Νέα συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και διδακτορικά με τον ιδιωτικό τομέα στα Πανεπιστήμια
Ένα πλέγμα στοχευμένων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν μισού δις ευρώ αλλάζει άρδην την εικόνα του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
Σχεδόν μισό δις ευρώ θα κατευθυνθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση της «ποιότητας-καινοτομίας – εξωστρέφειας» στα Πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 471 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου. Μπορεί οι δράσεις αυτές να μην συνδέονται, ούτε να συνοδεύονται από ένα νέο νόμο ή έστω μια τροποποίηση υφισταμένων διατάξεων , εν τούτοις αποτελούν μια μικρή ειρηνική επανάσταση. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά με ένα απόλυτα οργανωμένο και κυρίως, αποτελεσματικό τρόπο έχουμε την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Με άλλα λόγια, το διαχρονικό αίτημα της σύνδεσης των Πανεπιστημίων με τις Επιχειρήσεις ικανοποιείται με σύγχρονο τρόπο και με οφέλη και για τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, η δυνατότητα τα Πανεπιστήμια να προσκαλούν Επισκέπτες Καθηγητές προκειμένου εκείνοι να προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων συγχρηματοδοτούμενων με τον ιδιωτικό τομέα ερευνητικά προγράμματα ή ακόμη περισσότερο, η δυνατότητα λειτουργίας συγχρηματοδοτούμενων διδακτορικών συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας παρέχουν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για μια νέα αναπτυξιακή πορεία των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων.
Στην αναλυτική παρουσίαση δράσεων του Ελλάδα 2.0 / Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαβάζω: «Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της ποιότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων και την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.
Στα αναμενόμενα αποτελέσματά του περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και η βελτίωση της διεθνούς κατάταξης των ελληνικών πανεπιστημίων. Τα επί μέρους προγράμματα προϋποθέτουν επίσης, ως επί το πλείστον, πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούν σε:
– Oμάδες ερευνητικής αριστείας (Clusters of Research Excellence).
– Επισκέπτες Καθηγητές που αναπτύσσουν νέα συγχρηματοδοτούμενα με τον ιδιωτικό τομέα ερευνητικά προγράμματα.
– Συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
– Προώθηση της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με άλλα Ιδρύματα στο εξωτερικό.
– Πιστοποιητικό Εκπαιδευτή για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων ώστε να αποκτούν (όπου είναι αναγκαίο) εκτός από την επιστημονική γνώση του τομέα στον οποίο θα διδάξουν και επιστημονική γνώση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
– Ανάπτυξη του ψηφιακού δικτύου των Εθνικών Βιβλιοθηκών.
Η προώθηση αυτού του πλέγματος μεταρρυθμίσεων έχει την ίδια αξία με την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει προσδιορισθεί να χρηματοδοτηθεί με 364 εκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Η επένδυση εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό
της εκπαίδευσης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και
περιεχομένου
– Ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις για
διαδραστικό ψηφιακό μάθημα και αντίστοιχος
αναβαθμισμένος εξοπλισμός στα εργαστήρια
– Voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές
– Robotics, STEM εργαλεία και εξοπλισμός για το
σύνολο των σχολικών μονάδων
– Ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία για μαθητές με
αναπηρία και ειδικές ανάγκες μάθησης
– Επανακατάρτιση των εκπαιδευτικών στις νέες
τεχνολογίες και εργαλεία που ενσωματώνονται στην
εκπαίδευση
– Ψηφιακές υπηρεσίες στα σχολεία (e-school)
-Επαγγελματικός προσανατολισμός με ψηφιακά
εργαλεία (περιλαμβάνονται και εργαλεία τεχνητής
νοημοσύνης)
– Ψηφιακά εργαλεία για τα Πανεπιστήμια
Οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια αλλά και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αναμένεται να διαμορφώσουν μια άλλη, διαφορετικά ποιοτική πραγματικότητα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που ενσωματώνει τα στοιχεία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας και συναντά την ψηφιακή εποχή.
- Βραζιλία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της απομονωμένης κοινότητας των Μassaco του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής
- Ζιζέλ Πελικό: «Mr Everyman» – Οι 51 «δράκοι» που καταδικάστηκαν στην «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία
- Προκαλεί το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρά πυρά από κόμματα, οι παρατηρήσεις Αλιβιζάτου