Lockdown : Τρόπους ανοίγματος με ασφάλεια αναζητούν οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας
Προβληματισμός επικρατεί στους κυβερνητικούς παράγοντες και στους επιστήμονες του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα της κοινωνίας και οικονομίας, όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα αλλά και οι θερμοκρασίες, που οδηγούν τον κόσμο σε εξωτερικούς χώρους
Για μαραθώνιο συνεδριάσεων προετοιμάζονται κυβέρνηση και επιστήμονες, ώστε αύριο να αποφασιστούν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν για την πανδημία και την χαλάρωση του lockdown.
Το δίλημμα παραμένει το ίδιο: πώς θα πετύχουμε ένα σταδιακό άνοιγμα ως το Πάσχα, τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν σε ψηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις.
Αλλωστε η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων στα επίπεδα των 4.340 και με προβλέψεις ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 10.000 ημερησίως, όσο αυξάνονται τα τεστ, τρομάζει επιστήμονες και κυβέρνηση. Και θέτει εν αμφιβόλω το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.
Ήδη η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με τη συμμετοχή παραγόντων του υπουργείου Υγείας και ειδικών επιστημόνων, με στόχο να αξιολογηθεί η κατάσταση, αφού τα κρούσματα είναι μεν πολλά, όμως και ο κόσμος είναι κουρασμένος από το παρατεταμένο lockdown. Θα ακολουθήσει αύριο το μεσημέρι η καθιερωμένη σύσκεψη των επιδημιολόγων της Τετάρτης με την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων σε ολόκληρη τη χώρα και στη συνέχεια η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει για να προτείνει τα νέα μέτρα.
H άνοιξη στο μεταξύ, κάνει την κατάσταση ακόμη πιο πιεστική, με τους πολίτες να δυσανασχετούν πλέον με το κλείσιμο στο σπίτι.
Η επιδημιολογία
Το «μήνυμα» έχει φτάσει στο υπουργείο Υγείας, που αναγνωρίζει ότι μέχρι και το 80% του πληθυσμού συνεχίζει να εφαρμόζει το lockdown, παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι έχει ξεπεράσει το δίμηνο. Όσο για την αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους, αυτή αποδίδεται στις δραστηριότητες που επιτρέπονται, οπότε οι εργαζόμενοι κινούνται προς την εργασία ή το σπίτι τους.
Μάλιστα εκτιμούν ότι όπως εφαρμόζονται τα υπάρχοντα μέτρα, υπάρχει συγκράτηση της πανδημίας, αφού τα πράγματα εξελίχθηκαν σταδιακά το τελευταίο δίμηνο, αντί της άμεσης «ανάφλεξης» που παρατηρήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό είναι και το θέμα απουσίας εστιών μετάδοσης στους χώρους εργασίας, γεγονός που επιτρέπει οι δραστηριότητες αυτές να συνεχίζονται κανονικά.
Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι οι μεταλλάξεις του ιού ήταν απρόβλεπτες και οι επιπτώσεις τους έγιναν σαφείς, αρχικά με τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, και στη συνέχεια με την άσκηση ισχυρών πιέσεων στο ΕΣΥ, αφού ο ιός εκτός από πιο μεταδοτικός προκαλεί και βαρύτερη νόσο.
Παρόλα αυτά, η θνησιμότητα δεν έχει αυξηθεί, γιατί η στρατηγική που ακολούθησε η χώρα με τους εμβολιασμούς απέδωσε. Οι επιλογές ήταν δύο. Είτε ο περιορισμός των θανάτων, είτε ο περιορισμός των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει άμεσα δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι. Έτσι, επελέγησαν οι υπερήλικες να προηγηθούν στους εμβολιασμούς και το εγχείρημα πέτυχε.
Τώρα βέβαια, τα περιστατικά που έμειναν «πρόσφορα» στη λοίμωξη από τον ιό, είναι άτομα σε παραγωγικές ηλικίες, όπου οι κίνδυνοι από τη νόσο είναι λιγότεροι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και περιθώρια περίθαλψης. Ως αποτέλεσμα βέβαια, τα άτομα ηλικίας 30-40 ετών ορίζουν την πορεία της πανδημίας αυτή την περίοδο, επιτρέποντας την ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Το άνοιγμα
Το πρόβλημα όμως της μετάδοσης μέσα στις οικογένειες, δείχνει και την άλλη πλευρά, αυτήν των περιορισμών που έχουν κουράσει πλέον τον πληθυσμό και δεν επιτρέπει άλλη αυστηροποίηση των μέτρων.
Έτσι, οι προοπτικές ανοίγματος θα μπουν για άλλη μια φορά στο τραπέζι, με πρώτο το λιανεμπόριο, για το οποίο θα διερευνηθούν και πάλι όλα τα ενδεχόμενα, από click away, μέχρι άνοιγμα με τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.
Επόμενο βήμα ανοίγματος αφορά τα σχολεία, με τα παιδιά της τρίτης Λυκείου να προηγούνται και να συνδέεται το περεταίρω άνοιγμα των σχολείων, με τη διενέργεια των self- test.
Αυτό που μελετάται τώρα είναι τι μέτρα ασφάλειας μπορούν να ληφθούν επιπλέον, ώστε να μην υπάρξει σημαντική διασπορά από τα πιθανά ανοίγματα, ενώ αναζητείται και τρόπος προφύλαξης από συνωστισμούς που παρατηρούνται με την πρόθεση για άθληση.
Με δεδομένο αυτό, στις σκέψεις των ειδικών διερευνάται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καφέ – εφόσον δεν σερβίρουν αλκοόλ- και με τις ανάλογες αποστάσεις, ως μέτρο αποσυμφόρησης σε πάρκα, παραλίες κλπ. Δεν εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης.
Οι ειδικοί θα αναλύσουν σήμερα τις πιθανές επιπτώσεις του κάθε μέτρου στην εξάπλωση της πανδημίας και αναμένεται να αποφασίσουν αναλόγως.
- ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι θα πλήξει την Ουκρανία με Oreshnik
- Αυτό θα είναι το νέο φορμάτ στο All Star Game του ΝΒΑ (pic)
- Συγκλονιστική παρέμβαση από εποχικούς πυροσβέστες – Από «ήρωες», «επαναστάτες χωρίς αιτία» και στο τέλος «προβοκάτορες»
- ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 1.000 μέλη αποχώρησαν στην Πέλλα
- LIVE: Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα
- Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως Μπομπ Ντίλαν: Όσα έγραψαν οι κριτικοί για την ερμηνεία του ηθοποιού