Αμυγδαλιά: Ευρύτομο, Φώμοψη, Πολυστίγμωση-Πώς αντιμετωπίζονται
Χρήσιμες οδηγίες με καλλιεργητικές πρακτικές για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Φθιώτιδας από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.
Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας (με 10-15/άτομα/κλωβό).
Συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στο Καλαμάκι, Καστρί, Αμυγδαλή, Νίκαια Ν. Λάρισας (με 5 -7 άτομα/κλωβό ) και έναρξη της εξόδου του ευρυτόμου στο Συκούριο του Ν. Λάρισας στις 29 Μαρτίου (με 1-2 άτομα/κλωβό) και στον Αμπελώνα του Ν. Λάρισας (με 1 άτομο /κλωβό) στις 29 Μαρτίου.
Συστάσεις: Να γίνει έναρξη των ψεκασμών στο Συκούριο, στον Αμπελώνα του Ν. Λάρισας. Να συνεχισθούν οι ψεκασμοί στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας και στις πρώιμες περιοχές του Ν. Λάρισας για την καταπολέμηση του ευρυτόμου της Αμυγδαλιάς.
Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου.
Δεν ψεκάζουμε τις ημέρες που ο καιρός είναι νεφελώδης καθώς .και ώρες της ημέρας με συννεφιά διότι δεν έχουμε έξοδο του εντόμου.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την Αμυγδαλιά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Φώμοψη ή Έλκος Κλαδίσκων
Συνεχίζεται η παρουσία της Φώμοψης στις Αμυγδαλιές. Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.
Συμπτώματα: Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.
Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.
Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.
Συνθήκες ανάπτυξης: Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.
Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-36 C (άριστη 27-290C). Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.
Καταπολέμηση:
Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.
Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της πολυστίγμωσης.
Πολυστίγμωση
Αναμένεται η εμφάνιση της πολυστίγμωσης μετά τις βροχοπτώσεις σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε περιοχές του Ν. Λάρισας και Ν. Φθιώτιδας.
Καταπολέμηση: Να γίνει ψεκασμός των δένδρων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
- «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»: Το έγκλημα για το οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη
- Σπηλιωτόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον βιοϊστορικό του κύκλο – Τι είπε για το κόμμα Κασσελάκη
- «Έξω φρενών» οι οπαδοί της Σίτι με τις «δικαιολογίες» του Γκουαρντιόλα
- Greek Government Targets Record Investment Program and Tax Relief for Middle Class
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ