Πλαστικοί ρύποι : Πώς θα ευθυγραμμίσουμε την επιχείρησή μας με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία;
Ο δρόμος προς την κυκλική οικονομία δεν είναι πάντα εύκολος, όμως μπορεί να εξομαλυνθεί σημαντικά, αν κάνουμε τα κατάλληλα βήματα
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Οι φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα είτε για την πανδημία του κοροναϊού, καθιστούν πλέον σαφέστερα από ποτέ δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η ανθρώπινη επιχειρηματική δραστηριότητα, αν συνεχιστεί με τις σημερινές μεθόδους και ρυθμούς, θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα περιβαλλοντικό αδιέξοδο. Και δεύτερον, ότι πριν ακόμη πάρουν διαστάσεις «αποκάλυψης», οι επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής ήδη δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια για την οικονομική ανάπτυξη. Επομένως, είναι πλέον ξεκάθαρο πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να κάνει τα αναγκαία βήματα προς την πράσινη μετάβαση.
Φυσικά, ιδιαιτέρως για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο στη βιομηχανία του πλαστικού, η διαδικασία αυτή κρύβει σημαντικές δυσκολίες και παγίδες. Και ενόψει της αναμενόμενης Ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, η εξασφάλιση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά, μέσα από αξιόπιστους ελέγχους και πιστοποιήσεις καθίσταται σημαντικότερη από ποτέ.
Μετρήσιμη μείωση του πλαστικού μέσα στην επόμενη πενταετία
Εισάγοντας τον Νόμο 4736/2020, η Ελλάδα έγινε μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που προχώρησαν στην Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ, που έχει ως στόχο την πρόληψη και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, αλλά και την προώθηση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Μέσα από τα νέα αυτά μέτρα, αναμένονται εντός της επόμενης πενταετίας μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποσοτική μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.
Πρόκειται για έναν σημαντικότατο στόχο, αφού το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης είναι ιδιαιτέρως οξυμένο στη χώρα μας. Όπως τόνισε η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Executive Director, A.C. Laskaridis Charitable Foundation, μια εκ των επτά σημαντικών ομιλητών της εκδήλωσης «ΦροντίζοÜμε για το αύριο», που διοργάνωσε στις 4 Μαρτίου η TÜV AUSTRIA Hellas με θέμα την ορθολογική διαχείριση πλαστικών στη χώρα μας, στην Ελλάδα κάθε χρόνο παράγονται 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ανά κάτοικο, εκ των οποίων ανακυκλώνεται μόλις το 10%. Και δυστυχώς, το 67% των πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στη Μεσόγειο, επιστρέφει – ή καταλήγει – στις ελληνικές ακτές μέσα σε ένα έτος από την απόρριψή του.
Μπορεί ο κλάδος του πλαστικού να περάσει στην κυκλική οικονομία;
Δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη είναι η μετάβαση του κλάδου του πλαστικού στην αειφόρο ανάπτυξη – ενώ με τα κατάλληλα βήματα, η διαδικασία μπορεί να εξομαλυνθεί σημαντικά. Με αυτό το σκοπό, η TÜV AUSTRIA Hellas δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση ήδη από το 2018, φροντίζοντας για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου γύρω από τις προκλήσεις της προσαρμογής των εταιρειών σε ένα «πράσινο» πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και αναπτύσσοντας υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης που διασφαλίζουν την επιτυχία των μέτρων που εισάγουν οι επιχειρηματίες.
Μέσα από τις πολυάριθμες, αξιόπιστες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικού Ελέγχου, Επαλήθευσης και Πιστοποίησης της TÜV AUSTRIA Hellas, όπως το πρότυπο ISO 14001 ή ο περιβαλλοντικός κανονισμός EMAS, οι επιχειρηματίες μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν οι πράσινες λύσεις που υιοθετούν αποφέρουν πράγματι τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Μεταξύ άλλων, μέσω των υπηρεσιών της TÜV AUSTRIA Hellas, καθίσταται εφικτή η επαλήθευση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (EU-ETS), η πιστοποίηση ότι τα υλικά ξύλου, χαρτιού, χαρτοπολτού και όλα τα προϊόντα και υλικά συσκευασίας προέρχονται από ορθά διαχειριζόμενα δάση (FSC), η επαλήθευση της αξιοποίησης ανακυκλωμένων υλικών από μέταλλα βάσει των σχετικών κανονισμών της ΕΕ, η επαλήθευση φθοριούχων αερίων, η πιστοποίηση των ισχυρισμών των εκθέσεων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των μεγάλων εταιρειών της χώρας μας (GRI, AA 1000), κ.ά.
Επιπλέον, η TÜV AUSTRIA, χάρη στην εμπειρία και την τεχνογνωσία της, έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή των εξελίξεων, αναπτύσσοντας Εξειδικευμένα Σχήματα Πιστοποίησης για όλο τον κύκλο ζωής των Πλαστικών και Βιοπλαστικών, αλλά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς των εταιρειών. Ιδιαιτέρως στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων, που αποτελούν και έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη μας, η TÜV AUSTRIA ήδη προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα σε χιλιάδες πελάτες παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.
Το μέλλον του πλαστικού
Ταυτόχρονα, ο κλάδος του πλαστικού κάνει τα δικά του καίρια βήματα προς την επόμενη μέρα, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις με στόχο την ανακούφιση του πλανήτη από τη ρύπανση. Δυο από τις κυριότερες αφορούν τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες των προϊόντων, αλλά και την ανάπτυξη των βιοπλαστικών, δηλαδή των πλαστικών που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές βιομάζας (φυτικά λίπη και έλαια, παράγωγα ζάχαρης, άμυλο αραβοσίτου, απορρίμματα τροφίμων, αγροτικά υποπροϊόντα, κλπ).
Και σε αυτή την περίπτωση, είναι απολύτως απαραίτητο οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν ακριβώς τη σύσταση του τελικού τους προϊόντος. Ήδη, περισσότεροι από 5.000 ενεργοί πελάτες σε 25 χώρες, αξιοποιούν την πιστοποίηση της TÜV AUSTRIA, OK Compost, το πλέον αναγνωρισμένο σήμα πιστοποίησης της βιοαποικοδομησιμότητας των βιοπλαστικών στο νερό, στο έδαφος, σε μια παραγωγική-βιομηχανική μονάδα ή στο σπίτι. Επίσης, για τα κοινά πλαστικά έρχεται η καινούρια υπηρεσία της TÜV AUSTRIA OK Recycled όσον αφορά στην πιστοποίηση του ποσοστού του ανακυκλωμένου πλαστικού στο τελικό προϊόν. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον γιατί αναφέρεται στην Νομοθεσία για τα Πλαστικά μίας Χρήσης. Όλα τα πλαστικά μπουκάλια κάτω από 3 λίτρα πρέπει μέχρι το 2025, να αποτελούνται από 25% ανακυκλωμένο προϊόν.
Σταθερά βήματα προς τη σωτηρία του πλανήτη
Με την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων, και την εξασφάλιση της σωστής εφαρμογής και της αποτελεσματικότητάς τους, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και οι ανέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, μπορούν να εξακολουθήσουν, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πλανήτη.
Γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μοναδική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις