Πρόσφατα, έγραφα για το πως κανείς «παρεξηγείται», έτσι και κάνει το λάθος να υπερασπιστεί  την αστική ευγένεια και τους καλούς τρόπους. Δεν είχα φανταστεί πως λίγες μέρες αργότερα, ένα στιγμιότυπό αγένειας και καταπάτησης του πρωτοκόλλου συναντήσεων κορυφής (που έχει μικρότερη αξία από την πηγαία ευπρέπεια κατά την γνώμη μου), θα έπαιρνε διαστάσεις και θα μάζευε σχόλια.

Το βίντεο όπου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιν, καλεσμένη στο μεγαλόπρεπο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας (και του κιτς) στέκεται λίγο πίσω από τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Ταγίπ Ερντογάν, και εκείνοι την προσπερνούν για να στρογγυλοκαθίσουν στα θρονάκια τους , αφήνοντας την όρθια , μαρτυρά πως κάποια φαινόμενα, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο πολιτικής  δεν είναι τυχαία.

Αναλυτές από όλο τον κόσμο και τα ΜΜΕ, έσπευσαν να συσχετίσουν την απαράμιλλή χοντράδα με τη  Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης την οποία ο Ερντογάν απέσυρε προ ημερών, ξαφνικά με μια αψυχολόγητη, αλα Ερντογάν  ανακοίνωσή μέσα στη νύχτα : «Η Τουρκία αποσύρθηκε   από μια Σύμβαση την οποία είχε μάλιστα πρώτη υπογράψει.»

Πρόκειται για το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του, σύμφωνα με το οποίο ,τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Η επίσημη δικαιολογία της Άγκυρας για την απόσυρση  ήταν πως η συνθήκη  για τα δικαιώματα των  γυναικών, «χρησιμοποιήθηκε » από ομοφυλόφιλους των οποίων οι ιδέες , είναι ασυμβίβαστες με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες της Τουρκίας (που μαλλον κατά την κυβέρνηση Ερντογαν , αποτελείται αποκλειστικά από straight!)

Αυτός είναι ο Σουλτάνος (!)  και σήμερα  βρίσκεται σε μια τόσο  δυσμενή θέση, ώστε  να καταφεύγει με ακόμη μεγαλύτερη φόρα, στους ιδιαίτερα συντηρητικούς οπαδούς του όπου το τρίπτυχο: «Ισλάμ , Τουρκία , Ισλαμική  οικογένεια», με αυτή τη σειρά, «πουλάει» πάντα καλά.

Όσο για την Φον Ντερ Λαιν, συμβιβάστηκε στον καναπέ που ήταν χαμηλότερος από τα θρονάκια στα οποία βολεύτηκαν οι άλλοι δυο: ο ένας ο Τούρκος οικοδεσπότης, διάσημος για το ταλέντο του στην επίδειξη δυνάμεως, συνήθως ανέκφραστος και αλύγιστος  και ο άλλος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου …

Ποιος ξέρει, τι συνέβαινε  στο μυαλό του Σαρλ Μισέλ εκείνη τη στιγμή και δεν θυμήθηκε πως ακόμη και μέσα σε ένα παλάτι στην Άγκυρα δεν παύεις  να είσαι πολιτισμένος, Ευρωπαίος πολιτικός και πρωτίστως εκπρόσωπος ενός τρόπο ζωής που διαφέρει από αυτόν που προάγει η κυβέρνηση Ερντογάν .

Να την απεχθάνεται την Φον Ντερ Λαιν;

Να την μισεί; Δεν σκέφτηκε πως θα τον κράξουν ;

Του ήταν τόσο δύσκολο να ζητήσει ένα ακόμη θρονάκι; Τέτοια αγκύλωση έχει; Καμιά πηγαία χάρη, κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου; Δεν είπαμε να γίνει Τζειμς Μποντ, αλλά να μη τρέξει να καθίσει δίπλα στον Ερντογαν  και να αφήσει τη γυναίκα όρθια. Σε αυτό το σημείο του κειμένου,  σε περίπτωση που είστε φεμινίστρια από αυτές που βρίσκουν προσβλητικές τέτοιες αβρότητες, διευκρινίζω πως «ανεξαρτήτως φύλλου», δεν νοείται στον πολιτισμένο κόσμο ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια συζήτηση να μην έχει θέση δίπλα στους ομολόγους του και κανείς να μη φροντίσει να του βρει μια ώστε να μην νιώσει άσχημα : αυτό λοιπόν είναι ευγένεια .

Μια κίνηση να είχε κάνει ώστε να κάτσει μαζί τους η Φον Ντερ Λαιν και θα είχε μείνει αξέχαστος ο Σαρλ, όμως αυτός ο άχρωμος φιλελεύθερος απέτυχε οικτρά .

Φανταστείτε πως θα είχε επιβληθεί σε τέτοια αμήχανη στιγμή, ο πηγαίος  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μπορεί να έπινε τα κονιάκ του από τις εννιά το πρωί  αλλά είχε άλλο εκτόπισμα .

Η πρόεδρος Φον Ντερ Λαιν, εξάλλου και τυπικά ηταν λαθος  που βρέθηκε καθισμένη αρκετά μέτρα μακριά καθώς  βάσει πρωτοκόλλου, αναμένει στο εξωτερικό να έχει την ίδια μεταχείριση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ, αυτά τα κανονίζουν αρμόδιοι που σ αυτή τη περίπτωση τα έκαναν σαλάτα, εκτός αν οι  Τούρκοι εσκεμμένα έστησαν μια δύσκολη κατάσταση που λίγοι καλοί τρόποι, πως να το κάνουμε, θα έσωζαν.