«Πόλεμος» Ρώμης-Μόσχας με άρωμα κατασκοπείας – Συναγερμός και στο ΝΑΤΟ
Ιταλός πλοίαρχος, διοικητής φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, πιάστηκε μετά την παράδοση απόρρητων εγγράφων στον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο, πιθανότατα σε γκαράζ. Απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών, αντίποινα ανήγγειλε η Μόσχα.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ιταλία και Ρωσία, μετά τη σύλληψη, το βράδυ της Τρίτης, ενός Ιταλού πλοιάρχου, διοικητή φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού και του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου στη χώρα. Η σύλληψη έγινε καθώς οι δύο πιάστηκαν αφότου ο πρώτος παρέδωσε στον δεύτερο απόρρητα έγγραφα, αντί χρημάτων, σε συνάντηση που είχαν, πιθανότατα σε πάρκινγκ της ιταλικής πρωτεύουσας.
Η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό και στο ΝΑΤΟ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα αφορούσαν τη Συμμαχία. Όσο για τη συνέχεια, δόθηκε με την απόφαση της Ρώμης να απελάσει δύο ανώτερους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας, μετά από αυστηρό διάβημα προς τον επικεφαλής της, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση».
Σύμφωνα με τις διαρροές, μέρος των εγγράφων φέρεται να αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, ενώ ο συγκεκριμένος Ιταλός στρατιωτικός, φέρεται να είχε χρηματισθεί και στο παρελθόν από Ρώσους, λαμβάνοντας 4.000 ευρώ για την παροχή απόρρητων πληροφοριών. Άλλωστε, η σύλληψη ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας, που έγινε με τη συνεργασία αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και των μυστικών υπηρεσιών.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Από την πλευρά της, η Μόσχα επιχείρησε να τηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους. Αν και προανήγγειλε αντίμετρα, πιθανότατα με την απέλαση Ιταλών διπλωματών, εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπόθεση αυτή δεν θα πλήξει τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι η αποκάλυψη του δικτύου στην Ιταλία έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για του λόγου το αληθές, η Βουλγαρία απέλασε αυτόν τον μήνα Ρώσους αξιωματούχους με την κατηγορία της κατασκοπίας, ενώ κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Ολλανδία τον Δεκέμβριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις