Καναδάς : Η κυβέρνηση ποντάρει στην αύξηση των μεταναστών για την πολυπόθητη ανάκαμψη
Το κράτος ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα για να επιτύχει τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη διάρκεια της επόμενης τριετίας
Τη στιγμή που η ΕΕ επιχειρεί να ανακόψει με κάθε τρόπο τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, συχνά καταφεύγοντας, σύμφωνα με πολυάριθμες καταγγελίες, στην παράνομη και απάνθρωπη πρακτική των επαναπροωθήσεων, μια χώρα ελπίζει στην αύξηση των μεταναστευτικών αφίξεων προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία της μετά το τέλος της πανδημίας.
Πρόκειται για τον Καναδά, ο πρωθυπουργός του οποίου, Τζάστιν Τρουντό, και η φιλελεύθερη κυβέρνησή του σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των νέων μόνιμων κατοίκων που γίνονται δεκτοί στη χώρα, για τη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας. Επιπλέον, οι καναδικές αρχές έχουν κάνει βήματα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών με στόχο την επίσπευση των εγκρίσεων των αδειών παραμονής, κυρίως των μεταναστών που κατοικούν ήδη στη χώρα, με προσωρινή ωστόσο άδεια.
«Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όταν τα ποσοστά μεταναστών αυξάνονται, η οικονομία μας αναπτύσσεται», δήλωσε σχετικά ο υπουργός μετανάστευσης της χώρας, Μάρκο Μεντιτσίνο λίγους μήνες νωρίτερα.
Όμως οι ειδικοί σε ζητήματα μετανάστευσης αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν σε ένα κράτος εν μέσω οικονομικής ύφεσης, συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερα εμπόδια κατά τις προσπάθειές τους να βρουν εργασία και να εγκατασταθούν κάπου μόνιμα. Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκτοπισμού των εργατών που ήδη κατοικούν στον Καναδά. Ταυτόχρονα, αναλυτές τονίζουν ότι οι συνεχιζόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν αυτό το σχέδιο.
Η τρέχουσα στρατηγική της χώρας να ενισχύσει τη μετανάστευση με στόχο τα οικονομικά οφέλη είναι μια από τις πλέον επιθετικές στον κόσμο – όχι όμως και η μοναδική.
Ο Καναδάς είναι μία από τις πλέον εξαρτημένες από τη μετανάστευση ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο. Πριν την πανδημία, η μετανάστευση αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80% της πληθυσμιακής αύξησης της χώρας, σε σύγκριση με το περίπου 40% των ΗΠΑ.
Στη διάρκεια του 2020, ο αριθμός των νέων μόνιμων κατοίκων στη χώρα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Οι αριθμοί των προσωρινών εργαζόμενων και των διεθνών φοιτητών μειώθηκαν επίσης.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αναπληρώσει αυτή τη μείωση αυξάνοντας τον αριθμό των αιτήσεων άδειας παραμονής που θα εγκρίνει στις 401.000 για το 2021. Πρόκειται για αύξηση περίπου 60.000 ατόμων σε σχέση με πριν την πανδημία, ενώ αντιστοιχεί περίπου στο 1% του πληθυσμού της χώρας. Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται κατά 10.000 ανά έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους στόχους παρά τα κλειστά του σύνορα, ο Καναδάς στρέφεται σε εκείνους που ήδη βρίσκονται στη χώρα σε προσωρινή βάση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της χρονιάς, κάλεσε σχεδόν 44.000 άτομα να κάνουν αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής μέσα από το σύστημα πόντων που εφαρμόζει η χώρα για να αξιολογήσει τους επίδοξους οικονομικούς μετανάστες. Πρόκειται σχεδόν για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η σταθερή αύξηση του πληθυσμού είναι γενικώς ευεργετική για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Ένα μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό μεταφράζεται και σε περισσότερους φορολογούμενους, επομένως και σε κρατικά έσοδα που μπορούν να διατεθούν για κρατικές υπηρεσίες – ιδιαιτέρως σημαντικές σε μια χώρα τόσο περήφανη για το κοινωνικό κράτος της όσο ο Καναδάς.
Όμως η αύξηση της μετανάστευσης στη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη. Μια ανάλυση του οικονομολόγου Άντριου Αγκόπσοβιτς, της Royal Bank of Canada δείχνει ότι οι περιορισμοί στα σύνορα, οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων και η μείωση του αριθμού τους θα περιορίσει την φετινή εισροή μεταναστών περίπου στα δύο-τρίτα σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης.
Επιπλέον, οι μετανάστες που φτάνουν στη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας ή στο διάστημα που η οικονομία παραμένει αδύναμη, ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με επιπλέον εμπόδια.
Ο Νιχίλ Ντέβιντ, ένας 32χρονος Ινδός, αναφέρει στη Wall Street Journal ότι δυσκολεύτηκε πολύ να βρει δουλειά στον τομέα του, όταν πρωτοέφτασε στον Καναδά τον Ιούλιο. Ο Ντέιβιντ μπόρεσε να φτάσει στη χώρα παρά τους περιορισμούς, επειδή η άδεια μόνιμης παραμονής του στη χώρα εγκρίθηκε πριν το lockdown. Αφού εργάστηκε για αρκετούς μήνες σε σουπερμάρκετ, κατάφερε να βρει μια θέση μερικής απασχόλησης στο πλαίσιο της οποίας ελέγχει την κατάσταση της υγείας ηλικιωμένων και τους μεταφέρει τρόφιμα.
«Είναι σίγουρα ένα ρίσκο να έρθεις εδώ και να ξεκινήσεις από το μηδέν», δηλώνει ο Ντέιβιντ, που είναι πτυχιούχος κοινωνικής εργασίας.
Ο Καναδάς ήδη προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του για το 2021. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση εξέδωσε προκήρυξη για άδειες μόνιμης παραμονής για ανθρώπους με εργασιακή εμπειρία στον Καναδά, με τις διαθέσιμες θέσεις να είναι περισσότερες από ποτέ. Συνήγοροι που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης αναφέρουν στη WSJ ότι οι προκηρύξεις αφορούν και ανθρώπους που συνήθως δεν θα συμπεριλαμβάνονταν σε αυτές, με βάση την απόδοσή του στο σύστημα πόντων της χώρας, που αξιολογεί τις αιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την εκπαίδευση και άλλα χαρακτηριστικά των μεταναστών που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην οικονομική τους επιτυχία στον Καναδά.
Η Σαντάλ Ντελόζ, μια συνήγορος μετανάστευσης, επικρίνει την κυβέρνηση για την αναπάντεχη απόφασή της να συμπεριλάβει και μετανάστες με λιγότερους πόντους, όμως τονίζει ότι ο γενικός στόχος της διατήρησης των μεταναστευτικών ροών σε υψηλά επίπεδα, είναι απολύτως λογικός.
«Γνωρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα, από δημογραφική άποψη, έχουμε ανάγκη από αυτούς τους ανθρώπους», εξηγεί.
Η Αυστραλία, άλλη μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μετανάστευση για την ανάπτυξή της, ενδέχεται να δει τον μεταναστευτικό πληθυσμό της να μειώνεται κατά 72.000 άτομα στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους. Πρόκειται για αντιστροφή σε σχέση με την περσινή χρονιά, που ο μεταναστευτικός πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 154.000 άτομα. Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της ετήσιας επεξεργασίας. Τόσο το γενικό «ταβάνι» στον αριθμό των μεταναστών όσο και το πόσες και τι είδους βίζες θα εκδοθούν εξετάζονται, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων μεταναστών με υψηλές δεξιότητες.
Ορισμένοι Καναδοί επιχειρηματικοί ηγέτες αναφέρουν ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές της χώρας τους τους διευκολύνει στην αναζήτηση των εργαζόμενων που έχουν ανάγκη. Ο Ιμμάντ Αχοιύντ διοικεί μια διαδικτυακή επιχείρηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και στη διάρκεια της περσινής χρονιάς προσέλαβε 17 Καναδούς και δύο άτομα από άλλες χώρες για να εργαστούν στα νέα γραφεία της εταιρείας του στο Τορόντο. Ανάμεσά τους και ένας Βραζιλιάνος μηχανολόγος-μηχανικός που στο παρελθόν είχε εργαστεί στη Γερμανία και άλλο ένα άτομο που είχε ήδη άδεια εργασίας στον Καναδά.
Όπως επεσήμανε, το «φρένο» των ΗΠΑ σχεδόν σε κάθε είδος βίζας στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να μεταφέρει τα γραφεία του στο Τορόντο, ενώ ακόμη και σε φυσιολογικές εποχές η αντίστοιχη διαδικασία στις ΗΠΑ διαρκεί υπερβολικά πολύ καιρό για τα δεδομένα μιας start-up που έχει ανάγκη από γρήγορες προσλήψεις, ενώ δεν είναι καν βέβαιο ότι ο εκάστοτε υποψήφιος θα γίνει δεκτός.
«Σκεφτόμασταν πολλές από τις αμερικανικές πόλεις που θα σκεφτόταν κανείς», εξηγεί στη WSJ, «όπως την Ατλάντα, το Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη. Όμως η μετανάστευση είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο