Βουλή : Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»
Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0», κατά την παρουσίασή του στις τέσσερις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, από τους αρμόδιους υπουργούς
- Τουλάχιστον 891 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα - Το αρνητικό ρεκόρ
- Στην Ικαρία αδερφές μου, στην Ικαρία: Τα μυστικά της μακροζωίας στο νησί του Αιγαίου
- Να μοιράζομαι το κρεβάτι με τον σκύλο μου; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε
- Missing alert για 33χρονο στον Βόλο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής για έξι ημέρες
Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0», κατά την παρουσίασή του στις τέσσερις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, που έλαβαν το λόγο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κόμματα, ενώ υποστήριξαν ότι οδηγεί σε διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.
ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιό σας ευνοεί τις ανισότητες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι, στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης, «οι ανισότητες είναι παντού, στους θεσμούς, στην ανάπτυξη, στην εργασία και στην κοινωνία». «Έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να πιστεύει πως ό,τι λέμε το 1995, είναι ίδιο με το 2005, το 2015, και το 2025, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Σαν να έχω μπροστά μου, μια έκθεση copy paste», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον κ. Σκυλακάκη ότι, στην ομιλία του, «δεν υπήρξε πουθενά η λέξη «ανισότητες» αλλά μόνο η λέξη «ΣΔΙΤ»».
«Όμως, αυτό το μοντέλο έχει γίνει παραδεχτό ότι απέτυχε παγκοσμίως, σε όλους τους στόχους που αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Είναι ένα μοντέλο που έφερε ανισότητες στην εργασία, στην παραγωγικότητα, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην κοινωνία. Και εσείς φέρατε μια έκθεση, που δεν λέει τίποτα για όλα αυτά, εκτός από αυτά που πάντα λέγατε. Ότι, μέσω της επιχειρηματικότητας και της ευελιξίας, όλα θα γίνουν καλά», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο: «Και έχετε το θράσος να έρχεστε στην Επιτροπή και να λέτε ότι σε δύο μήνες θα το φέρετε, και τότε θα εκφραστούν και οι φορείς. Πού είναι η διαβούλευση με φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κόμματα; Μόνο το επιτελικό κράτος, σας ενδιαφέρει».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε επίσης τους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έχει η χώρα, αντιτείνοντας ότι «δεν βγαίνουν από το μακροοικονομικό μοντέλο». «Είναι ένα μνημόνιο χωρίς μνημόνιο. Και θέλετε να δεσμεύσετε και εμάς; Είναι ένα σχέδιο με ανισότητες παντού, αντίθετο από το αναπτυξιακό μοντέλο που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ανισότητα υπάρχει παντού στο σχέδιό σας. Στις περιφέρειες, στους θεσμούς, στους μισθούς, στην εργασία, ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων, με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχείρησης, που θα ακούσουν το τελικό κείμενο όταν θα έρθει προς ψήφιση. Καμία δίκαιη ανακατανομή πόρων. Και έχουμε ένα κείμενο που τίποτα από αυτά δεν λέει, μόνο ασάφειες έχει», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
ΚΙΝΑΛ: Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Έντονα επικριτικός στην κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι «το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους λίγους, ενώ αδιαφορεί για τους πολλούς».
«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε θα πρέπει να συνδεθεί η εκταμίευση των πόρων του με προαπαιτούμενα, που απορρυθμίζουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις ή επιταχύνουν το κλείσιμο επιχειρήσεων. Πρέπει να είναι μια πρόταση που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Και δυστυχώς, η πρόταση της κυβέρνησης ελάχιστα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους στόχους», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για «σχέδιο ανάκαμψης, που δεν αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης», καθώς όπως είπε, «καμία διαβούλευση δεν έγινε, καμία συνεργασία δεν υπήρξε, ενώ υποβαθμίστηκε και ο ρόλος της Βουλής».
«Αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν αποτελεί ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά μια πρόταση που διαμορφώθηκε στο εξωτερικό, με κυρίαρχο μέλημα τη γρήγορη απορρόφηση των πόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα παραγωγής στη χώρα και η εθνική προστιθέμενη αξία. Είναι ένα σχέδιο, που δεν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε ότι θα δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης: «Η κυβέρνηση δεν λέει ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες από το κλείσιμο των ατομικών και μικρών επιχειρήσεων, που αποκλείονται από τη χρηματοδότηση του «Ελλάδα 2.0″. Γιατί το σχέδιο αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους του εξωτερικού και δεν έχει καμία προοπτική για αναπτυξιακή παραγωγή», προσέθεσε.
ΚΚΕ: Είναι ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο
Για ένα ακόμα «πανευρωπαϊκό, αντϊεργατικό, αντιλαϊκό μνημόνιο, που οδηγεί σε περαιτέρω κοινωνικές ανισότητες», αλλά και για «καπιταλιστικά αποτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο που, αντί για Ελλάδα 2.0, θα έπρεπε να λέγεται Ελλάδα 5.0» τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί δίκαιης ανάπτυξης.
«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτές είναι αστειότητες. Προσπαθούν όλες οι κυβερνήσεις, να κρύψουν ότι υλοποιούν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, μεταφέροντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Καμία αναδιανομή δεν γίνεται. Είναι φανερό ότι και αυτό το πακέτο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Γιατί λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τζάμπα χρήμα δεν δίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ελληνική Λύση: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ότι είναι αμφισβητούμενοι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας που παρουσιάζονται, καθώς δεν μπορούν να επαληθευτούν. «Δεν είναι σίγουρη η ανάπτυξη, αν δεν μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τα νούμερα που μας παρουσιάζετε. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα του σχεδίου», ανέφερε.
Ακόμα, τόνισε ότι όλα τα ΕΣΠΑ επικεντρώνονται στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό ανασχηματισμό, κάνοντας λόγο για «υπερβολή», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν και κάποια θετικά και ενδιαφέροντα έργα, για τα οποία όμως η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη».
«Πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, με ένα μικρό και αβέβαιο οικονομικό πακέτο, που δεν αρκεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, και σίγουρα δεν είναι η απάντηση στην ανάπτυξη και στην παραγωγή πλούτου», κατέληξε ο κ. Βιλιάρδος.
ΜέΡΑ25: Διαλύετε δια παντός τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Επικριτικός για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Είπε ο κ. Σκυλακάκης ότι τα χρήματα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε για ενίσχυση δημοσίων υποδομών. Σε κάποιες δράσεις θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αν δεν υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ότι τα χρήματα θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ στα χέρια πέντε εταιρειών και οι δημόσιες υποδομές θα είναι από εδώ και μπρος ιδιωτικό κεφάλαιο», ανέφερε ο κ. Αρσένης.
«Τα ΣΔΙΤ δεν είναι τρόπος διαχείρισης για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά ένας τρόπος φορολόγησης. Εσείς, αυτό που κάνετε είναι να δίνετε σε μια επιχείρηση χρήματα, και για αυτά τα λίγα που θα βάλει η ίδια, θα πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Αρσένης και συνέχισε:
«Όπως προκύπτει από το σχέδιό σας, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανάπτυξης. Για εσάς, το πρόβλημα που καλείστε να λύσετε, είναι πώς να διαλύσετε μια και δια παντός τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τολμούν ακόμα να παράγουν, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ΣΔΙΤ είναι το μεγάλο σας όνειρο. Όλα τα προχωράτε μέσω φορολόγησης των πολιτών και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».
ΝΔ: Ελλάδα και Ισπανία έχουμε τα καλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στην ΕΕ
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, είναι οι δύο χώρες ανάμεσα σε όλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν δημιουργήσει τα καλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία ανταποκρίνονται απολύτως με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις