Στην Τουρκία την Τρίτη Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν – Συνάντηση με τον Ερντογάν
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία στις 6 Απριλίου, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, ως ένα τελευταίο σημάδι βελτίωσης των δεσμών
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία στις 6 Απριλίου, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, ως ένα τελευταίο σημάδι βελτίωσης των δεσμών.
Η ΕΕ, προς το παρόν, δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η επίσκεψη αποτελεί μέρος της επανέναρξης των σχέσεων που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα μετά την κίνηση της Τουρκίας να αποφορτίσει τη διαμάχη για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία πραγματοποίησε τελευταία επίσημη σύνοδο κορυφής με τους δύο αρχηγούς της ΕΕ τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μισέλ και την Φον Ντε Λέιν στην Άγκυρα.
Παρά την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από μια σύμβαση για την προστασία των γυναικών από τη βία και την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ λέει ότι είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επέκταση του εμπορίου. Οι δύο πλευρές στοχεύουν, επίσης, να συμφωνήσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα υποστήριξη της ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Σημειώνεται πως το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας κρίνεται ισορροπημένο ως προς το αποτέλεσμα, στην λογική της στρατηγικής «καρότο και μαστίγιο».
Μετά τις παρεμβάσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας τα καρότα έπαψαν να είναι περισσότερα από τα μαστίγια και οι «27» περιέλαβαν στην τελική απόφαση με περισσότερη σαφήνεια -συγκριτικά με τα προσχέδια- τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα, ενώ εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.
Στο πλαίσιο αυτό, και υιοθετώντας τη διττή προσέγγιση που είχε επιδιώξει η Αθήνα, οι «27» κάλεσαν «την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υποσχόμενοι να δεσμευτούν με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας».
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό «μικροσκόπιο» και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις