Βενεζουέλα Gate: Η εξομολόγηση των γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρέσβη
Η υπόθεσή τους είναι γνωστή και ως «Βενεζουέλα Gate» και έχει απασχολήσει στο παρελθόν. Οι πέντε Ελληνίδες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013
Η Ξένια Μπουζαρανίδου και η Σταματία Μ. είναι οι γυναίκες που με ακόμη τρεις συναδέλφους τους τόλμησαν κι έκαναν καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, οχτώ ολόκληρα χρόνια πριν ξεσπάσει το ελληνικό #metoo στην Ελλάδα με αφορμή τη γενναία εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου.
Η υπόθεσή τους είναι γνωστή και ως «Βενεζουέλα Gate» και έχει απασχολήσει στο παρελθόν. Οι πέντε Ελληνίδες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013.
Η μία παρέμεινε στο πόστο της, η μία αναγκάστηκε σε παραίτηση, ενώ οι υπόλοιπες τρεις απολύθηκαν. Οι δύο από τις τρεις απολυμένες, η Ξένια Μπουζαρανίδου και η Σταματία Μ. βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να κινηθούν νομικά και στην Ελλάδα. Η Ξένια δικαιώθηκε με απόφαση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2019. Ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να αποζημιωθεί.
Η υπόθεση της Σταματίας Μ. δεν έχει εκδικαστεί κι έχει πάρει αναβολές εξαιτίας της πανδημίας.
Όλες μαζί πιο πριν είχαν στείλει επιστολές στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας καταγγέλλοντας τα όσα συνέβαιναν, αλλά δεν είχαν πάρει ποτέ απάντηση. Όταν είχαν απευθυνθεί σε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ήταν και συγγενικό πρόσωπο της μίας εκ των πέντε, τις συμβούλευσε να μην κοινοποιήσουν το θέμα και να μην κινηθούν νομικά στην Ελλάδα.
Το άλλοτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στο Marie Claire, είναι ο Κώστας Ήσυχος. Έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό, τον Ιούλιο του 2015 και τον Αύγουστο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από το κόμμα.
Τελικά, με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, φαίνεται πως αποφάσισαν ν’ απομακρύνουν τον Φρανκλίν Γκονσάλες από την πρεσβεία.
Η εξομολόγησή τους
Η Ξένια Μπουζαρανίδου δεν περίμενε ποτέ να της συμβεί κάτι τέτοιο, όπως αυτό που συνέβη στην οικεία του πρέσβη, που εργαζόταν ως σεφ. Τον τελευταίο καιρό χαμογελά ξανά.
«Έχω εξοργιστεί πια. Βλέπω ότι μας κοροϊδεύουν, παροτρύνοντας τα θύματα περιπτώσεων όπως και της δικής μου, να μιλούν, αλλά στο τέλος δε γίνεται τίποτα. Γι’ αυτό αποφάσισα αυτές τις ημέρες να ξαναμιλήσω» λέει στο περιοδικό.
«Η ψυχολογία μου όσο συνέβαινε αυτό που βίωσα από τον πρέσβη της Βενεζουέλας, δεν ήταν απλά πεσμένη. Είχα ισοπεδωθεί. Μου πήρε εφτά χρόνια για να σηκωθώ και δεν ήμουν μικρή. Τα νέα παιδιά που παθαίνουν κάτι αντίστοιχο τα καταλαβαίνω απόλυτα και τα συμπονώ. Είναι ένα τατουάζ που κουβαλάς στην ψυχή σου. Αυτό που με πονάει περισσότερο από οτιδήποτε είναι ότι εγώ έκανα μια επιλογή σε μεγάλη ηλικία. Να παλέψω για το δίκιο μου. Έχοντας εκείνη την εποχή, δυο κόρες ανήλικες. Όταν συνηδειτοποίησα ότι δεν μπορώ να βρω δουλειά, γιατί ο προηγούμενος εργοδότης μου είπε ότι είμαι κακή υπάλληλος, τα παιδιά μου το έζησαν ως εξής: Δεν είχα να πληρώσω το νερό, το ρεύμα, το ενοίκιο. Τα παιδιά γιατί έπρεπε να πληρώσουν αυτή την επιλογή;» αναρωτιέται.
Και η δεύτερη γυναίκα, η Σταματία Μ. που έχει κινηθεί επίσης νομικά αλλά ακόμα η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί, παίρνοντας αναβολές εξαιτίας της πανδημίας, μιλά στο Marie Claire. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βενεζουέλα, αλλά ερχόμενη στα 22 της χρόνια για διακοπές στην Ελλάδα, της άρεσε πολύ και αποφάσισε να μείνει στη χώρα μας. Ένα χρόνο μετά, ξεκίνησε να εργάζεται στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.
- Λεηλασίες και κλοπές στο φλεγόμενο Λος Άντζελες – Στους δρόμους η Εθνοφρουρά
- Ο Γιάννης Παπαδόπουλος παίζει τρεις διαφορετικούς ρόλους στην παράσταση «Αιαυτός»
- Τροχαίο στην κάθοδο του Κηφισού – Καθυστερήσεις στο ύψος της Μεταμόρφωσης
- Ο Ισίδωρος Κούβελος υποψήφιος για την Προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
- Νίκη της Ελλάδας – Ακυρώνεται το σήμα «Turkaegean»
- ΚΕΦΙΜ: Οι Έλληνες χρειάστηκε να δουλέψουν περισσότερο για να πληρώσουν τους φόρους το 2024