Κοροναϊός : Τα self test μπαίνουν στη ζωή μας – Εκτός και τηλεκπαίδευσης όσοι μαθητές δεν τα κάνουν
Τα self test μπαίνουν στην ζωή μας για τα καλά από την ερχόμενη βδομάδα, αποτελώντας πολύτιμο εργαλείο για το άνοιγμα σχολείων. Ωστόσο ερωτήματα γεννά η απόφαση να αποκλείονται, ακόμη και από την τηλεκπαίδευση, όσοι μαθητές δεν το κάνουν
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Τα self test μπαίνουν στην ζωή μας για τα καλά από την ερχόμενη βδομάδα, αποτελώντας πολύτιμο εργαλείο για το άνοιγμα σχολείων. Ωστόσο ερωτήματα γεννά η απόφαση να αποκλείονται, ακόμη και από την τηλεκπαίδευση, όσοι μαθητές δεν το κάνουν.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα self tests για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων. Οι γονείς θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται σε σχετική πλατφόρμα.
Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν και σε δημόσια δομή υγείας (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία τους από το σχολείο.
Αν από την άλλη υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, ο γονέας ή ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Όσα πρέπει να ξέρουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
- Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
- Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
- Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
- Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
- Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
- Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Τα ερωτήματα
Πάντως, τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη διαδικασία και, κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη, παραμένουν πολλά.
Ο Τάκης Βιδάλης, συνταγματολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμονας της ΕΕ, επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας για self test σε μαθητές είναι και πρακτικά ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό. «Τα τεστ στα παιδιά πρέπει να είναι εθελοντικά, γιατί πρόκειται για παρέμβαση στο σώμα τους που προϋποθέτει τη συναίνεση των γονιών» λέει, τονίζοντας ότι «είναι παράνομο να υποχρεωθούν σε αυτή τη διαδικασία ως προϋπόθεση φοίτησης στο σχολείο».
Ο κ. Βιδάλης υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση είναι «κλειδωμένη» από το Σύνταγμα και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο το οποίο είναι αντίθετο με την αρχή της σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου, που σε περίπτωση που αρνηθεί δεν θα μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωσή του απέναντι στο κράτος, να εκπαιδευτεί».
Φυσικά, λέει ότι θα πρέπει να δούμε τη σχετική ΚΥΑ που θα διευκρινίζει τα επιμέρους ζητήματα, την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει «σε κάθε περίπτωση παράνομη».
Η εφοδιαστική αλυσίδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης πάντως εξήρε τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων που συνεργάζονται αρμονικά για την συγκεκριμένη διαδικασία, εργαζόμενοι που προέρχονται από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Δύο αλυσίδες εφοδιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφοδιάζουν με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ τις 100 φαρμακαποθήκες της χώρας, οι οποίες στην συνέχεια, εφοδιάζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Την όλη διαδικασία θα εποπτεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για μία πλήρως οργανωμένη διαδικασία, συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Όπως διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ, θα διενεργούνται αποκλειστικά στα σπίτια των πολιτών και όχι στα φαρμακεία, είναι ασφαλή και απόλυτα αξιόπιστα, εγκεκριμένα από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, ωστόσο δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων, να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού που συνεχίζεται.
Ωστόσο, όπως έδειξε μελέτη του πανεπιστημίου του Yale, η συστηματική χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση έως και κατά 28 εκατ. κρουσμάτων και λιγότερους θανάτους έως 15.700.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις