Πανδημία : Ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κοροναϊού ζητούν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες
Πληθαίνουν τα αιτήματα από ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλες χώρες για πληρέστερη έρευνα ως προς την προέλευση της πανδημίας. Προβληματισμός για τα συμπεράσματα της έκθεσης της διεθνούς αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα
«Διαφανή και ανεξάρτητη ανάλυση και αξιολόγηση, χωρίς παρεμβολές και αδικαιολόγητη επιρροή» για την προέλευση του κοροναϊού ζητούν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, εκφράζοντας ανησυχία για τα συμπεράσματα της πρόσφατης αποστολής εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα.
«Η διεθνής μελέτη εμπειρογνωμόνων σχετικά με την πηγή του ιού SARS-CoV-2 καθυστέρησε σημαντικά, ενώ δεν υπήρξε πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων στηρίζουν η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Βρετανία και χώρες της Ε.Ε., όπως η Τσεχία, η Δανίας και τα κράτη της Βαλτικής.
Ανάλογου περιεχομένου, πλην όμως ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας τη λύπη της για την καθυστερημένη έναρξη της διεθνούς αποστολής στη Γουχάν και την περιορισμένη διαθεσιμότητα πρώιμων δειγμάτων και άλλων δεδομένων.
Χαρακτήρισε, πάντως, ένα πρώτο σημαντικό βήμα την έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και, επιγραμματικά, αναφέρει ως «εξαιρετικά απίθανη» την προέλευση του κοροναϊού από κινεζικό εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις.
Περαιτέρω έρευνα ζητά και ο ΠΟΥ
Η έκθεση του ΠΟΥ «αντικατοπτρίζει μια μερική και ελλιπή εικόνα», σχολίασε αργά χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Δεν πιστεύουμε», ανέφερε, «ότι ανταποκρίνεται στον αντίκτυπο που είχε αυτή η πανδημία στη διεθνή κοινότητα, γι’ αυτό ζητήσαμε πρόσθετα βήματα στο μέλλον».
Πάντως και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αναντόμ Γκεμπρεγέσους, τάχθηκε υπέρ μιας πιο ενδελεχούς έρευνας για την προέλευση του κοροναϊού, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το σενάριο διαρροής του SARS-CoV-2 από εργαστήριο.
«Αν και η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εργαστηριακή διαρροή είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση, αυτό απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με πρόσθετες αποστολές και με τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων, τις οποίες είμαι έτοιμος να αναπτύξω», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντιδρά το Πεκίνο
Η Κίνα, από την πλευρά της, προειδοποίησε κατά της πολιτικοποίηση του θέματος και επανέλαβε το αίτημά της για τη διεξαγωγή ερευνών και σε άλλες χώρες.
«Οι διπλωματικοί ελιγμοί καταδεικνύουν ότι ο ΠΟΥ έχει γίνει πλέον ένα σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», παρατηρεί το αμερικανικό δίκτυο CNN, «με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην Ευρώπη και την Ασία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις