Δραματικό SOS : Έτοιμος να βυθιστεί σαν τον Τιτανικό ο Λίβανος!
Ο πρόεδρος της βουλής απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση κυβέρνησης και τη σύναψη συμφωνιών με τους διεθνείς δωρητές και δανειστές, προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά η χώρα.
Δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και η παράταση της ακυβερνησίας στον Λίβανο απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, παρομοιάζοντας μάλιστα τη χώρα με τον Τιτανικό.
«Όλη η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, όλη η χώρα είναι ο Τιτανικός. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε όλοι μας, διότι στο τέλος, εάν το πλοίο βυθιστεί, δεν θα σωθεί κανείς από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναμπίχ Μπέρι, μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής.
Σημειώνεται πως η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ώστε η βουλή αναγκάστηκε να εγκρίνει ένα έκτακτο δάνειο ύψους 200 εκατ. δολαρίων προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και να μην προκληθεί γενικό μπλακ-άουτ στη χώρα. Είχε προηγηθεί μια έκκληση του υπουργείο Ενέργειας για ενίσχυση, καθώς έχουν αδειάσει τα ταμεία του πλήρως και δεν μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα.
Το ποσό αυτό «λογικά θα είναι επαρκές για περίπου δύο με δυόμιση μήνες», εκτίμησε ένας βουλευτής. Ήδη, πάντως, καθημερινά υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που πλήττουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η παραγόμενη ποσότητα εν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Τη ίδια στιγμή, ο εντεταλμένος πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι και ο πρόεδρος Μισέλ Αούν συνεχίζουν να διαφωνούν όσον αφορά στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της χώρα στην οποία, εκτός από τη φτώχεια, κυριαρχούν οι εθνοτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, με έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες να είναι η φιλοϊρανική σιϊτική οργάνωση της Χεζμπολάχ.
Υπενθυμίζεται πως η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της (πρακτικά χρεοκοπημένης) οικονομίας και της κοινωνίας του Λιβάνου επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας δύο γεγονότων που σφράγισαν το 2020: Της πανδημίας της Covid-19 και της τρομακτικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του λιμανιού της Βηρυτού, το οποίο είναι και η «καρδιά» του Λιβάνου.
Σε αυτό το φόντο της εξαθλίωσης, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι πολύ συχνές, με κεντρικό σύνθημα «Να φύγουν όλοι» – που ακούστηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή την περίοδο 2000-2001.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»