Γυμναστική με ή χωρίς όργανα για καλλίγραμμο σώμα;
Ένας έξυπνος συνδυασμός είναι μάλλον η καλύτερη λύση...
Πάρα πολλοί γυμναστές και personal trainers διατείνονται ότι για ένα τέλεια γραμμωμένο σώμα δεν χρειάζονται τα όργανα γυμναστικής. Το δάπεδο και το βάρος του ίδιου μας του σώματος αρκούν για να μας γυμνάσουν και να μας σμιλεύσουν.
Αυτό που δεν μας λένε, όμως, είναι ότ σίγουρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δείξει η «διαφορά» όταν δουλεύουμε χωρίς όργανα.
Τα όργανα θέλουν προσοχή, ένας αρχάριος μπορεί να πιαστεί ή να πάθει τράβηγμα χωρίς σωστή καθοδήγηση, ενώ ακόμα κι ένας έμπειρος άνθρωπος στην γυμναστική μπορεί να τραυματιστεί στην διάρκειά της, με έναν λάθος ή υπερβολικό χειρισμό.
Υπάρχουν μερικά «κόλπα» για έναν άριστο συνδυασμό στα δύο είδη γυμναστικής:
Διάδρομος/Τρέξιμο μετά τα βάρη
Οι περισσότεροι ξεκινούν την άσκηση με το αερόβιο μέρος (διάδρομος, ποδήλατο) και συνεχίζουν κάνοντας βάρη-όργανα. Ωστόσο ένα κόλπο για μεγαλύτερη καύση λίπους είναι να κάνει κανείς πρώτα τα βάρη και μετά το αερόβιο κομμάτι. Αυτό, γιατί όταν κάνουμε αερόβια άσκηση ο οργανισμός μας πρώτα καίει πρώτα τους υδατάνθρακες και μετά το λίπος.
Έτσι, αν ξεκινήσουμε πρώτα την αναερόβια άσκηση (βάρη) θα εξαντλήσουμε τους υδατάνθρακες του οργανισμού μας κι όταν πια περάσουμε στην αερόβια άσκηση θα ξεκινήσουμε να καίμε κατευθείαν λίπος. Το αντίστροφο δεν συμβαίνει, καθώς με την αναερόβια άσκηση δεν μπορούμε να κάψουμε τόσο λίπος.
Κάντε drop set για να ξεφύγετε από «πλατό»
«Πλατό» στην άσκηση ονομάζεται το σημείο κατά το οποίο ο ασκούμενος σταματά να βλέπει πρόοδο. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό αλλά απίστευτα εκνευριστικό καθώς είναι δύσκολο να ξεφύγετε από αυτό. Μία λύση είναι τα Drop Set.
Τα Dropsets αποτελούν μια τεχνική κατά την οποία ο ασκούμενος εκτελεί ένα σετ μέχρι εξάντλησης -κάνει δηλαδή με τα συγκεκριμένα κιλά όσες επαναλήψεις αντέχει-, μόλις τελειώσει μειώνει τα κιλά και συνεχίζει ξανά μέχρι εξάντλησης και ξανά το ίδιο.
π.χ. Αν κάποιος κάνει πιέσεις ώμων με αλτήρες των 10 κιλών 15 επαναλήψεις, μόλις τελειώσει με αυτό το σετ, χωρίς να ξεκουραστεί θα κάνει την ίδια άσκηση με αλτήρες των 8 κιλών για όσες επαναλήψεις του βγουν και στη συνέχεια το ίδιο με αλτήρες 6 κιλών.
Προσοχή όμως! Το είδος αυτής της προπόνησης απευθύνεται σε άτομα προχωρημένα και όχι αρχάρια στην άσκηση.
Μην κάνετε μόνο όργανα, αλλά και ελεύθερα βάρη
Τα μηχανήματα στο γυμναστήριο είναι ό,τι πρέπει για έναν (προσεκτικό) αρχάριο. Αυτό γιατί η κίνηση είναι ελεγχόμενη, με αποτέλεσμα αφενός ο ασκούμενος να μαθαίνει πιο εύκολα την άσκηση, αφετέρου να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος τραυματισμού ενώ τα μηχανήματα είναι και πιο εύκολα στη χρήση.
Τα ελεύθερα βάρη, έχουν, ωστόσο ορισμένα πλεονεκτήματα:
α) Ενεργοποίηση των σταθεροποιητικών μυών:
Στα ελεύθερα βάρη, πρέπει να «συνεργαστούν» μύες που δεν χρειάζονται στα μηχανήματα. Για παράδειγμα στην κωπηλατική με αλτήρες «δουλεύουν» και οι κοιλιακοί, κάτι που δεν συμβαίνει στις έλξεις στην τροχαλία.
β) Λειτουργική προπόνηση:
Με τα βάρη έχετε περισσότερες πιθανότητες να γυμνάσετε μύες που θα σας χρειαστούν στην καθημερινότητα.
γ) Ισορροπία
Από τη στιγμή που ενεργοποιούνται περισσότεροι σταθεροποιητικοί μύες, θα έχετε και μεγαλύτερη ισορροπία.
Εμπλουτίστε την προπόνησή σας με πολυαρθρικές ασκήσεις
Πολυαρθρικές, ονομάζονται οι ασκήσεις για τις οποίες απαιτείτε κίνηση σε παραπάνω από μία άρθρωση. Ένα τέλειο παράδειγμα είναι τα καθίσματα (squat). Με τις πολυαρθρικές ασκήσεις θα γυμνάσετε περισσότερες από μία μυϊκή ομάδα χωρίς να χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Οι πολυαρθρικές ασκήσεις μιμούνται, επίσης, περισσότερο τις καθημερινές μας κινήσεις και ως εκ τούτου είναι περισσότερο λειτουργικές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις