Ανοίγουν στις 12 Απριλίου τα Λύκεια – Η εισήγηση της Επιτροπής
Οι ειδικοί αποφάσισαν ότι θα ανοίξουν όλα τα Λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. η Ειρήνη μετά την μήνυση ατόμου που «φωτογράφισε» ως πατέρα των παιδιών της
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
Μετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση οι ειδικοί αποφάσισαν ότι θα ανοίξουν όλα τα Λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία εισηγήθηκε την επιστροφή των μαθητών και των τριών τάξεων των Λυκείων και αναμένεται στις 6 να συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όπου και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εισήγηση των ειδικών περιέχει και 10 προϋποθέσεις.
Οι ειδικοί επίσης άφησαν την απόφαση στην κυβέρνηση για το αν θα ανοίξουν τα Λύκεια και στις βαθιά κόκκινες περιοχές.
Τα self test θα μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο οι μαθητές του Λυκείου από αύριο Πέμπτη 8 Απριλίου και όπως είχαν δηλώσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο αν δεν έχουν μαζί τους την βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Σε δεύτερο χρόνο η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Δημοτικών
Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των λυκείων το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί και το άνοιγμα των Γυμνασίων.
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για να χτυπήσει το κουδούνι για τα σχολεία, με προτεραιότητα να είναι τα λύκεια, μετά τα γυμνάσια και αργότερα τα δημοτικά.
«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας δίνουν τη δυνατότητα αυτή» ανέφερε η κ. Μακρή, προσθέτοντας πως το άνοιγμα μόνο για την Γ’ Λυκείου αποτελεί πρόβλημα καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση σε συνδυασμό με τη δια ζώσης εκπαίδευση, γι’ αυτό και γίνεται συζήτηση για άνοιγμα και των τριών τάξεων Λυκείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επεσήμανε πως με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπή και με τη διαθεσιμότητα των self tests μπορεί να λειτουργήσει η εκπαίδευση, με υποχρεωτική χρήση του self test από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. «Αρα, πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα διότι πλέον είμαστε σε μια κατάσταση όπου η κοινωνία σε ό,τι αφορά το ευάλωτο κομμάτι των ηλικιωμένων και των ευπαθών έχει αρχίσει να θωρακίζεται χάρη στο εμβόλιο» υπογράμμισε με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν μια πιο απελευθερωμένη λειτουργία.
Με self test στα σχολεία
Από την Πέμπτη, μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.
Η βεβαίωση ότι έγινε self test μία φορά την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κ.λπ). Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται από το φαρμακείο.
Oι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν κάθε βδομάδα υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το παιδί τους υπεβλήθη σε τεστ για τον κοροναϊό και βγήκε αρνητικό κάθε Δευτέρα, θα στέλνουν τη δήλωση στο σχολείο με την οποία θα ενημερώνουν ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Τι λένε οι ειδικοί
Από την οπτική των ειδικών, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως συμφωνεί μόνο με το άνοιγμα των Λυκείων, καθώς πιέζει ο χρόνος σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Για τα self tests εξήγησε πως μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της πανδημίας και ευχήθηκε η χρήση τους να οδηγήσει στην αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες καθώς αυτό θα σημαίνει πως τα εντοπίζουμε και θα μπορούμε να τα περιορίσουμε.
Επίσης, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στο άνοιγμα των Λυκείων, υποστήριξε πως προτιμάει οι μαθητές να είναι στα σχολεία όπου θα έχουν κάνει και τεστ, παρά να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις