Κοροναϊός : Το μεγάλο ρίσκο από το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Χιλιάδες εργαζόμενοι σε «θέσεις μάχης» από Δευτέρα
Διμέτωπη είναι η μάχη απέναντι στην επιθετικότητα της πανδημίας και δεν δίνεται μόνο στα νοσοκομεία όπου διακυβεύεται η διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού που είναι η ανθρώπινη ζωή.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Διμέτωπη είναι η μάχη απέναντι στην επιθετικότητα της πανδημίας και δεν δίνεται μόνο στα νοσοκομεία όπου διακυβεύεται η διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού που είναι η ανθρώπινη ζωή. Δίνεται και στο παρασκήνιο και αφορά την οικονομία, ώστε όταν ο ιός νικηθεί ή εξασθενήσει ξεμένοντας από μεταλλαξιακές ιδέες, να υπάρχουν οι σταθερές τροχιές ώστε το τρένο να μπορέσει να κινηθεί ξανά και να αναπτύξει ταχύτητα καλύπτοντας τον χαμένο χρόνο.
Και έτσι την ώρα που η πανδημία μετουσιώνεται στον χειρότερο εφιάλτη των καιρών μας, όπου στα νοσοκομεία οι γιατροί και οι υγειονομικοί πήραν την απόφαση να σταθούν όρθιοι μέχρι τέλους, περιδινιζόμενοι μαζί με τους ασθενείς τους στο αόρατο πέπλο του κοροναϊού, η κυβέρνηση βλέποντας τους τελευταίους κόκκους της κλεψύδρας να φυλλορροούν, «επιστρατεύει» την τελευταία εφεδρεία, το παραγωγικότερο κομμάτι της ελληνικής ζωής για κρατήσει όρθιους τους οικονομικούς πυλώνες της χώρας.
Χτυπάει ο μεταλλαγμένος ιός τις νεαρές ηλικίες, από παιδιά μέχρι τους 40αρηδες και τους 50αρηδες, που μέχρι τώρα έμειναν όσο γινόταν περισσότερο μακριά από τα σχολεία, τα μαθήματα, τους φίλους τους και από τις δουλειές τους, από τα καταστήματα, το λιανεμπόριο, που είναι ένα από τα πιο βασικά γρανάζια της οικονομικής μηχανής που τρέφεται από την κατανάλωση.
Στις 5 Απριλίου αποφασίστηκε λοιπόν να ανοίξουν τα καταστήματα, από τους ανθρώπους εκείνους που κυνηγά περισσότερο ο ιός, που πειραματίζεται μαζί τους αλλάζοντας και παραλλάσσοντας τα πρόσωπά του, από τους ανθρώπους της «ζωντανής» οικονομίας. Και μετά θα ακολουθήσουν τα σχολεία. Και είναι μία απόφαση με μεγάλη δόση ρίσκου και ανασφάλειας αφού η δόση της ασφάλειας του εμβολίου δεν έφτασε ακόμα σε αυτούς, με άδηλη την προοπτική αν η έκβαση θα είναι αίσια, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι σάλπιγγες καλούν σε περιχαράκωση και παραμονή πίσω από τα τείχη.
Στους δρόμους και στις γειτονιές, σε μεγάλα αστικά κέντρα και σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, είναι καιρό γνωστό πως ο ιός προσβάλλει τις μικρότερες ηλικίες που δεν εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα αλλά σαν δούρειοι ίπποι απελευθερώνουν το κακό στο σπίτι. Προσβάλλονται επειδή οι παρέες δεν μονιάζουν, πολλοί μαζί στις βόλτες, πολλές βόλτες μαζί, παρέες στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ.
Είναι γνωστό επίσης το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό θετικότητας των rapid test που πάνε και κάνουν τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου στα μικροβιολογικά εργαστήρια της περιοχής του. «Κόλλησε ο ένας φίλος μου και ήρθα να κάνω κι εγώ». Ομως η απόφαση πάρθηκε και κανείς από την «εφεδρεία» δεν είπε όχι, και φυσικά όχι οι έμποροι που εδώ και πολύ καιρό υποστήριζαν πως πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί μπορούν να τηρήσουν τις συνθήκες ασφαλείας, τα γνωστά απαραίτητα μέτρα, και είχαν συμμάχους σε αυτή τη στάση τους αρκετούς επιστήμονες.
Το ρίσκο είναι μεγάλο, δεν το αρνήθηκε ούτε ο Βασίλης Κικίλιας εκ μέρους της κυβέρνησης, όταν το απόγευμα της Τετάρτης απηύθυνε δραματική έκκληση σε όλους να τηρήσουν τα μέτρα, όπου και να βρεθούν, πάντα με μάσκα, πάντα με αντισηπτικό.
Σταθμίστηκαν οι παράμετροι, θα ανοίξουν πρώτα τα εμπορικά καταστήματα, αργότερα τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν κάθε πρωί έναν προορισμό, θα εκλείψουν σε κάποιο βαθμό οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά θα μεγαλώσει ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι ταμειακές μηχανές θα ζωντανέψουν ξανά, οι πελάτες θα μπορούν με ασφάλεια να κάνουν τις αγορές τους, ένας, ένας, μες υπομονή στην όποια ουρά, γιατί θα είναι ανοικτά και αύριο με την προοπτική να μείνουν έτσι συνεχώς.
Οι έμποροι με ανακούφιση δέχτηκαν την ανακοίνωση για το λιανεμπόριο
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών παρενέβη δυναμικά υπέρ των θέσεων του εμπορικού κόσμου, με μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε σήμερα και κλήθηκαν να καταθέσουν την επιστημονική τους άποψη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος και οι καθηγητές Δ. Σαρηγιάννης και Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α, Σταύρος Καφούνης, ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να δώσει τη λύση και να αποτελέσει μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης.
Οικονομικής, γιατί το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και γύρω του κινούνται εκατοντάδες παραγωγικοί κλάδοι, που ουσιαστικά παραμένουν χωρίς πελάτες και στερούνται τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.
Κοινωνικής, γιατί θα εκτονώσει τους εγκλωβισμένους συμπολίτες μας και θα τους δώσει ψήγματα θετικής ενέργειας που τόσο έχουμε ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει τις άσκοπες συγκεντρώσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Στην τοποθέτησή τους οι τρεις επιστήμονες, αναφέρθηκαν στην πραγματική διάσταση της υγειονομικής κρίσης και κατέθεσαν προτάσεις που θα επιτρέψουν την άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία της αγοράς.
Ενδεικτικά:
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δ. Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι το λιανεμπόριο έχει μόνο 6% συμμετοχή στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ αντίστοιχα από την ελλιπή εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων η επιβάρυνση έχει αυξηθεί κατά 25%.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος, αφού παρατήρησε ότι βρισκόμαστε μπρος σε μία νέα μορφή της πανδημίας, όπου η κούραση και οι μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει τα δεδομένα, εντούτοις το λιανεμπόριο με ελεγχόμενο τρόπο λειτουργίας μπορεί να επιφέρει λιγότερη υγειονομική επιβάρυνση από άλλες δραστηριότητες. Τόνισε δε τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας Θ. Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι με εργαλείο το λιανεμπόριο μπορούμε να επιτύχουμε ανακατεύθυνση των επαφών οι οποίες επιβαρύνουν τους υγειονομικούς δείκτες και τόνισε με νόημα: «αντί να είμαστε αρνητές της πραγματικότητας, να γίνουμε έξυπνοι διαχειριστές της κακής πραγματικότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις