Το τεράστιο έργο του Τέτση που υποδέχεται το κοινό στην Εθνική Πινακοθήκη
Η «Λαϊκή Αγορά», ένα έργο μεγάλης διάστασης, εμβληματικό για την πορεία του σπουδαίου εικαστικού αλλά και την ελληνική δημιουργία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης της Πινακοθήκης
Ένα έργο τεραστίων διαστάσεων αλλά και μεγάλου συμβολισμού του Παναγιώτη Τέτση καλωσορίζει το κοινό στην Νέα Εθνική Πινακοθήκη.
Η «Λαϊκή Αγορά», ένα έργο μεγάλης διάστασης, εμβληματικό για την πορεία του σπουδαίου εικαστικού αλλά και την ελληνική δημιουργία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης της Πινακοθήκης.
Η τοποθέτηση του πίνακα, που αναβλύζει τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας και σκορπίζει χρώματα, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Πινακοθήκη είναι το ανοιχτό πνεύμα που την διακατέχει και η πρόσκληση σε όλο το ελληνικό κοινό να περάσει τις πύλες της.
1.000 πίνακες κοσμούν τους τοίχους του νέου κτηρίου και είναι σίγουρο ότι όλοι οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης θα βρουν τους δικούς αγαπημένους και θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας δημιουργίας.
Ανοιχτή σε όλους, λοιπόν, η Πινακοθήκη, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένας χώρος πολιτισμού.
Χωρίς ταμπέλες, ταμπού και κατηγοριοποιήσεις, κανένας χώρος τέχνης δεν πρέπει να είναι ελιτίστικος και να αποκλείει.
Ο Τέτσης πρόλαβε εικονικά να δει την έκθεση
Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα αποκάλυψε ότι ο Παναγιώτης Τέτσης πρόλαβε να δει, έστω εικονικά, την τοποθέτηση του εμβληματικού μεγάλων διαστάσεων έργου του “Λαϊκή Αγορά” στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη. Πρόκειται για το πρώτο μνημειώδες έργο που υποδέχεται τους επισκέπτες.
«Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί ο Τέτσης πριν ‘φύγει’ είχε δει σε φωτορεαλιστικό αυτή την αίθουσα με τη ‘Λαϊκή Αγορά’, πρόλαβε να το δει και να χαρεί και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πλάκα. «Δεν υπάρχει ωραιότερη υποδοχή για τους Έλληνες γιατί το σήμα που εκπέμπει είναι εύγλωττο, και μπορεί ο καθένας να το καταλάβει. Όπως μια λαϊκή αγορά είναι ένα λαϊκό δρώμενο όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος, ακριβώς έτσι και η Εθνική Πινακοθήκη είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε.
«Έχουμε πολύ μεγάλους καλλιτέχνες και αξίζει να μπουν στον διεθνή ορίζοντα της τέχνης και νομίζω ότι το Μουσείο αυτό θα τους βάλει στο διεθνή ορίζοντα της τέχνης» υπογράμμισε η ίδια.
Με έμπνευση από το Κολωνάκι
To αστικής κλίμακας έργο παρουσιάζει τη λαϊκή αγορά που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στην οδό Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, έξω από την κατοικία του Παναγιώτη Τέτση.
Είναι μια εξαιρετική σύνθεση μεγάλης κλίμακας, γεμάτη από χρώματα, μυρωδιές και ήχους, καταφέρνει και εκπέμπει τη ζωντάνια του «μοντέλου».
Ένα έργο που προβάλει την ζωντάνια της πόλης και πήρε τέσσερα χρόνια στον ζωγράφο για να το ολοκληρώσει (1979-1983). Ουσιαστικά πρόκειται για μια ζωφόρο που ξεπερνά τα 50 μέτρα, έναν φόρο τιμής στο λαϊκό δρώμενο που ζωντανεύει κάθε μέρα στην πόλη.
- Παππάς: Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί την έκρηξη των τιμών ρεύματος ως απλός θεατής
- Αμαλιάδα: Το σεντόνι, το κουβερτάκι και το μαξιλάρι – Οι κοινές περιγραφές και τα ευρήματα
- Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες απαντούν τι νομίζουν ότι θα φέρει η νέα προεδρία Τραμπ
- Γιανίκ Σίνερ: Ο νέος Ρωμαίος Αυτοκράτορας του τένις!
- SciArt: Πώς η ρομποτική τέχνη μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους σε ένα γραφείο πιο παραγωγικούς
- Τιτανικός: Ρολόι του ήρωα καπετάνιου που έσωσε 700 επιβάτες πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ