Σκέρτσος : Με self test το άνοιγμα των λυκείων
Ιδιαίτερα για τα Λύκεια εξήγησε ότι η επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα εκ νέου από την Επιτροπή των Ειδικών και την υπουργό Παιδείας
Απαντήσεις σχετικά με το άνοιγμα των λυκείων αλλά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Τόνισε ότι η διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης κορονοϊού ξεκινά αυτή την εβδομάδα για να εκπληρωθεί – όπως είπε – ο στόχος του ανοίγματος των Λυκείων την επόμενη εβδομάδα.
Για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, παρέπεμψε στη νέα συζήτηση στην επιτροπή με την υπουργό Παιδείας αυτήν την εβδομάδα όπου και θα οριστικοποιηθεί , ενώ ‘όπως είπε «θα αξιολογηθούν προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα».
«Άνοιγμα για όλο το λύκειο»
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά το Λύκειο συνολικώς, και όχι μόνο την Γ’ Λυκείου, διευκρίνισε επίσης. Ενώ περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία του self testing, πώς θα γίνεται η καταχώρηση της απάντησης στην πλατφόρμα, selftesting.gov.gr., που θα είναι εν λειτουργία από την Τετάρτη, πώς στη συνέχεια ο μαθητής θα δίνει τη βεβαίωση στον καθηγητή του.
Ιδιαίτερα για τα Λύκεια εξήγησε ότι η επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα εκ νέου από την Επιτροπή των Ειδικών και την υπουργό Παιδείας.
Σχετικά με την διαδικασία των self test είπε ότι την Τετάρτη θα έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται τα αποτελέσματα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα γίνεται επιβεβαίωση με δωρεάν rapid test, ενώ εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό το παιδί θα πηγαίνει στο σχολείο με βεβαίωση κηδεμόνα, τυπωμένη ή χειρόγραφη.
Νωρίς η συζήτηση για το Πάσχα
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, ενώ απάντησε «θα το δούμε», στην ερώτηση αν θα επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους.
Ερωτηθείς για το πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα στο χωριό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό υπογράμμισε: «Είναι νωρίς να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, είμαστε σε μια έξαρση του τρίτου κύματος, υπάρχει πίεση, καλό είναι να μην ανοίξουμε συζήτηση τι θα κάνουμε το Πάσχα».
Προφανώς, συνέχισε, «υπάρχει προσδοκία, θα προσπαθήσουμε με ψυχραιμία να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και αυτήν την κίνηση».
Στην ερώτηση δε, αν οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους, σημείωσε: «αυτά θα τα δούμε μαζί με το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού γιατί πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες τόσο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και είναι εμβολιασμένοι, όσο και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. ‘Αρα, συμπέρανε, «χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο».
Για τον τουρισμό τόνισε ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα για τους τουρίστες καθώς όσοι έρχονται θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα διαθέτουν αρνητικό τεστ. Αν βρεθούν θετικοί σε ελέγχους που θα γίνονται σε αεροδρόμια τότε θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Σχετικά με το αν έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι της αστυνομίας, δήλωσε ότι δεν έχουν χαλαρώσει, αλλά γίνονται με διακριτικό τρόπο.
Τι είπε για το λιανεμπόριο
Για την απόφαση να ανασταλεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, σημείωσε ότι η πανδημία είναι μια απολύτως δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Εξήγησε ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκε το άνοιγμα ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας ήρθαν τα στοιχεία που έδειχναν μια αλματώδη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις συγκεκριμένες περιοχές.
Σημείωσε πως τα στοιχεία είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα και όπου χρειάζονται να γίνονται παρεμβάσεις θα γίνονται για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα.
- Πετράλωνα: 15χρονος γρονθοκόπησε 14χρονο έξω από γυμνάσιο για να του πάρει το πατίνι
- Αγροτικά προϊόντα: Στα «κόκκινα» το ισοζύγιο μετά από 3 χρόνια [πίνακες]
- Ντένζελ Ουάσινγκτον: Η «άβολη» στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα του «Gladiator II»
- Πλημμύρες: Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό – «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη δοκιμασία στην Μπολόνια
- Tips για εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε