Η Αρμενία ξεκαθαρίζει : Η συμμαχία μας με Ελλάδα και Κύπρο δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας
Βουλευτής ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών αν η Αρμενία πρόκειται να ενεργοποιήσει το τρίγωνο Γερεβάν – Αθήνα - Λευκωσία ως αντιστάθμισμα στην επιθετική πολιτική της Αγκυρας στην περιοχή.
Η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο παραμένει στην ατζέντα της αρμενικής διπλωματίας, αλλά το Γερεβάν δεν χτίζει την εξωτερική πολιτική του εναντίον τρίτων, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Αρά Αϊβαζιάν.
Ενάντια στην Τουρκία…
Ο δηλώσεις του επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας έγιναν προχθές Δευτέρα σε συνεδρίαση της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ενας από τους βουλευτές ρώτησε τον επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας αν η Αρμενία πρόκειται να ενεργοποιήσει το τρίγωνο Γερεβάν – Αθήνα – Λευκωσία ως αντιστάθμισμα στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας, στην περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Νότιο Καύκασο.
Σύμφωνα με τον Αρά Αϊβαζιάν, η ενίσχυση αυτής της τριμερούς μορφής παραμένει στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας, αλλά «δεν αναζητά εχθρούς για τον εαυτό της στην περιοχή», καθώς «γνωρίζει πολύ καλά την αξία της ειρήνης».
«Ρεαλιστική προσέγγιση»
«Η Αρμενία πρέπει να αναπτύξει μια ρεαλιστική προσέγγιση στην οικοδόμηση της εξωτερικής της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον ασφάλειας σε ολόκληρη την περίμετρο των συνόρων της Αρμενίας», δήλωσε ο υπουργός.
Τον Ιούνιο του 2019, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ελλάδας και της Κύπρου κατέληξαν σε συμφωνία για την καθιέρωση τριμερούς συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Σχεδιάστηκε επίσης να διεξαχθεί τριμερής σύνοδος κορυφής στο Ερεβάν το 2020, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Υπό την αιγίδα της Γαλλίας
Πέρυσι, υπό την αιγίδα της Γαλλίας, εμφανίστηκαν στη Μέση Ανατολή τα περιγράμματα συμμαχίας χωρών που έχουν ιστορικά δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Αυτός ο αδήλωτος συνασπισμός, εκτός από τη μεγαλύτερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε ορισμένα ζητήματα, ιδίως στον τομέα της παραγωγής και της μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ ωθείται προς αυτήν τη συμμαχία, καταλήγει το ρεπορτάζ της ρωσικής ιστοσελίδας.
Πηγή: eadaily.com, echedoros-a.gr
- Τουρκία: Ρωσικό αεροπλάνο πήρε φωτιά από βλάβη στον κινητήρα [Βίντεο]
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1: Την έκανε… κομμάτια!
- Μάιλι Σάιρους: «Η διαφορά ηλικίας με τον Μαξ είναι αναζωογονητική»
- Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο
- Πάνω από 100.000 Τούρκοι τουρίστες πήραν βίζα – εξπρές για την Ελλάδα
- Πάρτι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ – Ο Ζέλσον έκανε το 4-1 για τους «ερυθρόλευκους» (vids)