Lockdown : Ετοιμάζεται να «στρώσει τραπέζι» η εστίαση – Τα σχέδια για στήριξη του κλάδου
Τον χάρτη εξόδου της χώρας μας από το lockdown σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αποφάσεις και ανακοινώσεις που θα αλλάξουν το πλαίσιο του lockdown οδηγώντας σε χαλάρωση των μέτρων και επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επιστήμονες και κυβέρνηση γνωρίζουν πως το lockdown σε αυτή του την μορφή δεν αποδίδει όσο θα μπορούσε κυρίως λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.
Οι διαθέσεις αυτές φάνηκαν άλλωστε και στην δημοσκόπηση της PULSE η οποία διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ. Εκεί απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι πολίτες εμφανίστηκαν κουρασμένοι από το lockdοwn με το 35% να δηλώνει πως επιθυμεί άμεση χαλάρωση των μέτρων.
Η άρση του lockdown – Τι θα γίνει με την εστίαση
Σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα, για να ακολουθήσουν μετά και τα σχολεία.
Στα επόμενα βήματα της κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η εστίαση.
Στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.
Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033.
Τα μέτρα για την εστίαση
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της εστίασης.
Έτσι, εξετάζεται αν η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης θα γίνει:
α) με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δηλαδή με τη διάθεση ενός κεφαλαίου κίνησης που δεν θα επιστραφεί, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
β) με έναν νέο, ειδικό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
γ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα – επέκταση του υφιστάμενου Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις της εστίασης.
δ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με 100% επιδότηση του επιτοκίου για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις