Ελλάδα 2.0: Πατήστε Εδώ για αναβάθμιση λογισμικού
H... αναβάθμιση της Ελλάδας και οι φόβοι για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η κυβέρνηση επηρεασμένη μάλλον από την τόση τεχνολογία γύρω μας σκέφτηκε να περιγράψει την χώρα της επόμενης ημέρας “Ελλάδα 2.0”. Και κάπου εδώ αναδύεται η απορία: γιατί; τι καινούργιο φέρνει το 2021; Από την κυβέρνηση -και στις Βρυξέλλες- μιλούν για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο που θα δώσει στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ σε πέντε έτη, θα κινητοποιήσει κεφάλαια 57 δισ. ευρώ, θα προσφέρει 7 μονάδες μπόνους στο ΑΕΠ, 200.000 θέσεις εργασίας και το καλύτερο: θα αλλάξει λέει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Η ελληνική οικονομία δηλαδή θα αναβαθμίσει το λογισμό της.
Ωραία. Και; Αυτό το ερώτημα μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί από έναν συνταξιούχο, από έναν άνεργο, από μια μητέρα που δεν μπορεί να εργαστεί, από έναν χαμηλόμισθο που πληρώνει ένα βουνό φόρους και τέλη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ονομασία του σχεδίου (Ελλάδα 2.0) παραπέμπει στην επανάσταση και στην νέα εποχή που έρχεται.
Η μιζέρια δεν είναι το χαρακτηριστικό αυτής της στήλης. Όμως δεν γίνεται να μην μεταφερθεί η επιφύλαξη που ενδεχομένως έχουν αρκετοί πολίτες. Πως να πιστέψουμε έτσι απλά ότι η χώρα θα αναβαθμιστεί και θα αλλάξουν μυαλά οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής;
Υπάρχουν δύο πραγματικότητες. Πρώτον η κοινωνία βιώνει μία δεύτερη κρίση μέσα σε μόλις 12 χρόνια και δεύτερον αρκετές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και κλάδοι της οικονομίας έλαβαν κοινοτικούς πόρους- πριν από τα Μνημόνια και πριν από την υγειονομική κρίση. Αυτά τα δισεκατομμύρια του παρελθόντος δεν βελτίωσαν ούτε τους μισθούς μας, ούτε τα φορολογικά βάρη μας μειώθηκαν, ούτε τους μελλοντικούς συνταξιούχους γέμισαν με αισιοδοξία για τις συντάξεις τους, ούτε την ανταγωνιστικότητα της χώρας βελτίωσαν.
Σε θεωρητικό επίπεδο, το σχέδιο που κατάρτισε το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο (σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) φαίνεται ένα πλάνο ρεαλιστικό, φιλόδοξο και εμπνέει αισιοδοξία για την Ελλάδα του αύριο. Τα επόμενα χρόνια η χώρα καλείται να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και έργα. Σε όλο αυτό το διάστημα η χώρα μπορεί να αλλάξει πολλούς πρωθυπουργούς και υπουργούς.
Επομένως, μπορεί η αναβάθμιση της Ελλάδας να περιγράφεται με νούμερα και αριθμούς αλλά η πρόκληση δεν είναι οικονομική, είναι καθαρά πολιτική. Η λύση του προβλήματος δεν θα δοθεί από οικονομολόγους και… αστροφυσικούς. Αλλά από τους πολιτικούς. Κάποια στιγμή τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να σοβαρευτούν και να αντί να κάνουν σαν τα κοκόρια στο κοινοβουλευτικό τερέν να κοιτάξουν να κερδίσουν τους πολίτες και την αξιοπιστία τους. Να μην υπόσχονται απλά μία καλύτερη Ελλάδα. Να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ελληνική κοινωνία στο παρελθόν αγόρασε την ελπίδα και την πλήρωσε ακριβά. Δεν θα το κάνει ξανά. Το ελπιδοφόρο μήνυμα φτάνει στους παραλήπτες. Όμως το κοιτούν χωρίς να απαντούν. Είναι η ώρα που όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πείσουν τον κόσμο πως δεν θα πάει στον κουβά άλλη μία δεκαετία και ο κόπος τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις