Η ύστατη προσπάθεια επέκτασης του ΕΣΥ – Στα τεστ οι ελπίδες αποκλιμάκωσης
Οι νέες κλίνες ΜΕΘ και η μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο covid, δείχνουν τα όρια επέκτασης του ΕΣΥ για να καλύψει περιστατικά κοροναϊού. Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει την ανάγκη συγκράτησης για δύο εβδομάδες. Μετά έρχεται ραγδαία ύφεση εξαιτίας των self-test
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Και οι τελευταίες δυνατότητες του ΕΣΥ να περιθάλψει τους βαριά ασθενείς από κοροναϊό με την πρέπουσα προσοχή και φροντίδα, επιστρατεύονται πλέον, με την ανάπτυξη 51 ακόμη κλινών ΜΕΘ, όπου είναι δυνατόν να δημιουργηθούν, σε χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης, καθώς και με τη μετατροπή του Θριασίου νοσοκομείου σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid.
Το ζητούμενο τώρα, είναι να κρατηθούν για το επόμενο δεκαπενθήμερο, τα ατομικά μέτρα προστασίας, από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε να μην ξεπεράσουν τα αυξανόμενα κρούσματα τα αναμενόμενα όρια που έχουν συνυπολογιστεί.
Η δυναμική της πανδημίας είναι τέτοια, που αναπόφευκτα τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Και 15 μέρες αργότερα θα υπάρξει και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως στις ΜΕΘ.
Αυτή η κορύφωση όμως -αν κρατηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα- θα μπορέσει να είναι διαχειρίσιμη, μέχρι να λειτουργήσει η ευνοϊκή επίδραση των self-test και να υπάρξει σημαντική ανακοπή της διασποράς.
Η ανάπτυξη των νέων κλινών στο ΕΣΥ, είτε πρόκειται για απλούς θαλάμους, είτε πρόκειται για ΜΕΘ, φτάνει στο τέλος της με τα δεδομένα που ξέρουμε μέχρι σήμερα, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Και τονίζουν πως «Αν παραστεί ανάγκη να ξεπεραστούν τα όρια αυτά, στη συνέχεια οι ασθενείς θα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, χωρίς τη δυνατότητα ιατρικής ή νοσηλευτικής παρακολούθησης – κάτι το οποίο διασφαλίζει η λειτουργία των ΜΕΘ. Και ο λόγος είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας».
Για το λόγο αυτό, οι εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου αφορούσαν την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων με μάσκες, ατομική υγιεινή και αποστάσεις, δίνοντας παράλληλα διέξοδο εκτόνωσης τα σαββατοκύριακα με διαδημοτικές μετακινήσεις. Εξάλλου, ήδη θα πρέπει να περιμένουμε μικρή άνοδο των κρουσμάτων από την ελάχιστη επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας, παρά τους περιορισμούς που ήδη έχουν τεθεί.
Οι προβλέψεις
Όπως τόνισε στο in.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «σήμερα, ο κυλιόμενος μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας για τα ημερήσια κρούσματα φτάνει τα 2.600 περιστατικά, ενώ ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 6,5%.
Με το δεδομένο αυτό, και συνυπολογίζοντας τα ανοίγματα που επιχειρούνται, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ως τις 17 Απριλίου ξεπερνώντας τις 4.000 την ημέρα (ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θα φτάσει σχεδόν τις 3.500)».
Μέχρι τότε όμως αναμένεται να έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται και τα πρώτα self – test, πετυχαίνοντας την αναγνώριση των θετικών περιστατικών είτε από τα πρώτα συμπτώματα, είτε και από τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.
Τα self- test
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «Τα τεστ αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν ανατρεπτικά στην πορεία της πανδημίας, γιατί θα οδηγούν στην απομόνωση τα θετικά περιστατικά, έγκαιρα, αποτρέποντας την περαιτέρω μετάδοση. Ταυτόχρονα μάλιστα θα βοηθούν στην έγκαιρη περίθαλψη, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών.
Αν υπολογίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα είναι περίπου 3.500, και εκτιμούμε ότι υπάρχουν άλλα 3,2 περιστατικά για κάθε κρούσμα που δεν διαγνώσκονται, τότε καθημερινά έχουμε περίπου 11.000-15.000 νέα κρούσματα κάθε ημέρα.
Τα τεστ, ανάλογα με τις ποσότητες που θα είναι τελικά διαθέσιμες, είναι σε θέση να βγάλουν εκτός κοινότητας όχι μόνο όλα τα κρούσματα που παράγονται καθημερινά, αλλά και αδιάγνωστα κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τη διασπορά. Με τους υπολογισμούς του μοντέλου, τα τεστ αυτά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα και σε ταχεία αποκλιμάκωση της πανδημίας ως τις αρχές Μαϊου.
Έτσι, αυτό που θα μένει να διαχειριστούμε ως τα τέλη του Απριλίου, θα είναι περίθαλψη των διασωληνωμένων, που αν δεν προσέξουμε, μέχρι τότε θα έχει αυξηθεί αισθητά, εξαντλώντας κάθε πιθανή δυνατότητα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις