Νέα Ζηλανδία : Η πασχαλινή παράδοση της… μαζικής εξόντωσης λαγών
Μπορεί να ακούγεται απάνθρωπο, όμως πίσω από το αιματηρό έθιμο κρύβεται μια σημαντική περιβαλλοντική απειλή με… μεγάλα δόντια
Φέτος το Πάσχα, οι κυνηγοί της Νέας Ζηλανδίας έχουν άλλο ένα λόγο να γιορτάζουν: Την επιστροφή μιας αιματηρής πασχαλινής παράδοσης, που περιλαμβάνει την… εξόντωση χιλιάδων λαγών.
Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ χριστιανικό, όμως το χαριτωμένο ζωάκι δεν αποτελεί γηγενές είδος της χώρας, αλλά έχει εισαχθεί από το εξωτερικό και απειλεί τόσο τη βιοποικιλότητα όσο και τις καλλιέργειες του εντυπωσιακού νησιωτικού κράτους.
Το Μεγάλο Πασχαλινό Κυνήγι του Λαγού, στο πλαίσιο του οποίου εκατοντάδες κυνηγοί συγκεντρώνονται στην Αλεξάντρα του Κεντρικού Όταγκο για να μειώσουν τον τοπικό πληθυσμό λαγών, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο σύλλογος κυνηγών Alexandra Lions διοργάνωνε αυτή την εκδήλωση για περισσότερα από 25 χρόνια, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για έργα τοπικού χαρακτήρα, αλλά και ως ένδειξη υποστήριξης προς τους γεωργούς της περιοχής, που βλέπουν τους λαγούς να καταστρέφουν τις σοδειές τους.
Επιπλέον, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το γεγονός και ως μια κοινωνική εκδήλωση, σύμφωνα με τον Ντέιβ Ράμσι, έναν εκ των παλαιότερων διοργανωτών, με 25 ομάδες που αποτελούνται από 12 κυνηγούς να διασχίζουν ολόκληρη τη χώρα για να συμμετέχουν σε αυτό. «Είναι κάτι που περιμένουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς».
«Πάντα περίμεναν το Πασχαλινό Κυνήγι του Λαγού. Για κάποιους συνδέεται με τους θρησκευτικούς εορτασμούς, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά – πολλά παιδιά παίρνουν μέρος στην εκδήλωση», εξήγησε στον Guardian.
Εξαιτίας των αλλεπάλληλων ακυρώσεων – με την τελευταία να αποτελεί, φυσικά, απόρροια του κοροναϊού – αποφασίστηκε η φετινή εκδήλωση να έχει τη διπλάσια διάρκεια.
Από τις 8 το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα σκοτώθηκαν 11.968 λαγοί, αλλά και 555 ερμίνες, οπόσουμ, γαλοπούλες και άλλα ζώα που αντιμετωπίζονται ως παράσιτα. Ο Ράμσι δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα του κυνηγιού, όμως το πιθανότερο είναι ότι οι χιλιάδες νεκροί λαγοί δεν επηρεάσουν σημαντικά τις επιπτώσεις του πληθυσμού τους στην περιοχή – άλλη μια απόδειξη για τους τεράστιους αριθμούς τους.
Από την εισαγωγή τους στη Νέα Ζηλανδία στη δεκαετία του 1800, οι λαγοί έχουν αναπαραχθεί σε τεράστιους αριθμούς στην περιοχή του Κεντρικού Όταγκο, αποτελώντας μια σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα και τη γεωργία. Το συμβούλιο του Όταγκο απαιτεί από τους κατόχους γης να ελέγχουν τον πληθυσμό των λαγών, όμως δεν πρόκειται για μια εύκολη μάχη, τονίζει ο Ράμσι. «Είναι ένα πρόβλημα που δεν λέει να λυθεί».
Αν και ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ότι η παράδοση του ετήσιου κυνηγιού είναι «κάτι σαν μαζική καταστροφή», εξηγεί στον Guardian, η τελευταία διαμαρτυρία για το κυνήγι πραγματοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια. «Είναι ένα αναγνωρισμένο παράσιτο και πιστεύω ότι η κοινότητα μας στηρίζει πλήρως. Πολλοί άνθρωποι έχουν λαγούς στους λαχανόκηπούς τους αυτή τη στιγμή».
Ακόμη κι αν δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει επαρκώς το πρόβλημα των λαγών, πάντως, το κυνήγι σύμφωνα με τον Ράμσι «το φέρνει στο προσκήνιο – και δίνει στους γεωργούς μια «ανάσα» από το πρόβλημα».
Φέτος, η νικήτρια ομάδα της διοργάνωσης σκότωσε 1.185 λαγούς, ενώ η ομάδα που ήρθε στη δεύτερη θέση 1.160.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις