Έρευνα : Μάστιγα τα εργατικά ατυχήματα – Αναπάντητα ερωτηματικά για το δυστύχημα στην Εύβοια
Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, έχει φέρει ξανά στην επιφάνεια τη μάστιγα των εργατικών ατυχημάτων
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι δούλευαν σε εργολάβο που είχε αναλάβει την υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ στην περιοχή, έχει φέρει ξανά στην επιφάνεια τη μάστιγα των εργατικών ατυχημάτων.
Αυτό ακριβώς τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, η οποία ζητά να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν οι αιτίες του εργατικού δυστυχήματος στην Ερέτρια, αλλά και να υπάρξουν άμεσα «οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών, για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των υπεργολάβων».
Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «για πολλοστή φορά, θρηνούμε συναδέλφους εν ώρα εργασίας, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα» Και προσθέτει ότι «δεν είναι πρώτη φορά που εργολαβικοί υπάλληλοι χάνουν τη ζωή τους εν ώρα δουλειάς, παρά το γεγονός ότι έχουμε κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τις εργολαβικές αναθέσεις χωρίς ρήτρες αυστηρής τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας και των κανόνων υγείας και ασφάλειας, για την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και το εάν και κατά πόσο παράλληλα οι εργολαβικές εταιρείες αφήνονται ανεξέλεγκτες ως προς την υψηλή εξειδίκευση που απαιτείται για πληθώρα εργασιών τέτοιου είδους».
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η διερεύνηση του θανάτου τους πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. «Οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, πρέπει να τιμωρηθούν. Η μαύρη λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα πρέπει επιτέλους να κλείσει. Η μαύρη λίστα των παραβατικών επιχειρήσεων πρέπει να ανοίξει», υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.
Την επιτακτική λήψη μέτρων έχουν ζητήσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, όσο και στον εργολάβο, αλλά και την κυβέρνηση.
Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, έθεσαν το ερώτημα για το κατά πόσον οι άτυχοι εργάτες, που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια, είχαν την απαραίτητη εξειδίκευση.
Ωστόσο, η κόρη ενός εκ των θυμάτων, του 45χρονου Άλεξ Μπρούκα από την Αλβανία, η 20χρονη Κέρτα δήλωσε ότι ο πατέρας της ήταν έμπειρος εναερίτης και, μάλιστα, αγαπούσε τόσο πολύ τη δουλειά του που, σε λίγους μήνες, θα ήταν και πτυχιούχος ηλεκτρολόγος: «Τη δουλειά αυτή, ο πατέρας μου την έκανε πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα, φέτος, θα τελείωνε και την σχολή του ηλεκτρολόγου. Θα έπαιρνε το πτυχίο του κι έτσι θα σταματούσε να ανεβαίνει στις κολώνες».
Η 20χρονη, πάντως, άφησε μία αιχμή για τους υπεύθυνους του δυστυχήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, άλλοι έκαναν το λάθος, άλλοι δεν ήξεραν την δουλειά και μας πήραν τον πατέρας μας μέσα από τα χέρια».
Σύμφωνα με την Κέρτα, που εύχεται οι Αρχές να ψάξουν καλά την υπόθεση και να ρίξουν τις ευθύνες όπου χρειάζεται, ο άτυχος 45χρονος συνεργαζόταν πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο συνεργείο: «Ο πατέρας μου δεν ήταν η πρώτη φορά που δούλευε. Τουλάχιστον 15 χρόνια ασχολείται με τις κολώνες. Την ήξερε καλά την δουλειά. Στο συνεργείο αυτό, δούλευε εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα ήταν ο μοναδικός που ανέβαινε στις κολώνες, γιατί ήξερε καλύτερα από τον καθένα τη δουλειά. Τον εμπιστευόντουσαν και δεν τον άλλαζαν με τίποτα».
ΕΛΣΤΑΤ: Τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε το 2020 τα αποτελέσματα της έρευνας Εργατικών Ατυχημάτων του έτους 2018.
Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, η έρευνα Εργατικών Ατυχημάτων είναι απογραφική και αφορά στην ετήσια συλλογή δεδομένων για τα θανατηφόρα και μη, εργατικά ατυχήματα μισθωτών. Ειδικότερα, στόχος της έρευνας είναι να καταγράψει:
- Τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και των χαρακτηριστικών τους σε σχέση με παράγοντες που συνδέονται με τον εργαζόμενο (φύλο, ηλικία, επάγγελμα κ.λπ.), τον χώρο εργασίας του και τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας του εργοδότη.
- Τον αριθμό των ατυχημάτων σε σχέση με το είδος τραυματισμού, το μέρος του σώματος που τραυματίστηκε, τον τρόπο τραυματισμού του εργαζόμενου, καθώς και τον υλικό παράγοντα που οδήγησε στον τραυματισμό.
Τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα το 2018 παρουσίασαν αύξηση 7,7% σε σχέση με το 2017. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 5.336 εργατικών ατυχημάτων του έτους 2018, τα 3.745 αφορούσαν σε άνδρες και τα 1.591 σε γυναίκες. Αντίστοιχα το 2017, από το σύνολο των 4.954 εργατικών ατυχημάτων, τα 3.552 αφορούσαν σε άνδρες και τα 1.402 σε γυναίκες, αντίστοιχα.
Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανήλθαν σε 46 το 2018, από τα οποία τα 41 αφορούσαν σε άνδρες και τα 5 σε γυναίκες. Αντίστοιχα, το 2017 ανήλθαν σε 47, από τα οποία τα 41 αφορούσαν σε άνδρες και τα 6 σε γυναίκες.
Από τα 5.336 εργατικά ατυχήματα το 2018, τα περισσότερα συνέβησαν σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών (858 ατυχήματα) και σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών (776 ατυχήματα).
Η σημαντικότερη ποσοστιαία μεταβολή των εργατικών ατυχημάτων, κατά τη σύγκριση των ετών 2018 προς 2017, παρατηρήθηκε στις ηλικιακές ομάδες 65 ετών και άνω και 25-29 ετών, δηλαδή αύξηση κατά 46,7% και 16,2 % αντίστοιχα.
Από τα 46 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2018, 7 ατυχήματα συνέβησαν σε άτομα των δύο ηλικιακών ομάδων 55-59 ετών και 45-49 ετών και 6 ατυχήματα σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών.
Από την κατανομή του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας της τοπικής μονάδας του εργοδότη όπου συνέβη το ατύχημα, παρατηρήθηκε ότι κατά το έτος 2018, από τα 5.336 ατυχήματα, τα περισσότερα (1.300 ατυχήματα, 24,4%) συνέβησαν στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών και ακολούθησαν τα ατυχήματα στους κλάδους της μεταποίησης (974 ατυχήματα, 18,3%) και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (697 ατυχήματα, 13,1%).
Αντίστοιχα, τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2018, συνέβησαν στον κλάδο της μεταποίησης (11 ατυχήματα, 23,9%) και ακολούθησαν οι κλάδοι του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών (10 ατυχήματα, 21,7%) και των κατασκευών (8 ατυχήματα, 17,4%).
Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση εργατικών ατυχημάτων για το 2018 σε σχέση με το 2017, είναι ο κλάδος ενημέρωση και επικοινωνία κατά 53,0% και ο κλάδος τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία κατά 46,8%.
Αναφορικά με το επάγγελμα του παθόντος εργατικό ατύχημα, από τα 5.336 ατυχήματα το 2018, τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (1.676 ατυχήματα, 31,4%), σε χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και
συναρμολογητές (1.111 ατυχήματα, 20,8%) και σε απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές (1.037 ατυχήματα, 19,4%).
Αντίστοιχα, τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα το 2018 αφορούσαν σε ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (16 ατυχήματα, 34,8%), σε χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (12 ατυχήματα, 26,1%) και σε ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγέλματα (8 ατυχήματα, 17,4%).
Η μεγαλύτερη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων κατά απόλυτες τιμές, αναφορικά με το επάγγελμα του παθόντος το 2018 σε σχέση με το 2017 σημειώθηκε στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (195 ατυχήματα), στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα (71 ατυχήματα) και στους χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (70 ατυχήματα).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις