Πυρετός επενδύσεων σε τσιπ εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης
Γίγαντες του Διαδικτύου επεκτείνονται στον κλάδο των ημιαγωγών
Την ώρα που μια παγκόσμια έλλειψη ημιγωγών γονατίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες του Διαδικτύου, από την Google και την Apple μέχρι την κινεζική Baidu, επενδύουν στην ανάπτυξη δικών τους τσιπ.
Ο Xiaomi, περισσότερο γνωστή για τα κινητά τηλέφωνά της, έγινε την Τετάρτη η τελευταία κινεζική εταιρεία που επεκτείνεται στον κλάδο των ημιαγωγών, παρουσιάζοντας ένα τσιπ επεξεργασίας εικόνας για κάμερες κινητών.
Το τσιπ Surge C1 αναπτύχθηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της εταιρείας να αναπτύξει δικό της επεξεργαστή για κινητά, μια αγορά στην οποία κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα η επίσης κινεζική Huawei.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν με εξαρτήματα τη Huawei ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, μαζί με τις διακοπές της παραγωγής λόγω της πανδημίας και την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές καθώς οι καταναλωτές περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι.
Έκτοτε έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια κούρσα επενδύσεων. Η Apple έκανε την αρχή ανακοινώνοντας ότι θα εγκαταλείψει σταδιακά τους επεξεργαστές Intel για χάρη των δικών της τσιπ. Το ντεμπούτο έγινε με τον επεξεργαστή M1 που χρησιμοποιείται στα iPhone, τα MacBook και το Mac Mini.
Στην ανάπτυξη δικών τους τσιπ επενδύουν επίσης η Google, η Amazon και η Facebook, αναφέρει το Reuters.
Στον πυρετό των ημιαγωγών ποντάρει εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιο Ψηφιακή Πυξίδα 2030, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η ΕΕ θα πρέπει αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ινδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χρηματοδοτήσει με ένα δισ. δολάρια κάθε εταιρεία ημιαγωγών που επενδύει σε νέο εργοστάσιο στη χώρα.
Στην Κίνα, οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου εστιάζονταν μέχρι πρόσφατα στο υπολογιστικό νέφος και την τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα όμως επεκτείνονται σε μια αγορά όπου κυριαρχούν οι εταιρείες Intel, Nvidia και ARM.
H Baidu Inc., γνωστή και ως κινεζική Google, ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες στην αγορά. Το 2018 ίδρυσε τη θυγατρική Kunlun για επεξεργαστές έξυπνων οχημάτων και ετοιμάζεται να αρχίσει φέτος τη μαζική παραγωγή του τσιπ Kunlun II.
Και η Alibaba, ο γίγαντας του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου, εξαγόρασε εταιρεία ημιαγωγών το 2018 και ένα χρόνο αργότερα παρουσίασε το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Hanguang 800, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στα κέντρα δεδομένων της ίδιας της εταιρείας.
Τελευταίες μπήκαν στο παιχνίδι οι κινεζικές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης –η Tencent επενδύει στην εταιρεία ημιαγωγών Enflame, ενώ η ByteDance αναπτύσσει τσιπ που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM.
Ακόμα και οι κατασκευαστές οικιακών συσκευών θεωρούν πλέον πιο οικονομική λύση την ανάπτυξη δικών τους μικροεπεξεργαστών. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται μεταξύ άλλων οι κατασκευαστές κλιματιστικών Midea και Gree, καθώς και ο κατασκευαστής φούρνων μικροκυμάτων Galanz και η εταιρεία ψυγείων Haier Smart Home.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις