Lockdown : Με ισορροπία τρόμου η «επανεκκίνηση» – Οδηγός για να παραμείνουμε ασφαλείς
Η χώρα ανοίγει δειλά εν μέσω έξαρσης της πανδημίας – Το θρίλερ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το βράδυ της Παρασκευής και οι «βαθιά κόκκινες περιοχές» – Οδηγός για το πώς θα παραμείνουμε ασφαλείς την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Μια… χαραμάδα προς την κανονικότητα ανοίγει σήμερα, καθώς επανεκκινεί η οικονομία. Η αγωνία εν τούτοις της επιστημονικής κοινότητας είναι να μην παρερμηνευθεί η ενεργοποίηση των «βαλβίδων εκτόνωσης», καθώς τα επιδημιολογικά μοντέλα χαρτογραφούν την τελική ευθεία προς την… ελευθερία ως την πλέον κακοτράχαλη.
Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να συγκαλούν έκτακτη σύσκεψη για το λιανεμπόριο, αποδεικνύει ότι η χώρα εισέρχεται σε μία νέα συνθήκη που ομοιάζει με «ισορροπία του τρόμου».
Κατά τη θυελλώδη σύσκεψη διατυπώθηκαν δεύτερες σκέψεις για τις βαθιά κόκκινες περιοχές, καθώς τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι η Βόρεια Ελλάδα απέχει μια «ανάσα» από τον περασμένο Νοέμβριο.
Συναγερμός στη Μακεδονία
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 6 Μαρτίου ο αριθμός των νοσηλευομένων με λοίμωξη COVID-19 άγγιζε τους 556, όμως πια ο ίδιος αριθμός έχει σκαρφαλώσει στους 1.550 και πλέον.
Είναι σημαντικό δε να υπογραμμιστεί ότι 200 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στη Μακεδονία, γεγονός που έχει σημάνει «συναγερμό». Και καθώς το ίδιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Πάτρα και στην Κοζάνη, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής «κλείδωσε» η εισήγηση των μελών της Επιτροπής για «πάγωμα» του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη καθολικού testing στους εργασιακούς χώρους, πρόταση που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, το «μήνυμα» είναι σήμερα πιο σύνθετο από ποτέ καθώς σταδιακά αλλάζουν οι όροι του «συμβολαίου» που έχει συνάψει η κοινωνία με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το νέο μοντέλο ως οξύμωρο – συγκριτικά με εκείνο που είχε καθιερωθεί -, δεδομένου ότι επιχειρείται σταδιακά και μέσω ενός νέου μείγματος μέτρων ένα λελογισμένο άνοιγμα παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Μάλιστα, η είσοδος των self tests στη χώρα αναμένεται να προκαλέσει εκτίναξη στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς σύντομα θα ελέγχεται μεγάλο δείγμα του πληθυσμού (μεταξύ των οποίων και ασυμτπωματικοί), προκαλώντας ενδεχομένως νέα σύγχυση στους πολίτες ως προς την ιεράρχηση και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Εν τούτοις, η στόχευση των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παραμένει σταθερά η μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων ασθενών. Γι’ αυτό και εστιάζουν στη μελέτη των «σκληρών δεικτών» που όπως έχουν επισημάνει αποτελούν τα πλέον αξιόπιστα εργαλεία.
Ετσι εξηγείται και η επίμονη του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» και απευθυνόμενος στους πολίτες επιμένει πως «πρέπει όλοι να φοράμε μάσκα, σε κάθε δραστηριότητά μας και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό». Συμπληρώνει δε με νόημα ότι «ο νέος κορωνοϊός δεν έχει φύγει, αντιθέτως συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα απειλητικός. Συνεπώς, η δειλή προσπάθεια να κινηθεί η οικονομία και να αποφορτιστούν οι πολίτες θα πρέπει να συνοδευτεί από αυστηρή τήρηση των μέτρων».
Προσοχή στο καφενείο
Τονίζοντας ότι το σύνολο της χώρας βρίσκεται σε μια ευάλωτη επιδημιολογική θέση, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους πολίτες που ζουν στην επαρχία – σε κωμοπόλεις και χωριά -, υπενθυμίζοντας το σύνολο των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ. «Το καφενείο του ορεινού χωριού μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε εστία μετάδοσης», με τη Μαλεσίνα και την Κόνιτσα να αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα.
Ο ειδικός δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στα αυστηρά πρωτόκολλα που οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο λιανεμπόριο να εφαρμόζουν, επιμένοντας ότι ο ιός… σβήνει ή ανακυκλώνεται μέσω καλών ή κακών πρακτικών. Ετσι, εκτός από το «φίλτρο» του 13032, του τρίωρου χρονικού περιορισμού αλλά και του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών με βάση τα τ.μ., «είναι σημαντικό τα καταστήματα να αερίζονται, απολυμαίνοντας παράλληλα συχνά τις κοινές επιφάνειες – όπως είναι τα πόμολα, οι πάγκοι εργασίας, οι κουπαστές κ.ο.κ.».
Αυξημένη δειγματοληψία
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο ελέγχου του «ανοίγματος» από αύριο του λιανεμπορίου των μεγάλων αστικών κέντρων θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας για εργαζομένους και πελάτες. Παράλληλα, αμφότεροι ενθαρρύνονται να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου, με στόχο τη «σφιχτή» επιδημιολογική επιτήρηση.
Οι ειδικοί φαίνεται να «επενδύουν» στην εκπαίδευση του κοινού τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να επισημαίνει την περασμένη Παρασκευή πως «είμαστε όλοι ενήμεροι για τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας».
Αναφερόμενη δε στην πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, υπογράμμισε ότι «η προσαρμογή έγινε με στόχο τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος όπου δεν θα υπάρξει συνωστισμός για να πάμε με την οικογένειά μας». Και συμπλήρωσε εμφατικά ότι «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να συναντηθούμε με φίλους που έχουμε να δούμε εδώ και μήνες».
Αντίστοιχα και αναφορικά με τις φιλικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους ο κ. Βατόπουλος επιμένει ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτή τη φάση. Οταν εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού, τότε η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη».
Οπλο τα self tests
Εν τω μεταξύ, ως ένα σημαντικό πλην όμως επικουρικό «όπλο» για την αναχαίτιση της πανδημίας αντιμετωπίζουν οι ειδικοί τα self tests. Ηδη, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχει παραληφθεί η πρώτη παρτίδα, ενώ η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τα μέσα αυτής της εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της επόμενης.
«Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16 ως 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς» συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Στις 12 Απριλίου η νέα αρχή στα Λύκεια
Η 12η Απριλίου θα αποτελέσει ακόμη μία ημερομηνία-«σταθμό» καθώς η επανεκκίνηση των Λυκείων – εκτός απροόπτου – θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς των μαθητών Λυκείου θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν, τα οποία θα πραγματοποιούνται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά τους θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα.
Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα, ούτε μέσω τηλεκπαίδευσης.
Οσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις