Λιβύη : Ο ΟΗΕ χαιρέτισε τη δημιουργία επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης
Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν τη δημιουργία επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης που θα επιφορτισθεί με την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα που ρημάζεται από αδελφοκτόνους πολέμους εδώ και δέκα χρόνια, απόφαση την οποία χαιρέτισε σήμερα ο ΟΗΕ.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν τη δημιουργία επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης που θα επιφορτισθεί με την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα που ρημάζεται από αδελφοκτόνους πολέμους εδώ και δέκα χρόνια, απόφαση την οποία χαιρέτισε σήμερα ο ΟΗΕ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, εξέφρασε τη χαρά του για «την ανακοίνωση από το προεδρικό συμβούλιο της δημιουργίας μιας ανώτατης επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (Manul).
Η επιτροπή αυτή, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από τον νέο πρόεδρο του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ ελ-Μένφι, θα επιφορτισθεί «με τη δημιουργία των βάσεων μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης για την προώθηση της ενότητας, της ανεκτικότητας, της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σύμφωνα με τη Manul.
Σκοπός της κυρίως είναι να «αποκαταστήσει τον κοινωνικό ιστό μεταξύ των συνιστωσών της λιβυκής κοινωνίας» στο πλαίσιο μιας «περιεκτικής διαδικασίας συμφιλίωσης», με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει «βιώσιμη ειρήνη σταθερότητα, ενότητα και ευημερία», υπογράμμισε ο Κούμπις.
Υποστήριξη στις λιβυκές αρχές
Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να «υποστηρίξει τις λιβυκές αρχές» στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε.
Ο ελ Μένφι ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες, Δευτέρα, στην Τρίπολη, τη δημιουργία της επιτροπής αυτής, «ένα στάδιο που αναμέναμε όλοι (…) προκειμένου να φέρει μαζί και πάλι τους Λίβυους, να αποκαταστήσει και να αποδώσει δικαιοσύνη με τον σεβασμό των νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι ομάδες αυτής της επιτροπής θα εργασθούν επί του πεδίου, στις πόλεις που υπήρξαν θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από μια δεκαετία σύγκρουσης, μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ένα χάος που σημαδεύτηκε από την ύπαρξη τα τελευταία χρόνια αντίπαλων εξουσιών, στην Τρίπολη (δυτικά) και την Κυρηναϊκή (ανατολικά).
Το Προεδρικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τρία μέλη, διορίστηκε τον Φεβρουάριο, από 75 Λίβυους αξιωματούχους από όλες τις πλευρές που συναντήθηκαν στη Γενεύη, οι οποίοι επέλεξαν επίσης τον Αμντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Από κοινού αναμένεται να εργαστούν προκειμένου να επανενώσουν τους λιβυκούς θεσμούς, να ξεκινήσουν μια διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και, τέλος, να οδηγήσουν τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις