Εξαγωγές: «Σπάει» τα ρεκόρ η φράουλα
Συνεχίζεται με ανοδικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας, σημειώνοντας αύξηση κατά 30 με 32%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Την δυναμική της πορεία συνεχίζει η εξαγωγική διαδρομή της ελληνικής φράουλας, ξεπερνώντας ακόμα και την περσινή δυνατή χρονιά, όπου είχε σημειωθεί ρεκόρ. Κατά την περσινή χρονιά οι εξαγωγές είχαν φτάσει τους 54.967 τόνους αξίας 71,7 εκατ. ευρώ, έναντι 45.178 τόνων αξίας 55,4 εκατ. ευρώ το 2019. Η φετινή παραγωγή φράουλας εκτιμάται στις 75.000-80.000 τόνους με την καλλιεργήσιμη έκταση να υπολογίζεται αυξημένη κατά 2.000 στρέμματα περίπου.
«Με τα μέχρι τώρα στοιχεία πάμε για αύξηση των εξαγωγών, αν και εφόσον, συνεχιστούν όλα καλά, όπως μέχρι τώρα», επισημαίνει στο agro-in ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Η αυξητική πορεία οφείλεται τόσο στην αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων, όσο και σε τροποποίηση και αύξηση των ποικιλιών, που προορίζονται για τις δυτικές αγορές των χωρών της ΕΕ και τις πρώην ανατολικές χώρες. Με βάση αυτά τα δεδομένα και λόγω του Πάσχα των Καθολικών, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της παραγωγής της ανταγωνίστριας χώρας, της Ισπανίας, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών κατά το πρώτο μισό της σεζόν, η φράουλα προχωρά ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά 30 με 32% (από 1/1 έως 1/4/2021 ανήλθαν σε 24.400 τόνους έναντι 18.334 τόνους, που ήταν πέρσι), συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές ημερομηνίες.
«Όπως και με τα υπόλοιπα φρούτα, και με δεδομένου ότι το Πάσχα των Καθολικών τελείωσε, έχουν δημιουργηθεί αποθέματα στις αγορές και στους εμπόρους, με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα να έχουμε μια υποτονική ζήτηση. Η κατανάλωση γίνεται από τα εναπομένοντα αποθέματα. Από τώρα και έως το Πάσχα της Ορθοδοξίας εκτιμώ ότι θα σημειωθεί αύξηση ως προς τις γειτονικές μας χώρες και μια ισορροπημένη κίνηση και ροή των εξαγωγών προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης», τόνισε ο Γ. Πολυχρονάκης.
Μάλιστα, λόγω της οψίμωσης σε φρούτα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά, ο Γ. Πολυχρονάκης εκτιμά, ότι θα παραταθεί η εξαγωγική περίοδος άρα και η κατανάλωση για τις φράουλες με αποτέλεσμα «να έχουμε μια υπέρβαση και τη φετινή χρονιά έναντι της περσινής που είχε σημειωθεί ρεκόρ».
Να σημειωθεί ότι το 2020 οι εξαγωγές είχαν φτάσει τους 54.967 τόνους αξίας 71,7 εκατ. ευρώ, έναντι 45.178 τόνων αξίας 55,4 εκατ. ευρώ το 2019. «Είχαμε λοιπόν αύξηση κατά 21% σε ποσότητα και 29% σε αξία, που σημαίνει ότι είχαμε βελτιωμένη τιμή μονάδος και στην εξαχθείσα ποσότητα, δηλαδή, εκτός του ότι είχαμε αύξηση του όγκου είχαμε και αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής πώλησης φτάνοντας το 1,30 ευρώ το 2020 έναντι 1,20 ευρώ το 2019», σημείωσε
Σε κάθε περίπτωση – όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas – οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να διενεργούν τους τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου «να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις από τις αγορές λόγω της ποιοτικής φήμης των ελληνικών προϊόντων μας, που έχει σημειωθεί την τελευταία 2ετία και μας εμπιστεύονται οι καταναλωτές μας μέσα στην πανδημία ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και την καθαρότητα των προϊόντων μας».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ