Η σαλάτα με χαλούμι που πρότειναν οι New York Times
Το αγαπημένο κυπριακό τυρί αναγνωρίστηκε επιτέλους ως προϊόν ΠΟΠ και οι New York Times πρότειναν μια ευφάνταστη σαλάτα στην οποία πρωταγωνιστεί.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το αγαπημένο κυπριακό τυρί μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών αναγνωρίστηκε επιτέλους ως προϊόν ΠΟΠ και οι New York Times πρότειναν μια ευφάνταστη σαλάτα στην οποία πρωταγωνιστεί.
Η προσπάθεια εγγραφής του χαλουμιού στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτέλεσε μια διαχρονική προσπάθεια της Κύπρου, με τις συζητήσεις να είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Από τότε, πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια μέχρι την οριστική πλέον απόφαση της εγγραφής του χαλουμιού. Αυτό που απομένει είναι η υιοθέτηση της απόφασης από το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν και δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού για κατοχύρωση του χαλουμιού στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στα μέσα Απριλίου.
Με βάση την απόφαση, από την 1η Οκτωβρίου 2021, η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος στην ΕΕ που θα μπορεί να παρασκευάζει χαλούμι προϊόντος ΠΟΠ και να το εμπορεύεται στα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Υλικά
1 γκρέιπφρουτ
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι
Λάδι
1 πακετάκι χαλούμι κομμένο σε φέτες
1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
3 κούπες ανάμικτα φύλλα σαλάτας
1/3 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε το γκρέιπφρουτ, όπως θα κάνατε ένα πορτοκάλι. Πάρτε το μισό και πιέστε το πάνω από ένα μπολ βγάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό (το χρησιμοποιούμε αργότερα για το ντρέσινγκ).
Στο άλλο μισό, καθαρίστε όσο μπορείτε τα λευκά μέρη και κόψτε το μικρά κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε τους σπόρους κύμινου σε χαμηλή φωτιά ενώ ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους (περίπου 1 λεπτό). Ρίξτε τους στο μπολ με χυμό γκρέιπφρουτ. Βάλτε τους σπόρους κύμινου και το χυμό γκρέιπφρουτ σε ένα βάζο μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη (ή το μέλι). Βάλτε το καπάκι και ανακινήστε καλά.
Λαδώστε το τηγάνι ελαφρά και τοποθετήστε μερικές φέτες χαλούμι. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν, στη συνέχεια γυρίστε και μαγειρέψτε στην άλλη πλευρά. Μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και έπειτα κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε μαζί τη μέντα, το κόλιαντρο και τα ανάμεικτα φύλλα σαλάτας. Ανακινήστε ξανά το βάζο με το ντρέσινγκ και ρίξτε το μισό από πάνω από τα φύλλα και ανακατέψτε ξανά.
Διασκορπίστε τα κομμάτια γκρέιπφρουτ, το χαλούμι και ψιλοκομμένα αμύγδαλα από πάνω. Στο τέλος προσθέστε το υπόλοιπο ντρέσινγκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις