Άνοιγμα σχολείων : Τα δύο μέτωπα που «καίνε» την Επιτροπή και η κρίσιμη συνεδρίαση
Εφόσον ληφθεί απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, ανακοινώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν και εντός της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας μαζί με τον Βασίλη Κικίλια θα βρίσκεται και η Νίκη Κεραμέως
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. η Ειρήνη μετά την μήνυση ατόμου που «φωτογράφισε» ως πατέρα των παιδιών της
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επαναλειτουργία σχολείων -αποκλειστικά των Λυκείων σε πρώτη φάση- την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου. Το ενδεχόμενο άνοιγμά τους βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έκτακτης συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, που πραγματοποιείται από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Στο τραπέζι βρίσκονται το πώς αλλά και το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις, τη στιγμή που από την Πέμπτη ξεκινά η διάθεση των self tests αποκλειστικά για τους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, ως ακόμη ένα «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας.
Εφόσον ληφθεί απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, ανακοινώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν και εντός της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας μαζί με τον Βασίλη Κικίλια θα βρίσκεται και η Νίκη Κεραμέως.
Τα ανοιχτά ζητήματα
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τη βοήθεια των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας είναι εφικτή, ωστόσο δύο είναι τα ζητήματα που παραμένουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά, καθώς παρατηρείται διάσταση απόψεων.
Το ένα είναι το άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου, ενδεχόμενο που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Το σενάριο για επαναλειτουργία μόνο της Γ’ Λυκείου φαίνεται να έχει απορριφθεί, καθώς δημιουργεί τεχνικό πρόβλημα διότι οι καθηγητές που διδάσκουν εκεί θα πρέπει να κάνουν και τηλεκπαίδευση στις υπόλοιπες τάξεις, κάτι που δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσειος.
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί εντόνως την Επιτροπή είναι το άνοιγμα των Λυκείων στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, τις τρεις δηλαδή περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, γι’ αυτό άλλωστε δεν άνοιξε και το λιανεμπόριο.
Κάποιοι επιστήμονες φοβούνται πως, αν τα μεγάλα παιδιά επιστρέψουν στα θρανία μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης, η κινητικότητα θα είναι μεγάλη. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά, ειδικά στις προαναφερθείσες περιοχές.
Η εισήγηση της κυβέρνησης
Προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα -αρχικά των Λυκείων- στις 12 Απριλίου με όπλο τα self tests, τα οποία θα διατίθενται σταδιακά από την Πέμπτη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self-tests. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας.
» Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά» επεσήμανε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους» ανέφερε.
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για να χτυπήσει το κουδούνι για τα σχολεία, με προτεραιότητα να είναι τα λύκεια, μετά τα γυμνάσια και αργότερα τα δημοτικά.
«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας δίνουν τη δυνατότητα αυτή» ανέφερε η κ. Μακρή, προσθέτοντας πως το άνοιγμα μόνο για την Γ’ Λυκείου αποτελεί πρόβλημα καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση σε συνδυασμό με τη δια ζώσης εκπαίδευση, γι’ αυτό και γίνεται συζήτηση για άνοιγμα και των τριών τάξεων Λυκείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επεσήμανε πως με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπή και με τη διαθεσιμότητα των self tests μπορεί να λειτουργήσει η εκπαίδευση, με υποχρεωτική χρήση του self test από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. «Αρα, πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα διότι πλέον είμαστε σε μια κατάσταση όπου η κοινωνία σε ό,τι αφορά το ευάλωτο κομμάτι των ηλικιωμένων και των ευπαθών έχει αρχίσει να θωρακίζεται χάρη στο εμβόλιο» υπογράμμισε με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν μια πιο απελευθερωμένη λειτουργία.
Τι λένε οι ειδικοί
Από την οπτική των ειδικών, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως συμφωνεί μόνο με το άνοιγμα των Λυκείων, καθώς πιέζει ο χρόνος σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Για τα self tests εξήγησε πως μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της πανδημίας και ευχήθηκε η χρήση τους να οδηγήσει στην αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες καθώς αυτό θα σημαίνει πως τα εντοπίζουμε και θα μπορούμε να τα περιορίσουμε.
Επίσης, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στο άνοιγμα των Λυκείων, υποστήριξε πως προτιμάει οι μαθητές να είναι στα σχολεία όπου θα έχουν κάνει και τεστ, παρά να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις