Διώρυγα του Σουέζ : Στοχοποίησαν την πρώτη καπετάνισσα για το χάος με το «Ever Given»
«Σοκαρίστηκα» δηλώνει η Marwa στο BBC
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Όταν το γιγάντιο πλοίο «Ever Given» προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ, ξεκίνησε να κυκλοφορεί στα social media η φήμη ότι γι’ αυτό έφταιγε η Marwa Elselehdar, η πρώτη αιγύπτια καπετάνισσα. Μόνο που η ίδια βρισκόταν… μίλια μακριά.
«Σοκαρίστηκα» δηλώνει η Marwa στο BBC.
Εκατοντάδες χίλια μακριά
Η 29χρονη εργαζόταν ως ύπαρχος στο Aida IV και βρισκόταν εκατοντάδες μίλια μακριά, στην Αλεξάνδρεια, όταν η προσάραξη του «Ever Given» προκάλεσε έμφραγμα στις θαλάσσιες μεταφορές.
Τις φήμες τροφοδότησαν κυρίως φωτογραφίες από δήθεν δημοσίευμα του Arab News που ανέφερε ότι η Elselehdar εμπλεκόταν στο περιστατικό. Επρόκειτο για αλλοιωμένες φωτογραφίες από δημοσίευμα του Arab News από τις 22 Μαρτίου, το οποίο σκιαγραφούσε το προφίλ της πρώτης καπετάνισσας της Αιγύπτου.
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αρκετοί λογαριασμοί με το όνομά της στο Twitter διέσπειραν ψευδείς ισχυρισμούς ότι η ίδια εμπλεκόταν στην υπόθεση του Ever Given. Μιλώντας στο BBC, η 29χρονη είπε πως δεν έχει ιδέα ποιος το ξεκίνησε όλο αυτό ή γιατί το έκανε.
«Ίσως να στοχοποιήθηκα επειδή είμαι επιτυχημένη γυναίκα σε αυτό τον κλάδο ή επειδή είμαι Αιγύπτια, δεν είμαι σίγουρη» πρόσθεσε.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με δυσκολίες σε αυτό τον χώρο. Μόλις το 2% των ναυτικών είναι γυναίκες, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Η Marwa Elselehdar πάντα αγαπούσε τη θάλασσα, αλλά θέλησε να μπει στο εμπορικό ναυτικό όταν ο αδελφός της πήγε στην Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών. Αν και τότε η Ακαδημία δεχόταν μόνο άνδρες, εκείνη έκανε αίτηση και τελικά της δόθηκε η άδεια να φοιτήσει, με το «πράσινο φως» από τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της ήταν διαρκώς αντιμέτωπη με τον σεξισμό. «Η κοινωνία μας ακόμη δεν αποδέχεται να δουλεύουν οι γυναίκες στη θάλασσα, μένοντας για καιρό μακριά από τις οικογένειές τους. Αλλά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν είναι απαραίτητο να αναζητάς την αποδοχή όλων» δήλωσε.
Όταν αποφοίτησε έγινε ύπαρχος και ήταν η καπετάνισσα του Αida IV, όταν αυτό έγινε το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ μετά την επέκταση, το 2015. Ήταν η νεαρότερη και η πρώτη καπετάνισσα της Αιγύπτου που πέρασε τη Διώρυγα.
Όμως, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες περί εμπλοκής της στο περιστατικό με το Ever Given, φοβήθηκε τον αντίκτυπο που θα είχε στη δουλειά της. «Επηρέαζε τη φήμη μου και όλες τις προσπάθειες για να φτάσω εδώ που είμαι» εξήγησε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις