Η εκκωφαντική πτώση της Archegos Capital και ο επενδυτικός τζόγος
Ο αντίκτυπος της κατάρρευσης του σκιώδους αμερικανικού hedge fund φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι περιορισμένος, εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, η διάθεση για επενδύσεις υψηλού ρίσκου παραμένει
Η κατάρρευση της Archegos Capital Management – μίας σκιώδους, εξαιρετικά αδιαφανούς και επικίνδυνα υψηλής μόχλευσης εταιρείας διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, με έδρα το Μανχάταν – δεν είναι παρά η τελευταία ένδειξη ότι η “πείνα” των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου κάθε άλλο παρά έχει κορεστεί, ακόμη και μετά την κούρσα ανόδου του δείκτη S&P 500 περίπου 80% μέσα σε ένα χρόνο.
Ο αντίκτυπος των προβλημάτων του hedge fund φαίνεται να έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής σε λίγες μετοχές –της ViacomCBS και της Discovery, καθώς και επενδυτικών τραπεζών, που συναλλάσσονταν με την Archegos, όπως η Credit Suisse- χωρίς ευρύτερη διάχυση της κρίσης, εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, υπάρχουν έτερες ενδείξεις για μία πληθωρική μεταβολή της επενδυτικής διάθεσης, παρατηρεί, οδηγώντας σε πιθανή υπερβολική ανάληψη ρίσκου στις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τάση προς τις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPACs), η δημοτικότητα κρυπτονομισμάτων (όπως το Bitcoin) και το ράλι των μετοχών της GameStop: μία «φούσκα» που τροφοδοτήθηκε από μικροεπενδυτές, με τη βοήθεια επιλογών σε ιστότοπους όπως η ομάδα WallStreetBets της Reddit.
«Υποθέτω ότι θα δούμε πολλά ανάλογα παραδείγματα, που σε λίγα χρόνια θα τα εξετάζουμε ως μέρος μίας περιόδου εξαιρετικά εκτεταμμένης ανάληψης ρίσκου, με χαμηλά στάνταρτς», παρατηρεί ο Άντριου Μπιρ της Dynamic Beta Investments.
Πλέον, οι μετοχές αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν νοικοκυριά, αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία και ξένοι επενδυτές, το υψηλότερο επίπεδο από την τεχνολογική «φούσκα» πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs.
Πολλοί επενδυτές μοχλεύουν αυτή την έκθεση, με τον όγκο συναλλαγών των μετοχών να αυξάνεται πέρυσι 85% συγκριτικά με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Trade Alert. Και τώρα, έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας, τόσο θεσμικοί, όσο και μεμονωμένοι επενδυτές βλέπουν καλύτερες εποχές μπροστά τους.
Σύμφωνα με έρευνα της BofA Global Research, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ενισχύσει την έκθεσή τους σε εμπορεύματα σε επίπεδα ρεκόρ -ένα στοίχημα υπέρ την παγκόσμια ανάκαμψη, κατά το Reuters- την ώρα που η ρευστότητα πλησιάζει σε χαμηλό οκταετίας.
Σχεδόν το 51% των μεμονωμένων επενδυτών, εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι οι μετοχές θα πάρουν βραχυπρόθεσμα την ανιούσα, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Κλίματος της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Επενδυτών. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο σημαντικά, συγκριτικά με τον ιστορικό μέσο όρο του 38%.
Αισιοδοξία ή απληστία;
Πολλοί επενδυτές αποδίδουν το κλίμα αισιοδοξίας στα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και στο εν εξελίξει πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.
Ήδη, στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι αναμένουν για ανάπτυξη 6,5%. για φέτος. Εφόσον επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1980, σε σύγκριση με τη συρρίκνωση 3,5% που υπέστη η οικονομία το 2020, στην πλέον απότομη ύφεση σε ετήσια βάση εδώ και πάνω από επτά δεκαετίες.
Αν και «η ανοδική πορεία μετοχών εισηγμένων στην αμερικανική αγορά θα είναι περίπλοκη και γεμάτη νέους κινδύνους, αυτές πιθανότατα θα φθάσουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στα τέλη του έτους», εκτικά ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής αγορών στην Oanda.
Ωστόσο, η πεποίθηση ότι οι αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, τονίζει το Reuters, μπορεί να οδηγήσει ορισμένους επενδυτές στην ανάληψη κινδύνων, όπως η υπερβολική μόχλευση, η οποία ναι μεν βοηθά στη διόγκωση των κερδών, μπορεί ωστόσο επίσης να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες.
Τα προβλήματα της Archegos Capital μπορεί να εκληφθεί ως ακόμη ένα παράδειγμα μόχλευσης, που πήγε στραβά.
Κάτω από τη «μύτη» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, το επενδυτικό κεφάλαιο αγόραζε παράγωγα τύπου total return swap, που επιτρέπουν στους επενδυτές να στοιχηματίσουν στις κινήσεις τιμών μετοχών, χωρίς να κατέχουν τα υποκείμενα χρεόγραφα.
Κι έτσι, αν και είχε περιουσιακά στοιχεία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι συνολικές θέσεις της Archegos Capital ξεπερνούσαν σε αξία τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγή του Reuters.
Τελικά, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αδυνατώντας να καλύψει τα margin call (καλέσματα περιθωρίου) από τους δανειστές-μεσίτες της, προκαλώντας την περασμένη Παρασκευή ρευστοποιήσεις ύψους έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, καθώς και ζημιές σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που συνεργάζονταν μαζί της.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Credit Suisse και Nomura.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρήτη: Συνελήφθη 46χρονος στο Ηράκλειο – Κατηγορείται για κατοχή αρχαίων αντικειμένων
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς