Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ : Η πανδημία έπληξε κι άλλο την ισότητα των φύλων
Η υγειονομική κρίση με τον κοροναϊό επέτεινε τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και ανέτρεψε χρόνια προόδου στην εξάλειψη των διαφορών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Μία ολόκληρη γενιά πίσω πήγε ο στόχος εξάλειψης των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης με τον κοροναϊό, τονίζει στην ετήσια έκθεση το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Πλέον εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 36 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τόσο σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υγείας ή ακόμη και εκπαίδευσης, υπογραμμίζεται στην 15η έκθεση για την ανισότητα ανδρών-γυναικών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ανισότητα στην εργασία και στο σπίτι
Μέσα στον ένα χρόνο πανδημίας, οι γυναίκες έχασαν μαζικότερα τις θέσεις εργασίας τους συγκριτικά με τους άνδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ΙLO), το ποσοστό των γυναικών που έχασε τη δουλειά του το 2020 φτάνει το 5%, έναντι 3,9% για τους άνδρες.
Ως μία από τις βασικές αιτίες θεωρείται η υπερεκπροσώπησή τους σε αρκετούς τομείς, όπως στην εστίαση, που επλήγη ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.
Ακόμη και τώρα που τα κράτη ξανανοίγουν τις οικονομίες τους, ο ρυθμός με τον οποίο προσλαμβάνονται γυναίκες είναι πιο αργός, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Μικρότερες είναι και οι πιθανότητες να τους ανατεθούν ηγετικές θέσεις. Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν μάλιστα λόγο για υποχώρηση 1-2 ετών στην πρόοδο που είχε έως τώρα επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα.
Η πανδημία είχε, εν τω μεταξύ, «καταλυτική επιρροή στην ισότητα ανδρών-γυναικών, τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και στο σπίτι», τονίζει η Σάαντια Ζαχίντι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του WEF.
Η υγειονομική κρίση, εξηγεί, αύξησε τον φόρτο εργασίας των γυναικών εκτός δουλιάς: από τα οικιακά και τη φύλαξη των παιδιών, έως τη φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών. Καθήκοντα, τα οποία οι γυναίκες, επισημαίνεται στην έκθεση, επωμίστηκαν «σε δυσανάλογο ποσοστό».
Ανδροκρατία και στην πολιτική
Το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην πολιτική. Αν και υπάρχει βελτίωση σε πάνω από τις μισές χώρες, σε σύνολο 156 που εξετάζει η έκθεση, οι γυναίκες καταλαμβάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 26,1% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 22,6% των υπουργικών θέσεων.
Αν συνεχιστεί η πορεία αυτή, θα χρειαστούν 145,5 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα γυναικών και ανδρών στην πολιτική, αναφέρει χαρακτηριστικά το WEF.
Στην προηγούμενη έκθεση που είχε δημοσιεύσει στα τέλη του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν τα 95 χρόνια.
Σταθερά πρώτη η Ισλανδία
Η δημοσίευση της 15ης έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης, με τους συντάκτες να αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για το 2021 δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως τις επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες.
Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η Ισλανδία βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη, με τις καλύτερες επιδόσεις στην επίτευξη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.
Ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Ναμίμπια και η Ρουάντα.
Σε σύνολο 156 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 98η θέση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις