Ισραήλ : Ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του Ισραήλ ανέθεσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς η υποψηφιότητά του έλαβε τη στήριξη των περισσότερων βουλευτών. Ωστόσο, το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Τελικά ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, δεν έκανε την ανατροπή, όπως είχε αρχικά αφήσει να εννοηθεί, λέγοντας ότι μπορεί να λάβει υπόψη του και «ηθικά κριτήρια» για την ανάθεση εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη χώρα: μία προφανής αναφοράς στην εν εξελίξει δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Κι έτσι, έπειτα από γύρο διερευνητικών επαφών με όσα κόμματα εξασφάλισαν στις εκλογές της 23ης Μαρτίου την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι δίνει την εντολή στον απερχόμενο, κατηγορούμενο για διαφθορά πρωθυπουργό της χώρας.
Αριθμητικά, ο Νετανιάχου ήταν το φαβορί, καθώς έλαβε τη στήριξη 52 βουλευτών στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), σε σύνολο 120 εδρών, χωρίς όμως να συγκεντρώνει και την απαραίτητη πλειοψηφία (61 έδρες).
Ο βασικός αντίπαλός του, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) συγκέντρωσε τη στήριξη 45 βουλευτών κομμάτων, που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά του Νετανιάχου.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ, αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός και έλαβε τη στήριξη των επτά βουλευτών του κόμματός του.
Τρία κόμματα, με συνολικά 16 έδρες, αρνήθηκαν στις συναντήσεις τους με τον Ρίβλιν για να στηρίξουν οποιοδήποτε υποψήφιο για την πρωθυπουργία.
Μετεκλογικά «παζάρια»
Ο Νετανιάχου κάλεσε σε συνεργασία τον Μπένετ, καθώς και το κόμμα Νέα Ελπίδα, που ίδρυσε ο Γιντεόν Σάαρ, πρώην συνεργάτης του στο δεξιό Λικούντ, που αποχώρησε προεκλογικά από το κόμμα.
Ο Μπένετ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον Νετανιάχου. Ο Σάαρ, από την άλλη, έχει δηλώσει πως ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, επικαλούμενος τη δίκη διαφθοράς του πρωθυπουργού. Απέφυγε, ωστόσο, να υποστηρίξει και τον Λαπίντ για την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Νετανιάχου έχει τώρα στη διάθεσή του 28 ημέρες για να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό. Δύναται, επίσης, να ζητήσει παράταση δύο εβδομάδων από τον Ρίβλιν.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος έχει την επιλογή να αναθέσει την εντολή σε κάποιον άλλο υποψήφιο, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση. Σήμερα, πάντως, ο Ρεουβέν Ρίβλιν εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.
«Φοβάμαι για την πατρίδα μου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο «δεν ήταν εύκολη απόφαση, από ηθικής πλευράς» να δόσει την εντολή στον Νετανιάχου.
Απόφαση, την οποία απέδωσε στη λαϊκή βούληση και στο γεγονός ότι η ισραηλινή νομοθεσία δεν απαγορεύει να γίνει εντολοδόχος κάποιος που αντιμετωπίζει κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις