαδή τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ζωντανά φυτά για τον καθαρισμό του εδάφους, του αέρα και του νερού που έχουν μολυνθεί με επικίνδυνους ρύπους.
Στο πλαίσιο της παραγωγής βιολογικών και βιώσιμων προσθέτων υλών, η SusOrgPlus θεώρησε ότι το «τσίμπημα» της τσουκνίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρωταρχική επιλογή σε προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τις θρεπτικές και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του. Τόσο οι άγριες όσο και οι καλλιεργημένες τσουκνίδες έχουν αξιολογηθεί ως υποστρώματα για την παραγωγή ξηρών σκονών ή εκχυλισμάτων.
Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή μετατροπή φύλλων τσουκνίδας σε σκόνες και εκχυλίσματα. Περαιτέρω, οι ποιοτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στις σκόνες και τα εκχυλίσματα τσουκνίδας έδειξαν ότι είναι πλούσια πηγή χλωροφύλλων, καροτενοειδών, διαφορετικών πολυφαινολικών ενώσεων και μετάλλων (ιδιαίτερα σιδήρου).
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώνεται επί του παρόντος στη χρήση των βιοδραστικών και πλούσιων σε θρεπτικά «συστατικά τσουκνίδας» για την ανάπτυξη λειτουργικών και εμπλουτισμένων προϊόντων, βασισμένων σε συμβατικά και τακτικά καταναλώσιμα τρόφιμα όπως ζυμαρικά και κράκερ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις