Lockdown : Συνωστισμό στην ύπαιθρο γεννά η καραντίνα
Σαν αντίπαλο δέος στην εξάπλωση της πανδημίας που βαθαίνει όσο περισσότερο περνούν οι μέρες του Απριλίου, ένα νέο κύμα επισκιάζει τη χώρα και προκαλεί φόβο στους επιστήμονες και την κυβέρνηση.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Σαν αντίπαλο δέος στην εξάπλωση της πανδημίας που βαθαίνει όσο περισσότερο περνούν οι μέρες του Απριλίου, ένα νέο κύμα επισκιάζει τη χώρα και προκαλεί φόβο στους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Είναι το ιδιότυπο κύμα άρνησης του lockdown που εκδηλώθηκε και παγιώθηκε εμφατικά το προηγούμενο σαββατοκύριακο με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε γωνιά της χώρας να συνωστίζονται σε πάρκα και πλατείες.
Με εμφατική στον ίδιο βαθμό και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αποφάσισαν να καταστρατηγήσουν την τυπική έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ, και να στείλουν μήνυμα προς κάθε υπεύθυνο σχεδιασμού μέτρων κατά της πανδημίας, ότι από εδώ και στο εξής αυτή θα είναι μία μόνιμη επωδός, μία νέα πραγματικότητα εφόσον δεν αρθεί οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού, από τις μετακινήσεις μέχρι την εστίαση.
Φαίνεται πως η πίεση στην κοινωνία είναι μεγαλύτερη απ’ όσο είχε εκτιμηθεί και η αποτίμηση του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας περισσότερο προβληματική. Οι εικόνες του συνωστισμού τρόμαξαν ειδικότερα τους επιστήμονες με χαρακτηριστική τη διατύπωση του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι αν πέρυσι χτυπούσαμε μία φορά το καμπανάκι κάθε φορά που βλέπαμε συνωστισμό, με τέτοιες εικόνες θα χρειαστεί να το χτυπάμε 10.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η αποσυμπίεση της κοινωνίας άρχισε με εσωτερικές ρωγμές στη δεξαμενή και όχι από κάποιον που άνοιξε το καπάκι από πάνω. Το μήνυμα που στέλνεται για το Πάσχα είναι κάτι περισσότερο από ηχηρό. Ο χρόνος λιγοστεύει για όλους όσους ζουν σε αυτή τη χώρα και όταν η μισή χώρα δείχνει διατεθειμένη τα σαββατοκύριακα να συνωστίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ σε πάρκα, παραλίες, πλατείες, εξοχές και υπαίθρια πάρτι, τότε η εντολή να μην ανέβουν οι μπάρες των διοδίων στις εξόδους των μεγάλων πόλεων, μόνο γραφική θα μπορούσε να ηχήσει.
Ρωτήθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα. Και είπε ότι δεν θα είμαστε όπως πέρυσι κλεισμένοι σε ένα σπίτι. Αν έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς και αν έχουμε κάνει πολλά τεστ και αξιολογήσουμε τις παραμέτρους ότι είναι μειωμένες, τότε μόνο μπορούμε να επιτρέψουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνουμε ενδοοικογενειακά. «Εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο».
Η ίδια η κοινωνία πλέον αποκηρύσσει όπως φαίνεται την καραντίνα αλλά η πανδημία δεν κάνει τον ίδιο με την ελληνική κοινωνία. Θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό αν ο ιός δεν αποδεικνυόταν ιδιαίτερα ευρηματικός αποκτώντας παραλλαγμένους επιγόνους με βελτιωμένη μολυσματικότητα.
Κανένας δείκτης της πανδημίας δεν υποχώρησε προς το καλύτερο. Τα κρούσματα δεν μειώνονται και όταν εμφανίζονται λιγότερα είναι επειδή έγιναν λιγότερα τεστ στον πληθυσμό τη συγκεκριμένη μέρα. Τα 1866 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα είναι επειδή έγιναν μόλις 16.333 τεστ. Ο αριθμός τους υπό αυτό το πρίσμα φαντάζει και είναι τρομακτικός όπως τρομακτικός είναι και ο αριθμός των νεκρών που ξεπερνά τους 70 κάθε μέρα και των διασωληνωμένων που έχει παγιωθεί στους 750.
Το βάρος της πανδημίας εξαπλώνεται πλέον με απρόβλεπτο τρόπο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας πέραν της τραυματισμένης Αττικής. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊώαννου λέει για την Θεσσαλονίκη ότι έχουμε αύξηση της τάξεως του 84%. Είμαστε σε επίπεδα της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου. Έχουμε όμως μια μεγάλη διαφορά. Ο Νοέμβριος προερχόταν από έναν ελεύθερο Οκτώβριο ενώ τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει ότι το 90% του ιού είναι από την βρετανική μετάλλαξη, που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα». Και προβλέπει ότι τα νούμερα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες για τη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε και τις επόμενες μέρες».
Συμφωνεί η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. «Εδώ και τέσσερις εβδομάδες τα πράγματα στην Αττική είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν κάλυψη ΜΕΘ στην Αττική 100%. Στην Αττική είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά έρχεται η Θεσσαλονίκη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις