Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ο ΠΟΥ υπέρ μίας διεθνούς συνθήκης κατά υγειονομικών κρίσεων
«Κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς», τονίζουν σε κοινό άρθρο τους οι ηγέτες 23 χωρών, μεταξύ αυτών της και Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο επικεφαλής του ΠΟΥ
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Υπέρ μίας διεθνούς συνθήκης, που θα βοηθήσει τον κόσμο στην αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, σαν και αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία του κοροναϊού, ζητούν οι ηγετές 23 χωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται στον διεθνή Τύπο.
Η κεντρική ιδέα αφορά στη διασφάλιση καθολικής και δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά και προστατευτικά μέσα για πανδημίες, καθώς και στη δημιουργία καλύτερων συστημάτων συναγερμού και διαμοιρασμού δεδομένων.
Προτάθηκε αρχικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε σύνοδο του G20, τον περασμένο Νοέμβριο. Και έχει πλέον τη στήριξη του ΠΟΥ και 23 κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Σερβίας.
«Θα υπάρξουν και άλλες πανδημίες και καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ξεχωριστά αυτή την απειλή», επισημαίνουν στο κοινό άρθρο τους.
«Τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για μια νέα διεθνή συνθήκη ως προς την ετοιμότητα έναντι πανδημιών και την αντιμετώπισή τους», αναφέρουν.
Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι στη συνθήκη θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η σύνδεση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη. Κάτι που συνεπάγεται κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ως ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος εξάγει διδάγματα από την πανδημία COVID-19», τονίζουν, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα από το 1940».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις