Ανδρουλάκης : Μικροπολιτική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία
Τα λάθη της κυβέρνησης στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και τον «μικροπολιτικό» τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα, αναδεικνύει με άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Τα λάθη της κυβέρνησης στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και τον «μικροπολιτικό» τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα, αναδεικνύει με άρθρο του στο reader.gr ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του S&D, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης κάνει λόγο για λάθη και επισημαίνει ότι όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής «από τον πρωθυπουργό, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, δημιούργησαν περισσότερους προβληματισμούς στους πολίτες, παρά συνέβαλαν στην εδραίωση του αναγκαίου αισθήματος αξιοπιστίας προς το πολιτικό σύστημα».
Ο ευρωβουλευτής, αφού αναφέρεται στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων και την πιστή τήρησή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος, που έφεραν θετικά αποτελέσματα, «τα οποία κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει», επισημαίνει ότι, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, «η κυβέρνηση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων».
«Ενώ σωστά πήραμε τα αναγκαία μέτρα, με υψηλό οικονομικό κόστος», διευκρινίζει ο κ. Ανδρουλάκης, «η αποτυχημένη εφαρμογή τους δεν έφερε το αναμενόμενο υγειονομικό όφελος».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει, μάλιστα, με δηκτικό τρόπο, «τις βόλτες στην Πάρνηθα, τα τραπέζια στην Ικαρία, τις ομιλίες στα Τρίκαλα, αλλά και από την άλλη πλευρά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του, «τα τραπεζώματα του κυρίου Πολάκη στα Χανιά και, τέλος, την ανάληψη του ρίσκου από τον κ. Τσίπρα για τις δεκάδες διαδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος». Όλα αυτά, επισημαίνει, «δείχνουν την ελαφρότητα που έχει επιδείξει σημαντικό μέρος του πολιτικού μας συστήματος», ενώ καταλήγει πως ακριβώς αυτά τα «αρνητικά πρότυπα υπονόμευσαν την εφαρμογή των μέτρων».
Ο Μητσοτάκης συγκρίνει χώρες με διαφορετική στρατηγική
«Μεθοδολογικά λάθος» χαρακτηρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει, εξηγώντας ότι «συγκρίνει χώρες με διαφορετική στρατηγική: Η Ελλάδα έκλεισε εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία. Άλλα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Ισπανία, άφησαν και τα τρία ανοιχτά».
Μιλώντας για τα αίτια της «κυβερνητικής αποτυχίας», εξηγεί ότι δύο είναι τα βασικότερα λάθη: «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά τηλεργασίας στην Ευρώπη και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός ότι οι εργασιακοί χώροι αναγνωρίζονται από τους ειδικούς ως κύριοι χώροι υπερμετάδοσης. Αλλά ακόμα και στο πεδίο των διαγνωστικών τεστ, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ, παρέλειψε να συμπληρώσει ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών δεν προσθέτει τα rapid tests στους συνολικούς αριθμούς που δημοσιεύονται, όπως κάνει η χώρα μας, παρά μόνο τα PCR. Αν κάποιος προσέξει την αναλογία rapid test προς PCR test στη χώρα μας, αυτή είναι 2 προς 1. Με αυτό τον τρόπο, το επιχείρημα του κυρίου Μητσοτάκη καθίσταται παραπλανητικό».
Επιπλέον, στρέφεται και κατά της ΕΕ, που «κακώς», όπως τονίζει, δεν μπήκε, από την αρχή, στη λογική του ελέγχου των εξαγωγών προς τις ανεπτυγμένες χώρες, «χάνοντας έτσι ένα εργαλείο πίεσης προς χώρες αλλά και εταιρείες, όπως στην περίπτωση των εμβολίων της AstraZeneca, που δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με την Επιτροπή, υπονομεύοντας την ομαλή εξέλιξη του εμβολιαστικού μας προγράμματος». Και χαρακτήρισε ως αξιοπρόσεκτο ότι «πάνω από 21 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν εξαχθεί προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο από τη μεριά του δεν έχει αποστείλει ούτε ένα».
Ο Τσίπρας θυμίζει εποχές που θα μας «χρηματοδοτούσε» Ρωσία, Κίνα, ακόμα και Βενεζουέλα
«Τα όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος ψευδή στοιχεία ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μισές αλήθειες, θυμίζουν την «αντιμνημονιακή» του ρητορική, όταν υποσχόταν άλλες πηγές χρηματοδότησης από Ρωσία, Κίνα ή ακόμα και τη Βενεζουέλα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι η κοινή αγορά των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι μία από τις σημαντικότερες πράξεις αλληλεγγύης», καθώς χάρη σε αυτήν «διασφαλίστηκε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια». Ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι «χάρη σε αυτές τις κοινές παραγγελίες», η χώρα μας «θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού της μέχρι τον Ιούνιο και να πετύχει το στόχο του 70% μέχρι τον Σεπτέμβριο».
Ο ευρωβουλευτής καταλήγει στο άρθρο του ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας «δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης» και επισημαίνει ότι με τους εμβολιασμούς, αν και φαίνεται φως στο τούνελ, δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε, αφού ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις