Την άποψη ότι «τον τελευταίο ενάμιση μήνα βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη σημερινή, Δευτέρα, συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας τονίζοντας ότι «αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου» και ζήτηση αλλαγή μοντέλου αντιμετώπισης.

Επέμεινε στα περί εκμετάλλευσης της πανδημίας από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων, απέφυγε ωστόσο οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ με τα self tests.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τραγική κατάσταση της οικονομίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτό που παρουσιάζει δεν είναι «Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης».

Επέπληξε δε την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες για το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει αφήσει στο σκοτάδι την ελληνική Βουλή. «Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η προσχηματική διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο;» αναρωτήθηκε.

Από την τοποθέτηση Τσίπρα δεν έλειψαν και οι ισχυρές συστάσεις για σοβαρή και για θέματα ουσίας αντιπολίτευση. «Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη» κατέληξε, καλώντας τους βουλευτές του κόμματος να συνδυάσουν «την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία, όπως είναι τα εμβόλια, το άνοιγμα της αγοράς, τα σχολεία». Η τελευταία αυτή αναφορά του κ. Τσίπρα ίσως να ήταν μια έμμεση παραδοχή του φάουλ με τα self tests και τη Siemens.

Από την Ικαρία άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ

«Από το γλέντι στην Ικαρία και μετά έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας και αυτό σε συνδυασμό με την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τη συσσωρευμένη κούραση των πολιτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ», σημείωσε, τονίζοντας ότι «τα δεδομένα αλλάζουν και θα αλλάζουν ολοένα και περισσότερο όσο βαθαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών».

Ο μέσος πολίτης ζει παρατεταμένο θέατρο παραλόγου

Όσον αφορά την πανδημία, ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι επιχείρησαν να δοξαστούν ακόπως, μόνο και μόνο επειδή πήραν την απόφαση του πρώτου lockdown».

«Πράγματι λοιπόν, πέρυσι την άνοιξη, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πήγαμε καλά, ακριβώς επειδή ο ιός δεν πέρασε στη κοινότητα. Ωστόσο, από το άνοιγμα του τουρισμού δίχως σχέδιο, μέχρι την ιδεοληπτική στάση μη ενίσχυσης του ΕΣΥ και τον απόλυτο ερασιτεχνισμό στον σχεδιασμό επιδημιολογικής επιτήρησης, έχουμε σήμερα, ένα χρόνο μετά, οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών, το πιο παρατεταμένο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι «αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου».

Αναγκαίο ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης

«Είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην ανάγκη ενός άλλου μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι ευθύνες για το ΕΣΥ είναι συντριπτικές. Δημιουργική λογιστική στις κλίνες ΜΕΘ. Καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Φιάσκο με την επιστράτευση 200 ιδιωτών ιατρών επειδή δεν προσέλαβαν επί έναν χρόνο ούτε έναν μόνιμο. Στο απυρόβλητο οι ιδιωτικές κλινικές. Σήμερα στο Bloomberg δημοσιεύεται η πτώση της χώρας κατά 20 θέσεις στον πίνακα των χωρών για τη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως», συμπλήρωσε.

Ο διχασμός είναι το ύστατο όπλο των αποτυχημένων

Για το ζήτημα της «αστυνομικής αυθαιρεσίας», ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «όταν κανείς καταφεύγει στον αυταρχισμό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των αδιεξόδων του».

«Ο διχασμός είναι το ύστατο όπλο των αποτυχημένων. Η επιλογή της αστυνομικής βίας εντάσσεται στο δόγμα νόμος και τάξη για την προσέλκυση συντηρητικών ακροατηρίων. Ακόμη και αυτό όμως τους γύρισε μπούμεραγκ, με τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη», είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένει στα περί απευθείας αναθέσεων

«Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προχωρά απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Από τα σκάνδαλα Σκόιλ Ελικίκου του κ. Βρούτση ως τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της κ. Νικολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη και από τις αναθέσεις Μηταράκη ως το σκάνδαλο Κεραμέως με τη CISCO. Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία».

«Ο Μητσοτάκης όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται», σημείωσε.

Τραγική η κατάσταση στην οικονομία

«Στο μέτωπο της οικονομίας», όπως είπε, «η τραγική κατάσταση θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις «προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της Οικονομίας», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δυστυχώς δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση».

«Φτάσαμε στο σημείο το σχέδιό της να βρίσκεται στα χέρια Γερμανών ευρωβουλευτών, αλλά όχι στα χέρια των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου», συνέχισε, απαριθμώντας «ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα»:

«Γιατί η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, το Σχέδιο, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή; Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός; Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η προσχηματική διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο;».

Δεν έχουν Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο στήριξης κολλητών

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση έτσι δεν εξασφαλίζεται ισχυρή και συμπεριληπτική ανάπτυξη».

«Η λεία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων ίσως, αλλά όχι η ισχυρή ανάπτυξη», σχολίασε.

«Στο τέλος του 2021 αναμένεται οι άνεργοι να ξεπεράσουν τους 1,3 εκατ. και ο Μητσοτάκης μιλά με στόμφο για 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας. Είναι σαν τους πανηγυρισμούς του, πέρυσι το καλοκαίρι, ότι βγήκε νικητής με τη πανδημία και ξεμπερδέψαμε οριστικά από τον ιό», πρόσθεσε.

Προσοχή, καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη

Τέλος, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται», αλλά «δεν θα πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο».

«Οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η συντεταγμένη αντιπολίτευση από την πλευρά μας είναι οι κρίσιμοι παράγοντες», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για «υπομονή, επιμονή, σχέδιο».

«Επιλογή αντιπολιτευτικών στόχων σε σύνδεση με την κοινωνία, με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο. Μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις μας. Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη» κατέληξε, καλώντας τους βουλευτές του κόμματος να συνδυάσουν «την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία, όπως είναι τα εμβόλια, το άνοιγμα της αγοράς, τα σχολεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ