Κοροναϊός : 1 στους 3 νοσούντες με ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές
Ένας στους τρεις που προβλήθηκαν από την Covid-19 ανέπτυξαν νευρολογικά ή ψυχικής υγείας προβλήματα μέσα σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με νέα μελέτη
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Το 34% όσων προσβλήθηκαν από τον ιό SARS-Cov-2 διαγνώστηκαν με νευρολογικά συμπτώματα ή προβλήματα ψυχικής υγείας μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, διαπιστώνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετική μελέτη.
Δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Psychiatry. Έγινε με την εξέταση των ιατρικών αρχείων περισσότερων από 236.000 ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό, σε διάφορες χώρες.
Και πρακτικά καταχωρεί την Covid-19, ως προς τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της, και ως «εγκεφαλική νόσο».
Η Covid-19 ως «εγκεφαλική νόσος»
Ως πιο συχνή διάγνωση καταγράφεται το άγχος, με 17% μεταξύ αυτών που έλαβαν θεραπεία για Covid-19. Ακολουθούν, με 14%, οι διαταραχές διάθεσης.
Η συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών, όπως εγκεφαλική αιμορραγία (0,6%), εγκεφαλικό επεισόδιο (2,1%) και άνοια (0,7%) ήταν συνολικά χαμηλότερη από ό,τι για τις ψυχικές διαταραχές, αναφέρεται στη μελέτη.
Ωστόσο, επισημαίνεται, ο κίνδυνος εγκεφαλικών διαταραχών ήταν γενικά υψηλότερος σε ασθενείς που νόσησαν βαριά από Covid-19, κυρίως σε όσους κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σχεδόν το 7% εξ αυτών είχαν ισχαιμικό επεισόδιο, καταγράφεται στη μελέτη, έναντι ποσοστού 1,3% που για όσους δεν χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
«Είναι τα άτομα με πολύ σοβαρή νόσηση που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νευρολογικές επιπλοκές, σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε με τις επιπλοκές στην ψυχική υγεία», παρατηρεί ο Μασούντ Χουσέιν, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι η Covid-19 δεν αύξησε απαραίτητα τον κίνδυνο για όλο το φάσμα των νευρολογικών ασθενειών.
«Καμπανάκι» ειδικών
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι εγκεφαλικές παθήσεις και οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι πιο συχνές μετά την Covid-19, συγκριτικά με νόσηση από γρίπη ή άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κι άλλους παράγοντες κινδύνου», τονίζει ο Μαξίμ Τάκετ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης.
«Τώρα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει πέραν των έξι μηνών», προσθέτει.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι αναγκαίες περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθούν πλήρως οι μακροχρόνιες νευρολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της Covid-19 στο οργανισμό των ασθενών.
«Καθίσταται πάντως σαφές από αυτήν τη μελέτη ότι ο αντίκτυπος που έχει το COVID-19 μπορεί να είναι σοβαρός», τονίζει ο Λέα Μίλιγκαν, διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής ομάδας MQ Mental Health.
Κι αν και ο κίνδυνο νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών από το Covid-19 ήταν μεμονωμένα μικρός, οι συνολικές επιπτώσεις της νόσου στον παγκόσμιο πληθυσμό μπορεί να αποδειχθούν «σημαντικές», προειδοποιεί ο Πολ Χάρισον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της επιστημονικής συντακτικής ομάδας της μελέτης.
«Πολλές από αυτές τις καταστάσεις είναι χρόνιες», τονίζει. «Κι ως και τούτου», συμβουλεύει, «θα πρέπει τα συστήματα υγείας να έχουν τους πόρους και τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη πρόκληση, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις