Ποιος τράβηξε την πρίζα από την Pitsos; – Το τέλος μιας εταιρείας 155 ετών
Τίτλοι τέλους για μια βιομηχανική ιστορία διάρκειας 155 ετών στην ελληνική οικονομία και αγορά
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Οι σημερινοί 50αρηδες ή 60ρηδες δεν γεννήθηκαν και δεν μεγάλωσαν με εντοιχισμένες συσκευές στις κουζίνες των σπιτιών τους. Κάθε άλλο. Γι΄αυτό και θα μπορούσαν να έχουν μια ή και περισσότερες αναμνήσεις για να αφηγηθούν μικρές ιστορίες στα παιδιά και τα εγγόνια τους – ιστορίες που θα είχαν αναφορά σε ένα εμπορικό σήμα. Το σήμα της ΠΙΤΣΟΣ.
Άλλωστε, τα προϊόντα αυτής της φίρμας βρίσκονται στην αγορά από την εποχή που το ελληνικό νοικοκυριό μαγείρευε στη γκαζιέρα και δροσιζόταν τα ζεστά καλοκαίρια με νερό από το ψυγείο πάγου. Όποιοι εκ των αναγνωστών έχουν χρόνο και διάθεση για ένα μικρό (διαδικτυακό) ταξίδι στο χώρο των παλαιών διαφημίσεων θα βρουν όλες εκείνες τις ρεκλάμες που οδήγησαν τα βήματα των παππούδων και των γιαγιάδων στα εμπορικά καταστήματα της εποχής προκειμένου να αγοράσουν … «το μοναδικό μεταλλικό ψυγείο πάγου με την καταπληκτική πλαστική πόρτα!» ή ακόμη και τις περιζήτητες … «γκαζιέραι πετρελαίου». Τότε, ακόμη και το ηλεκτρικό ψυγείο δεν ήταν απλώς μια ακριβή πολυτέλεια για τον κόσμο των Αθηναϊκών συνοικιών αλλά κάτι σαν τα «προσεχώς» στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Τότε, η ΠΙΤΣΟΣ ήταν απλά μια …μεταλλουργική βιομηχανία.
Από τότε έχουν περάσει αμέτρητα χρόνια – το πόσα χρόνια μάλλον είναι της αρμοδιότητας των ειδικών της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Οι σημερινοί διαχειριστές αυτής της διαχρονικής βιομηχανικής κληρονομιάς – η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε που έλκει την καταγωγή της από το περίφημο joint venture joint venture του 1967 ανάμεσα στην Robert Bosch GmbH (με έδρα την Στουτγάρδη) και την Siemens AG (με έδρα το Μόναχο)- επέλεξαν στη βάση οικονομικών και εμπορικών δεδομένων να μας αποχαιρετήσουν… Πρόκειται, βεβαίως, για έναν αποχαιρετισμό διαρκείας – έναν αποχαιρετισμό που κρατά χρόνια σαν τις μεγάλες αγάπες των τραγουδιών.
Το θέμα της αποχώρησης της Pitsos – τίτλοι τέλους στη παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή Ρέντη και «μεταφορά» αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας στη Τουρκία- ήρθε στο προσκήνιο με μια δημόσια ανακοίνωση των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), στη δύναμη της οποίας ανήκει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Β.S.P. ΑΒΕ Εργατική Ενότητα.
Αργός θάνατος
Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών έχει τη σημασία της αλλά και μια ιδιαίτερη αξία καθώς παραθέτει, μεταξύ άλλων, δεδομένα που δεν πρέπει να αγνοηθούν… Παρότι και εκείνοι αναγνωρίζουν ότι το «λουκέτο» στη παραγωγή θυμίζει κάτι από «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου», εν τούτοις ζητούν τα ρέστα από τη σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις Άδωνις Γεωργιάδης να τρέχει και να μην φθάνει… μήπως και γλυτώσει κάτι από τα «χαμένα»!
Αλλά, ας πάμε να διαβάσουμε μαζί την ανακοίνωση των συνδικαλιστών (ορθογραφία και σύνταξη, δικά τους): « (…)Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020.
(…) Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης , αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας
Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη “βούλα” των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα».
Η εικόνα που δίνουν δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Και όμως κάτι ξεχνούν, κάτι παραλείπουν να αναφέρουν. Για παράδειγμα, η μνήμη όλων -μεταξύ αυτών και των συνδικαλιστών- «κονταίνει» σε επικίνδυνο βαθμό όταν φθάσει η ώρα για να αναφερθούν οι ευθύνες των τοπικών αρχόντων και άλλων παραγόντων σε τοπικές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, η BSH λίγο πριν η κρίση φέρει τα μνημόνια είχε ξεκίνησε όλες εκείνες τις αναγκαίες και απαιτούμενες διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση το εργοστασίου της από την περιοχή του Ρέντη στη Μαγούλα Αττικής. Μάλιστα, είχε βρεθεί και το ακίνητο , συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, όπου εκεί θα έβρισκαν φιλοξενία τόσο η παραγωγή όσο και τα logistics, τα γραφεία για τη διοίκηση και τα τμήματα της επιχείρησης καθώς και οι χώροι εξυπηρέτησης πελατών.
Ο δήμαρχος Ελευσίνας, ο αείμνηστος Γιώργος Αμπατζόγλου γνωρίζοντας τα της επένδυσης είχε συμφωνήσει – όπως θυμούνται παλαιοί του συνεργάτες- στις αναγκαίες τροποποιήσεις του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής, πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο, με στόχο την υλοποίηση της επένδυσης. Αλλά, ο δήμαρχος λίγες μέρες μόλις πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πεθαίνει και αρχίζει η μάχη της διαδοχής.
Από την οποία βγήκε νικητής ο Γιώργος Τσουκαλάς ο οποίος είχε εξ αρχής εναντιωθεί στην τροποποίηση (άρα και στην επένδυση) μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλα αυτά συνέβησαν το μακρινό 2011. Οι Γερμανοί της BSH ήθελαν – με βάση τα χρονοδιαγράμματα του επενδυτικού σχεδίου- να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση το 2ο εξάμηνο του 2013. Τα γεγονότα του 2011 έδειξαν και τα όρια ενός εγχειρήματος ανατροπής της αποβιομηχάνισης. Τα αποτελέσματα γνωστά όπως και οι συνέπειες… Όλα τα άλλα είναι «να είχαμε να λέγαμε»… για μια βιομηχανική ιστορία 155 χρόνων.
Βασικά στοιχεία
- 1865 – Ιδρύεται στην Αθήνα η ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια, με σκοπό την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου.
- 1959- Εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στην περιοχή του Ρέντη και ξεκινάει η παραγωγή ψυγείων (πάγου) και θερμαστρών πετρελαίου.
- 1965 – Γιορτάζεται η επέτειος των 100 χρόνων. Στις διαφημίσεις της εποχής διαβάζουμε: «Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για το μαγείρεμα, το πλύσιμο και τη θέρμανση κάθε κατοικίας. Γιατί όλα είναι ΠΙΤΣΟΣ. Και η ΠΙΤΣΟΣ είναι σπίτι».
- 1968- Η ΠΙΤΣΟΣ φέρνει στο ελληνικό σαλόνι την 26 ιντσών ασπρόμαυρη τηλεόραση Napoli 26’’ ΠΙΤΣΟΣ.
- 1974- Ξεκινά η συνεργασία με την SIEMENS A.E. 1977- Εξαγορά της ΠΙΤΣΟΣ από την BOSCH – SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS.
- 1994- Ξεκινούν οι εξαγωγές κουζίνας στις Σκανδιναβικές χώρες.
- 2002- Μετονομασία της εταιρίας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.
- 2015- Γιορτάζονται τα 150 χρόνια παρουσίας και δράσης στην ελληνική αγορά. Η δύσκολη πορεία παραγωγικού αποχαιρετισμού αρχίζει…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις